preslav написа: и аз знам, че реотана, било то нагревател на бойлера, крушката с нажежаема жичка, фурната не могат да "навъртят" по-голяма сметка.

preslav написа: и аз знам, че реотана, било то нагревател на бойлера, крушката с нажежаема жичка, фурната не могат да "навъртят" по-голяма сметка.
preslav написа: Но дали така стоят нещата с електромотора на компресора на климатика, хладилника и т.н. - това не знам.Не е добре за асинхронните машите работата с понижено напрежение.Въртящия им момент е в пряка зависимост от квадрата на напрежението. Увеличава се хлъзгането, консумираната реактивна енергия и тока през намотките. Оттам и прегряване.
ESPACE написа:Хубав отговор - това обаче означава ли, че тези които се топлят на климатици са перманентно ощетени при ниско напрежение? А така ли стоят нещата при инверторните климатици?preslav написа: Но дали така стоят нещата с електромотора на компресора на климатика, хладилника и т.н. - това не знам.Не е добре за асинхронните машите работата с понижено напрежение.Въртящия им момент е в пряка зависимост от квадрата на напрежението. Увеличава се хлъзгането, консумираната реактивна енергия и тока през намотките. Оттам и прегряване.
LazarGanev написа:Имам такъв въпрос - някой може ли да каже с колко варира съпротивлението на един реотанов нагревател при промяна на напрежението между 180 и 240В? Такава промяна има, но колко е точно? Защото колкото по-голяма е тази промяна, толкова по-бързо върти електромера при падане на напрежението, ако се използват активни товари....Не се заблуждавайте да търсите тока според мощността.
dyaneff написа: Ганев съпротивлението не се променя. То е постоянно за един уред. Единствено може да се влияе от температурата, но това е пренебрежимо малко.Точно това имам предвид и искам повече информация - зависимостта на съпротивлението от температурата. А, че температурата е много различна при 180 и при 240 е ясно. Един нагревател за фурна да речем при 240В свети ярко, а при 180В не свети изобщо. Щом има разлика в съпротивлението, значи зависимостта на тока от напрежението не е права линия и при ниско напрежение се харчи повече ток за една и съща мощност! Въпроса е цифровото изражение - КОЛКО? Въпроса ме интересува не толкова за обяснение на високите декемврийски сметки, а просто да знам с колко е прееб@н един клиент, накойто напрежението му е 180В в сравнение с друг, който е на 240В
shotik написа: Защо трябва да се трият мненията?shotik,
В какво са в разрез с правилата на форума?
Нали всеки може да сподели своите виждания ,а в случая са по темата.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: