Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ilko-gd - напреднал
Направих едно кратко видео за това как може да проверим дали означенията на токовият трансформатор са коректни. Имам случай с фабрично нов ТТ, на който S1 и S2 бяха разменени при производството или може би бобината е била навита на обратно, не знам, едно от двете е. За това преди монтаж си ги проверявам. Ако може да се отвори като този на клипа, грешката лесно се коригира, ако не го обръщаш обратно или разменяш кабелите на S1 и S2, хвърляш го там където хора не минават и т.н. :-D

На няколко места съм казал ток вместо напрежение и обратно, но си е грешка на езика, няма да ми се карате :rolleyes:

fbr - майстор
нед фев 28, 2021 7:14 pmzz_stefanov написа:

Ми при една навивка в първичната и примерно 1000 във вторичната която не е шунтирана, какво очакваш да бъде напрежението?
E нали имаш напрежение 0 върху тази навивка. Условието на Новоселски е, че нема индуктивно съпротивление тази навивка.
нед фев 28, 2021 5:14 pmHoвoceлckи написа:
Първична му се явява шината (проводникът) на която е монтиран. Той не може да окаже никакво (индуктивно) съпротивление на тока в "първичната" си.

0 Ом х I max=0V
1000нав x 0V =0V
zz_stefanov - майстор
В крайна сметка не е проблем съпротивлението в първичната, а това, че поради липсата на товар във вторичната магнитният поток в магнитопровода се увеличава до степени коѝто пораждат свръх напрежения във вторичната, на които не издържа изолацията във вторичната или около нея.
fbr - майстор
нед фев 28, 2021 8:21 pmzz_stefanov написа:
В крайна сметка не е проблем съпротивлението в първичната,
И как да не е, като е пряка функция на тока през вторичната.
mironcho - специалист
нед фев 28, 2021 8:39 pmfbr написа:
нед фев 28, 2021 8:21 pmzz_stefanov написа:
В крайна сметка не е проблем съпротивлението в първичната,
И как да не е, като е пряка функция на тока през вторичната.
Нали вторичната е отворена, за какъв ток иде реч :? :? :? :?
ilko-gd - напреднал
За мен проблема идва от друго. Това си е трансформатор като другите с една разлика обаче. Ако погледнем един трансформатор 230/24 волта, при него ако вторичната е отворена (няма консуматори) той си работи на празен ход и това е. Тока в първичната е колкото да се намагнити предполагам и при включване на консуматор нараства пропорционално. Ако обаче на такъв трансформатор му дадеш на късо вторичната той се опича за нула време (ако няма защита), от личен опит без да искам :-D

При токовият обаче тока в първичната не зависи по никакъв начин от този във вторичната. Получава се първична намотка с много малко съпротивление и течащ през нея голям ток. Така когато вторичната е отворена, тази енергия няма къде да отиде предполагам и опича трансформатора.
Hoвoceлckи - майстор
Енергия, мощност ... При ток =0 е нула. Виж, от високата потенциална разлика появяваща се между намотките (в следствие на това, че трафчето става много повишаващо) е нормално изолацията да не издържи и да се запали.
ilko-gd - напреднал
пон мар 01, 2021 9:40 amHoвoceлckи написа:
Енергия, мощност ... При ток =0 е нула. Виж, от високата потенциална разлика появяваща се между намотките (в следствие на това, че трафчето става много повишаващо) е нормално изолацията да не издържи и да се запали.
В моето видео на схемата се вижда посоката на тока в двете намотки, като тя е противоположна. Така двете магнитни полета се балансират. Когато обаче вторичната намотка се отвори, явно магнитното поле от първичната става много голямо и тази енергия отива в магнитопровода. Това води до голямото напрежение на вторичната намотка, къси между намотките заради пробив в изолацията и запалване. Така го виждам аз без да гарантирам, че съм прав.

Обичам да знам не само как се правят правилно нещата, но и защо и мисля, че от такива дискусии има голяма полза.
hidrazin - майстор
пон мар 01, 2021 8:19 amilko-gd написа:
Получава се първична намотка с много малко съпротивление и течащ през нея голям ток. Така когато вторичната е отворена, тази енергия няма къде да отиде предполагам и опича трансформатора.
А ако на кабела/шината няма надянат/монтиран токов трансформатор къде отива енергията?
Ти си се фанал да монтираш SUNNY HOME MANAGER 2.0

Тая щвъчка е за дребни и домашни системки. Не знам за къв чеп ще го слагате с токови трафове 1250/5 ?
Но както и да е. Просто си спазвайте инструкцията за монтаж.
Там никъде не е записано да се заземяват вторичните намотки на токовите трафове.
2. Свържете по един токов трансформатор към всеки линеен проводник L1, L2 и L3.
3. На всеки токов трансформатор свържете по един свързващ кабел за вторично измерване на тока към клемите k / S1 и l / S2.
5. Свържете свързващите кабели за измерване на напрежението (плътна сиво линия) към винтовите клеми L1, L2 и L3 на изхода на Sunny Home Manager.
За повече информация се обърнете към отдела за поддръжка на SMA. Много са любезни.
:partyman:
ilko-gd - напреднал
hidrazin, напълно съм съгласен с теб, но аз се явявам безгласна буква, проектанта е друг и т.н. Централата е с три инвертора по 25kW и панели с обща максимална мощност пак толкова 75kW STC. През работните дни всичко ще отива в производството, но в почивните има излишък, който не трябва да се връща към мрежата - централата е за собствена консумация.

Трансформаторите са 1250/5, защото такъв е силовият трансформатор, шалтера на ниската страна и т.н. Не мога да не го съобразя, ако сложа по-малки и някога се достигне максималният ток, който трафа може да даде ще стане...
пон мар 01, 2021 10:43 amhidrazin написа:
А ако на кабела/шината няма надянат/монтиран токов трансформатор къде отива енергията?
Имам предвид, когато имаме трансформатор и магнитопровод, енергията отива в магнитопровода като го насища. Ако нямаме ТТ магнитното поле около шината не прави нищо.

П.С. На SMA Home Manager 2.0 няма как да се заземят крайщата на вторичната намотка, защото няма отделна клема за подаване на напрежение както е при другите измервателни уреди. Както казваш то си е за малки инсталации с директно мерене до 63 ампера.

Тема "Токов трансформатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: