• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 40
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
LazarGanev - "Велик майстор"
preslav написа:
и аз знам, че реотана, било то нагревател на бойлера, крушката с нажежаема жичка, фурната не могат да "навъртят" по-голяма сметка.
:? Отговори ми на въпроса от предния пост, че и аз да знам :)
ESPACE - майстор
preslav написа:
Но дали така стоят нещата с електромотора на компресора на климатика, хладилника и т.н. - това не знам.
Не е добре за асинхронните машите работата с понижено напрежение.Въртящия им момент е в пряка зависимост от квадрата на напрежението. Увеличава се хлъзгането, консумираната реактивна енергия и тока през намотките. Оттам и прегряване.
preslav - майстор
ESPACE написа:
preslav написа:
Но дали така стоят нещата с електромотора на компресора на климатика, хладилника и т.н. - това не знам.
Не е добре за асинхронните машите работата с понижено напрежение.Въртящия им момент е в пряка зависимост от квадрата на напрежението. Увеличава се хлъзгането, консумираната реактивна енергия и тока през намотките. Оттам и прегряване.
Хубав отговор - това обаче означава ли, че тези които се топлят на климатици са перманентно ощетени при ниско напрежение? А така ли стоят нещата при инверторните климатици?
dyaneff - майстор
LazarGanev написа:
Имам такъв въпрос - някой може ли да каже с колко варира съпротивлението на един реотанов нагревател при промяна на напрежението между 180 и 240В? Такава промяна има, но колко е точно? Защото колкото по-голяма е тази промяна, толкова по-бързо върти електромера при падане на напрежението, ако се използват активни товари....
Не се заблуждавайте да търсите тока според мощността.
Ганев съпротивлението не се променя. То е постоянно за един уред. Единствено може да се влияе от температурата, но това е пренебрежимо малко.
Ако имаш реотанов нагревател с мощност 2000 Вата при 230 Волта, то същия нагревател при 180 Волта ще консумира от мрежата 1303 Вата.
В случая с бойлера, да той ще консумира по-малка моментна мощност при понижено напрежение, но като цяло няма да спести от сметката за ток, защото ще работи повече време.
dyaneff написа:
Ганев съпротивлението не се променя. То е постоянно за един уред. Единствено може да се влияе от температурата, но това е пренебрежимо малко.
Точно това имам предвид и искам повече информация - зависимостта на съпротивлението от температурата. А, че температурата е много различна при 180 и при 240 е ясно. Един нагревател за фурна да речем при 240В свети ярко, а при 180В не свети изобщо. Щом има разлика в съпротивлението, значи зависимостта на тока от напрежението не е права линия и при ниско напрежение се харчи повече ток за една и съща мощност! Въпроса е цифровото изражение - КОЛКО? Въпроса ме интересува не толкова за обяснение на високите декемврийски сметки, а просто да знам с колко е прееб@н един клиент, накойто напрежението му е 180В в сравнение с друг, който е на 240В
fikata - майстор
Лазаре, ти нанесе удар и изкриви линейността на волт амперната характеристика на съпротивлението на нагревател,а от тук внесе смут в закона на Ом.
Това,че един нагревател или крушка ЛНЖ светят по слабо при по ниско напрежение не е свързано със промяна на съпротивлението им, а поради това,че тези елементи не могат да достигнат номиналната си мощност поради по ниското напрежение.
Съпротивлението е по малко при стайна температура,увеличава се в пусковия процес и стига в равновесие в работен режим.Но пусковият процес няма да ти навърти голямата сметка
Последна промяна от fikata на пет фев 08, 2013 8:58 am, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Както dyaneff по-горе написа зависимоста от температурата е много малка при нагревателите. Примерно при Kanthal A ако при 20 градуса съпротивлението му е 100 ома,
то при 300 градуса ще е 101 ом, а при 1300 градуса 106 ома. Просто при максимално допустимата работна температура не може да достигне разлика от 10%.
Освен това защо в тази тема всички говорят за 180 волта? Не знам откъде го измислихте. Дори и по затънтените села трудно ще намериш такъв пад. В градовете рядко
пада и под 220-210 волта. :? Не търсете рзковничето за сметките в напрежението.
Обикновените лампи с жичка също биха консумирали по-малко а при 180 волта ще жълтеят забележимо. Повечето хора тук във форума имат поне китайски мултицет
от левчето. Ами вземете и го ръгнете в контакта тоя мултицет най-накрая и не го ползвайте само за респект!
Ето тук малко повече за съпротивителните проводници:
http://www.kanthal.com/en/products/mate ... al-alloys/
:partyman:
Благодаря Хидразин, точно така, цифри ме интересуват. Аз попаднах на едни протоколи по физика, в които зависимостта е съвсем друга - при повишаване на температурата от 35 до 90*С, съпротивлението на метал (не се казва какъв) се изменя с 20%(от 111 до 133ома), което е много. Лошото е че няма информация в диапазона, който ни интересува:

t,[ C] 35 40 45 50 55 60 65 70 75 80 85 90
T,[K] 293 298 303 313 318 323 328 333 338 343 348 353
1/T[K-1]
Rметал 111,3 113,8 115,6 118 120 121 123 126 127 129 131 133
Rполупроводник 76,9 73,2 69,4 63,9 59,6 55,5 51,7 49 45,7 43,4 41 38,9
ln [Rn] 4,6 4,5 4,42 4,33 4,25 4,17 4,1 4 3,96 3,88 3,76 3,.75

Пък иначе напрежение 180В си е съвсем нормално срещано не само в провинцията, но и в околностите на Варна, в радиус до 10км от центъра :wink:
shotik - майстор
Цитат :"П.П. Предлагам модераторите да изтрият мненията на shotik, LazarGanev, hidrazin, защото те не са специалисти, а майстори, и велики майстори. Все пак трябва да уважим желанието на preslav :-D :-D :-D "

Защо трябва да се трият мненията?
В какво са в разрез с правилата на форума?
Нали всеки може да сподели своите виждания ,а в случая са по темата.

Сега за да се обоснова ще напиша моите виждания.
За един месец от ползване на печка,пералня,бойлер,хладилник ,фризер,телевизори и др .се получава около 900 КВ мощност.
КВ= В*А
А= КВ/В
При различните напрежения и силата на тока ще различна:
900КВ /240 В = 3.75 А
900КВ /220 В = 4.09 А
900КВ /190 В = 4.73 А

Та ,ако за цял месец има едно от тези напрежения,силата на тока е различна,а при обикновените електромери оборотите на диска зависят от тази сила и ще се въртят по-бавно при 240 В и по-бързо при 190 В,което е в зависимост от тази сила,увеличаваща или намаляваща магнитното поле и от там и оборотите на диска на електромера.

Отделно времетраене на едни и същи дейности на уредите ще ползват по-малко или повече време .
Другите показатели нека оставим настрана.

И от тук,ако вземем 220 волта за константа/всичко е теория/то съотношението между силата на тока /А/ ще е :

при 240 волта -4.09 / 3.75 = 1.09
при 190 волта - 4.73 /4.09 = 1.15

като пресметнем с това отношение, КВ ще са:

при 240 волта ---900 КВ /1.15 =782 КВ
при 220 волта ---900КВ
при 190 волта----900КВ * 1.09 =972КВ

значи ,че за един месец ще има разлики от + 72 КВ при 190 волта и - 118 КВ при 240 волта.

За сметките в парични знаци си смятайте вие.

Отделно за уредите - изчислени са за 220-230 волта,при по-големи отклонения те ще изменят своите параметри както по мощност ,така и по работна температура.

Така,това са моите разсъждения,ако съм объркал ,нека бъда поправен.
shotik написа:
Защо трябва да се трият мненията?
В какво са в разрез с правилата на форума?
Нали всеки може да сподели своите виждания ,а в случая са по темата.
shotik,
ivanovbg се пошегува с preslav, не го приемай буквално :wink:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 40

Тема "По-ниското напрежение "върти ли" по бързо електромера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: