• 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 54
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи сечението на кабелите?

87%
От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
255
13%
От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
38

Общо гласове: 293

Junak - майстор
pavelari написа:
Греша ли като казвам, че преоразмеряването на кабели води до рискове??? Пак да те питам - като имаш такава добра подготовка!!
По въпроса за толерирането - аз или ти започна да се ЕБАВА пръв???
Май се имаш за много начетен - ама вие с проектирането не е като да сте държали клещите!! Всичко зависи от нас когато правим монтажа - и по-точно ремонта. Така направените изчисления - в духа на идеята ми са презапасителни а не в посока авария - ако можеш да разбереш какво казвам. По-добре от теб знам колко е опасна електротехниката. И то не пред закона а пред едни по-особени клиенти, каквито ти едва ли имаш..
Еххх, pavelari, pavelari
Нямах никакво намерение да се ебавам с когото и да е било. Просто написах "Мдаа, на някои хора понятието "Импеданс на контур “фаза - защитен проводник“" се губии..."

И направих това не да се ебавам, а защото написа една невероятна глупост. Когато се определя съпротивлението, за да се изчисли тока на късо съединение, освен съпротивлението на 3-те метра кабел до контакта влиза и съпротивлението на кабела от ГРТ до таблото на апартамента, и кабела от трафопоста до ГРТ, и преходното съпротивление на прекъсвачите, че и съпротивлението на намотката на трафа.

Ама така е, тези работи с клещи не се научават. :)

Остани си с клещите :-D

.
hidrazin - майстор
Та както каза fox_vt :
Таа за менте АП всяко късо може да е последно.
И защо не си дал линк а само снимка? Ами защото тези прекъсвачи са едни от най-добрите - на schrak.
Ето и за останалите да видят какво не показва павката:
SHRACK
Пък и ако обясниш тук на незнаещите и неразбиращите кой си слага АП от 320 - 630А и след него веднага контакт с три метра кабел?
Особено пък в апартамента или къщата. И да, не се слагат само в АЕЦ-а, ама не са и за ширпотреба.
Относно импеданса на контура ще ти го обясня, ама само ако ми кажеш при твоите сметки какво си скрил в таблото?
Щото и АЕЦ да беше, там не можеш го събра и пак ще трябва да имаш малко кабел и контактни съпротивления до него.
Пък дори и къщата да ти е залепена за реактора. Виж - може пък тогава да изкяриш с безплатно парно и безплатно осветление
от вторичната радиация.
Я сега тука сме си познати и можеш да ни кажеш - ти в училище много ли двойки имаше?
И още нещо - ако ме убедиш в сметките за 8кА ток на късо, аз сам ще помоля Тани да ме утрепе за 1-2 седмици. :weedman:
Ама ако продължаваш да упорстваш може да го помля за друго.
:partyman:
pavelari - майстор
Помоли го - дреме ми!Вие сте си асоциация... Аз ПАК ти казвам какво се случва а ти го смятай, че тока на късо е 20 ампера ако искаш - даже съветвай хората, че всичко е ОК и после ми натрисай, че аз правя опасни неща.
В едно табло с главен АП с устойчвост 36КА например, на 10 см след това се монтират прекъсвачи 6КА и следват консуматорите.
Може да поплачете да ме махнат от форума - главата си ви е с вас.
Много двойки имах даже и "тройки" съм правил в училището да знаете.. Не се притеснявайтеза мен.
Вие не можете да разберете, че прекъсвач 36 или 50КА се слага в таблата защото токът може спокойно да достигне тези стойности, а сега е хит да се захранват къщи и апартаменти с 16 и 25 квадрата. Макар и на яд и със много зоба го запомнете от мен - прекъсвачите от 32 до 63А се трошат здраво заради кабелите с които се захранват. Неизключватено им според вас е нещо нормално - поне с такова впечатление оставам...
Сметката с 8-те КА за вас е спорна, защото не може да докажете обратното а в същото време не искате да се съгласите с мен. Не можете да докажете обратното защото липсват средства с които да се напвари експреримент, с иключение на ЕФЕКТА ОТ ТОВА.
R=р х (l/S) - вие и в това не вярвате - напишете си учебник!
hidrazin - майстор
Изобщо не сме си асоциация. За мен истината е най-важното. Толкова ли е трудно да кажеш:
"сбърках, заблудил съм се, не съм взел в предвид" или нещо подобно?
И да - прекъсвачите се заваряват! Ама не защото тока е достигнал такива стойности, а защото
контактната система е калпава и не отговаря на написаното. Ами те точно и на това разчитат:
защото липсват средства с които да се напвари експреримент
Няма кой да ги пробва пък и да има ще се окаже че не е акредитиран, няма сертификати и
с една дума нищо не разбира.
И вземи си оправи правописните грешки. Явно за двойките си бил откровен.
:partyman:
pavelari - майстор
Да сбърках, че казах истината... Може би живота с клеми Ваго има други измерения.. Други закономерности. Ако от това ше ти стане по-зле - ДА, Двойкар съм :) и набивам канчетата на специалисти като теб секи ден.
Тани - модератор
Момчета , хайде да оставим флейма настрана от тази сериозна тема! Нека всеки се аргументира с технически аргументи , а не с личностни! Има нещо вярно в думите на Павелари , но знанията ми не са на такова ниво , че да преценя в кои от случаите е прав и има ли случаи в ежедневието , в които трябва да се съобразяваме с това правило! Като не може да се измери тока на късо, не може ли да се сметне?
Junak - майстор
Ами точно за това става въпрос, Тани. Да, може. И затова се измерва "Импеданс на контур “фаза - защитен проводник“.
И тогава се пресмята.

Но pavelari пише откровени глупости, и лошото е, че подвежда и хората.
Не е наясно с понятията.

Класическия прибор, с който се мери импеданс, е М 5010. Понятията и изискванията са регламентирани в Наредба №16-116/2008 и Наредба № 3 от 9.06.2004 г.

За това съществуват Контролни органи от вид С, акредетирани към БСА. Те се занимават с тези измервания и дават ОЦЕНКА.

Кажи ми, Тани, как да обясня на pavelari, че не става само с клещи, трябва и акъл...

Извинявам се, ако съм бил по невъздържан, но когато някой като pavelari, на когото се губят основни понятия, напише
pavelari написа:
...и набивам канчетата на специалисти като теб секи ден.
еееее, идва ми малко в повече...
fox_vt - майстор
Павалери не ме разбирай погрешно не се заяждам но ти такива примери даваш че е неизбежно.Според теб слагането на по дебел кабел съобразен със АП е грешно понеже можело да не сработи при късо.По голяма глупост не бях чувал и според теб проточния на колко квадрата трябва да го сложа че хем да работи продължително време хем при късо да има достатъчен пад на напрежението че тока да не минава 6ка?Аз съм се презапасил откъм кабел който е дълъг 5м директно от АТ,като долу в ГРТ нямам бушон и по твоята логика ще падне главния на входа или тоя в трафото.И друго относно примера ти човека бил включил АП няколко пъти под късо е какво очакваш да стане ти с електрожен работил ли си очевидно не има разлика между изключване при късо и включване при такова.Ай толкос от мен аз и без това не съм специалист.
Тани - модератор
Юнак, ако продължаваш в същия дух, той ще е длъжен да ти отговори подобаващо и няма да стигнем доникъде. Предлагам да си стиснете ръцете и да кажете къде е границата, която определя тока накъсо за масово използваните предпазители. Ако е възможно с повече цифри и по-малко думи :wink:
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 54

Тема "От какво зависи сечението на кабелите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: