пон дек 21, 2020 1:52 pmHursa написа:Затва, никъв боб, печете мръвкипон дек 21, 2020 12:44 pmAndri01 написа: При по продължително време ,загубите на топлина в околното пространство ще са по-големи.Да (докато "заври", след това зависи колко ни е "съвършен" котлона). Същото и с бойлера (макар и по-слабо изразено), особено, ако го включваме - чакаме да се загрее и се къпем. Също и двигателите в битовите уреди и други, които ползваме (ако са добре подбрани) - ще им падне КПД. Същото и със захранванията. С падане на напрежението и увеличаване на тока (в общия случай) - няма да работят с номинални параметри.
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ky-kyy
- майстор
51 мнения в "Въпрос за кражба на ток"
hidrazin
- майстор
пон дек 21, 2020 1:34 pmky-kyy написа: А не е ли по-удачно, да изключиш главния башон в апартаментното табло и да гледаш дали електромера отчита.Въобще не е по-удачно. Кражбата може да е там където има обща стена със съседния апартамент.
Просто кабела от таблото на единия апартамент отива до тая стена и захранва - контакт на комшията.
Е, тва е грешка още по време на строителството и се откри след много години - поне съм го виждал на живо.
Другото дето съм срещал - при ремонт на един апартамент открих мостов проводник в пода идващ вероятно от долния етаж.
И заминаваше пак надолу и незнайно накъде. При изваден главен бАшон на апартамента по него пак си имаше фаза...
Разбира се и в двата случая определено не ставаше дума за умишлена кражба.
В този вариант няма как да разбереш с изключване на главния бАшон в апартамента.
P.S. Мога да ти покажа и в кой блок беше...
ky-kyy
- майстор
пон дек 21, 2020 7:30 pmhidrazin написа:Е, то може....и аз съм срещал подобен случай, но по-разпространения е, съвсем "неумишлено" да се изкара фаза преди електромера и за по-убедително, пред проверяващите, да се прекара през контактор, бобината на който се захранва след електромера ;)
Въобще не е по-удачно. Кражбата може да е там където има обща стена със съседния апартамент.
Просто кабела от таблото на единия апартамент отива до тая стена и захранва - контакт на комшията.
Е, тва е грешка още по време на строителството и се откри след много години - поне съм го виждал на живо.
Другото дето съм срещал - при ремонт на един апартамент открих мостов проводник в пода идващ вероятно от долния етаж.
И заминаваше пак надолу и незнайно накъде. При изваден главен бАшон на апартамента по него пак си имаше фаза...
Разбира се и в двата случая определено не ставаше дума за умишлена кражба.
В този вариант няма как да разбереш с изключване на главния бАшон в апартамента.
![]()
P.S. Мога да ти покажа и в кой блок беше...![]()
ППЗа по-лесно, мога да ти покажа, кои къщи в село не бяха така
ПП2 След като изкараха електромерите, обаче...кофти
ПП3 Но в старите блокове, още има подобни съвсем неумишлени грешки на строителя
ПП4 Ама то пък, нашия човек, има съмнения, че го крадат от електромерното табло на улицата...
ky-kyy
- майстор
И да вкарам малко забава, ще взема да разкажа една историйка. Не е свързана с кражба на ток, ама циганите има
Преди двайсетина години някъде, иде един циганин и ми вика - Бате, да додиш у маалата, да ми туриш шалтери, като на българина.
Седя, гледам го и давам на заето...- Кви шалтери, ве?
-Абе, кат ващи. Стига съм развивал башоня и да навивам телове и аз кат българите искам. Жената я страх и кат ма няма, седят без ток.
Почна да ми се изяснява
Викам автоматични предпазители ли , ве? Оня клепа умно и вика -Шалтери, кво са прайш и ти имаш, един ми каза че и ти си с шалтери...
Викам му - Щи туря шалтери, ама пари имаш ли? Единия шалтер 5 лева струва, таблото 10. Аз взимам 10 лева за шалтер, за дупката на таблото ако е тухла 4-ка 20 лева, ако е единичка 40 лева, за кирпич 50 лева, че много се праша.
-Оня - Ако аз си изкопая дупката за таблото?
-Ако ти си я изкопаеш, 20 лева отгоре взимам .
Оня се облещи чак - Как 20 лева отгоре?
-Викам ми щот си селски 20, ако беше гражданин повече.
- Ааааа, тъй ли....май по-добре ти да я изкопайш....
Отивам у маалата и що да видя. Кирпичена къща, то ясно. Таблото една дъска, един 63 А и под него два 25А основи, патрончетата сигурно от 9 септември, с една дълга шийка...красота. Дето е бил електромера изводите усукани, 25А основи замостени отгоре и отдоло и една жица от главния и отдоло друга жица влиза в къщата..
Викам му - Аве, то всичко на една жица, един шалтер щи сложа.
Оня - Нееееее, поне 6 шалтера искам. Кво като съм циганин и аз съм ходил по чужбина, видял съм....
Абе човек, една жица имаш ве, за да ти сложа 6 шалтера, трябва нови жици, да разпределим ламби, печка, контакти....
- Аааааа неща, добре ми е тока, само шалтери искам. Най-малко 6.
Викам му, ти може и 12 да искаш, ама нямаш толко жици. А жена му отвътре се обажда - 12 да тури! При кмета са 14, сутринта ги броих....
Почна да ми става весело. Викам - Добре, ще ти сложа 12. Дай пари, да купя шалтери, табло, гребен, гипс и за труда ми 120 за шалтерите и 50 лева за кутията. Мангала дава 200 лева и вика- Мое съм сиганин, ама цигански раути, няма да прая .
Отивам до магазина, купих предпазители, купих табло, гипс и се връщам. Цялата маала събрана и ма гледа кво правя. Изкопах кирпича, сложих таблото, гипсирах го, позагладих около него. Викам - Една цигарка да изсъхне гипса. Циганката носи мекици и кока кола. Алкохол отказах, щото с колата бях а и имах ходене го града.. После прати циганчетата за кафе, за минерална вода..Щото кафето трябвало с минерална вода да се пие..Отиде един час и 5-6 цигари, ама няма как, нали сме в цирка.
Та дойде време да сложа шината, да наредя шалтерите, гребенчето, нулевата шина, жиците и като затворих капака - малееееее, ква красота, глей кво нящо, шалтера си е шалтер
И вече кулминацията - вдигам шалтера и лампата светна!!! Почувствах се, като рок звезда, то овации, то хвалби, то радост....
Прибирам инструмента и ме наобиколят - Да додеш и мен да го туриш. Другия - И на мойто да туриш шалтери. Трети на мен 16 да туриш. Плащам!!!
Ами как да откажа щастие, на тези хора. Кво като са цигани и те искат, да имат шалтери, като българина. Ми тъй де
ПП Първия си милион, това лято го направих
ПП2 Шегичка
Преди двайсетина години някъде, иде един циганин и ми вика - Бате, да додиш у маалата, да ми туриш шалтери, като на българина.
Седя, гледам го и давам на заето...- Кви шалтери, ве?
-Абе, кат ващи. Стига съм развивал башоня и да навивам телове и аз кат българите искам. Жената я страх и кат ма няма, седят без ток.
Почна да ми се изяснява
Викам му - Щи туря шалтери, ама пари имаш ли? Единия шалтер 5 лева струва, таблото 10. Аз взимам 10 лева за шалтер, за дупката на таблото ако е тухла 4-ка 20 лева, ако е единичка 40 лева, за кирпич 50 лева, че много се праша.
-Оня - Ако аз си изкопая дупката за таблото?
-Ако ти си я изкопаеш, 20 лева отгоре взимам .
Оня се облещи чак - Как 20 лева отгоре?
-Викам ми щот си селски 20, ако беше гражданин повече.
- Ааааа, тъй ли....май по-добре ти да я изкопайш....
Отивам у маалата и що да видя. Кирпичена къща, то ясно. Таблото една дъска, един 63 А и под него два 25А основи, патрончетата сигурно от 9 септември, с една дълга шийка...красота. Дето е бил електромера изводите усукани, 25А основи замостени отгоре и отдоло и една жица от главния и отдоло друга жица влиза в къщата..
Викам му - Аве, то всичко на една жица, един шалтер щи сложа.
Оня - Нееееее, поне 6 шалтера искам. Кво като съм циганин и аз съм ходил по чужбина, видял съм....
Абе човек, една жица имаш ве, за да ти сложа 6 шалтера, трябва нови жици, да разпределим ламби, печка, контакти....
- Аааааа неща, добре ми е тока, само шалтери искам. Най-малко 6.
Викам му, ти може и 12 да искаш, ама нямаш толко жици. А жена му отвътре се обажда - 12 да тури! При кмета са 14, сутринта ги броих....
Почна да ми става весело. Викам - Добре, ще ти сложа 12. Дай пари, да купя шалтери, табло, гребен, гипс и за труда ми 120 за шалтерите и 50 лева за кутията. Мангала дава 200 лева и вика- Мое съм сиганин, ама цигански раути, няма да прая .
Отивам до магазина, купих предпазители, купих табло, гипс и се връщам. Цялата маала събрана и ма гледа кво правя. Изкопах кирпича, сложих таблото, гипсирах го, позагладих около него. Викам - Една цигарка да изсъхне гипса. Циганката носи мекици и кока кола. Алкохол отказах, щото с колата бях а и имах ходене го града.. После прати циганчетата за кафе, за минерална вода..Щото кафето трябвало с минерална вода да се пие..Отиде един час и 5-6 цигари, ама няма как, нали сме в цирка.
Та дойде време да сложа шината, да наредя шалтерите, гребенчето, нулевата шина, жиците и като затворих капака - малееееее, ква красота, глей кво нящо, шалтера си е шалтер
И вече кулминацията - вдигам шалтера и лампата светна!!! Почувствах се, като рок звезда, то овации, то хвалби, то радост....
Прибирам инструмента и ме наобиколят - Да додеш и мен да го туриш. Другия - И на мойто да туриш шалтери. Трети на мен 16 да туриш. Плащам!!!
Ами как да откажа щастие, на тези хора. Кво като са цигани и те искат, да имат шалтери, като българина. Ми тъй де
ПП Първия си милион, това лято го направих
ПП2 Шегичка
nikolov333
- майстор
kuger
- майстор
Де ги тия, че да залебеня малко и аз
Иначе, няма да казвам какво съм виждал из таблата по къщите, кога са ме търсили. Че малко жичкаджия се водя.
Само два примера, че осирам темата
Вика ме един от село и казва, абе кога пусна агрегата да доя кравите, ти подскачат
Отварям пускателя и кеф, нулата вързана към контактора вместо фаза а фазата към корпус. Естествено захранването с две жила.
Още един и спирам: Комшията от първия етаж в стар панелен блок ме вика. Нещо пука в пода на кухнята и е топло там, вика. Взехме са трошим пода и кабел, мостов, естествено пригоряла изолацията. Сваляме бушоня, кабела пак под напрежение. Поне не беше "неволна производствена" кражба. Отдолу беше мазе, какво хранеше този кабел, само Господ знаеше. Не се и интересувах.
Айде още едно, е, там щях да имам паметниче, ама отвертката оправи работата, половината остана от нея. При свалени предпазители. Банята /и бойлера/ под напрежение. Естествено преди таблото. Майсторски беше направено.
Иначе, няма да казвам какво съм виждал из таблата по къщите, кога са ме търсили. Че малко жичкаджия се водя.
Само два примера, че осирам темата
Вика ме един от село и казва, абе кога пусна агрегата да доя кравите, ти подскачат
Още един и спирам: Комшията от първия етаж в стар панелен блок ме вика. Нещо пука в пода на кухнята и е топло там, вика. Взехме са трошим пода и кабел, мостов, естествено пригоряла изолацията. Сваляме бушоня, кабела пак под напрежение. Поне не беше "неволна производствена" кражба. Отдолу беше мазе, какво хранеше този кабел, само Господ знаеше. Не се и интересувах.
Айде още едно, е, там щях да имам паметниче, ама отвертката оправи работата, половината остана от нея. При свалени предпазители. Банята /и бойлера/ под напрежение. Естествено преди таблото. Майсторски беше направено.
kozl
- майстор
Още се чешам за бопа и напрежението
Ако напрежението е прекалено ниско бопа нема да заври, а енергията ще се потреби
Ако напрежението е прекалено високо и нагревателя издържи, то водата шъ се изпари преди бопа да уври и бопа прегори, а енергията потреби.
Ся ква е връзката към бопа от туй дали потребената енергия е крадена или не
Последна промяна от kozl на вт дек 22, 2020 8:41 am, променено общо 1 път.
Тема "Въпрос за кражба на ток" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература