Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ky-kyy - майстор
пон дек 21, 2020 1:52 pmHursa написа:
пон дек 21, 2020 12:44 pmAndri01 написа:
При по продължително време ,загубите на топлина в околното пространство ще са по-големи.
Да (докато "заври", след това зависи колко ни е "съвършен" котлона). Същото и с бойлера (макар и по-слабо изразено), особено, ако го включваме - чакаме да се загрее и се къпем. Също и двигателите в битовите уреди и други, които ползваме (ако са добре подбрани) - ще им падне КПД. Същото и със захранванията. С падане на напрежението и увеличаване на тока (в общия случай) - няма да работят с номинални параметри.
Затва, никъв боб, печете мръвки :supz:
Andri01 - майстор
На барбекюто-икономии на ток и броене на мигания,че студено. Това ще го правим на лято. :)
ky-kyy - майстор
Зиме-лете, организма си иска месо. Боба е за гарнитура, евентуално...
hidrazin - майстор
пон дек 21, 2020 1:34 pmky-kyy написа:
А не е ли по-удачно, да изключиш главния башон в апартаментното табло и да гледаш дали електромера отчита.
Въобще не е по-удачно. Кражбата може да е там където има обща стена със съседния апартамент.
Просто кабела от таблото на единия апартамент отива до тая стена и захранва - контакт на комшията.
Е, тва е грешка още по време на строителството и се откри след много години - поне съм го виждал на живо.
Другото дето съм срещал - при ремонт на един апартамент открих мостов проводник в пода идващ вероятно от долния етаж.
И заминаваше пак надолу и незнайно накъде. При изваден главен бАшон на апартамента по него пак си имаше фаза...
Разбира се и в двата случая определено не ставаше дума за умишлена кражба.
В този вариант няма как да разбереш с изключване на главния бАшон в апартамента.
:partyman:
P.S. Мога да ти покажа и в кой блок беше... :-D
ky-kyy - майстор
пон дек 21, 2020 7:30 pmhidrazin написа:

Въобще не е по-удачно. Кражбата може да е там където има обща стена със съседния апартамент.
Просто кабела от таблото на единия апартамент отива до тая стена и захранва - контакт на комшията.
Е, тва е грешка още по време на строителството и се откри след много години - поне съм го виждал на живо.
Другото дето съм срещал - при ремонт на един апартамент открих мостов проводник в пода идващ вероятно от долния етаж.
И заминаваше пак надолу и незнайно накъде. При изваден главен бАшон на апартамента по него пак си имаше фаза...
Разбира се и в двата случая определено не ставаше дума за умишлена кражба.
В този вариант няма как да разбереш с изключване на главния бАшон в апартамента.
:partyman:
P.S. Мога да ти покажа и в кой блок беше... :-D
Е, то може....и аз съм срещал подобен случай, но по-разпространения е, съвсем "неумишлено" да се изкара фаза преди електромера и за по-убедително, пред проверяващите, да се прекара през контактор, бобината на който се захранва след електромера ;)
ППЗа по-лесно, мога да ти покажа, кои къщи в село не бяха така :lol:
ПП2 След като изкараха електромерите, обаче...кофти
ПП3 Но в старите блокове, още има подобни съвсем неумишлени грешки на строителя :)
ПП4 Ама то пък, нашия човек, има съмнения, че го крадат от електромерното табло на улицата...
ky-kyy - майстор
И да вкарам малко забава, ще взема да разкажа една историйка. Не е свързана с кражба на ток, ама циганите има :)
Преди двайсетина години някъде, иде един циганин и ми вика - Бате, да додиш у маалата, да ми туриш шалтери, като на българина.
Седя, гледам го и давам на заето...- Кви шалтери, ве?
-Абе, кат ващи. Стига съм развивал башоня и да навивам телове и аз кат българите искам. Жената я страх и кат ма няма, седят без ток.
Почна да ми се изяснява :) Викам автоматични предпазители ли , ве? Оня клепа умно и вика -Шалтери, кво са прайш и ти имаш, един ми каза че и ти си с шалтери...
Викам му - Щи туря шалтери, ама пари имаш ли? Единия шалтер 5 лева струва, таблото 10. Аз взимам 10 лева за шалтер, за дупката на таблото ако е тухла 4-ка 20 лева, ако е единичка 40 лева, за кирпич 50 лева, че много се праша.
-Оня - Ако аз си изкопая дупката за таблото?
-Ако ти си я изкопаеш, 20 лева отгоре взимам .
Оня се облещи чак - Как 20 лева отгоре?
-Викам ми щот си селски 20, ако беше гражданин повече.
- Ааааа, тъй ли....май по-добре ти да я изкопайш....
Отивам у маалата и що да видя. Кирпичена къща, то ясно. Таблото една дъска, един 63 А и под него два 25А основи, патрончетата сигурно от 9 септември, с една дълга шийка...красота. Дето е бил електромера изводите усукани, 25А основи замостени отгоре и отдоло и една жица от главния и отдоло друга жица влиза в къщата..
Викам му - Аве, то всичко на една жица, един шалтер щи сложа.
Оня - Нееееее, поне 6 шалтера искам. Кво като съм циганин и аз съм ходил по чужбина, видял съм....
Абе човек, една жица имаш ве, за да ти сложа 6 шалтера, трябва нови жици, да разпределим ламби, печка, контакти....
- Аааааа неща, добре ми е тока, само шалтери искам. Най-малко 6.
Викам му, ти може и 12 да искаш, ама нямаш толко жици. А жена му отвътре се обажда - 12 да тури! При кмета са 14, сутринта ги броих....
Почна да ми става весело. Викам - Добре, ще ти сложа 12. Дай пари, да купя шалтери, табло, гребен, гипс и за труда ми 120 за шалтерите и 50 лева за кутията. Мангала дава 200 лева и вика- Мое съм сиганин, ама цигански раути, няма да прая .
Отивам до магазина, купих предпазители, купих табло, гипс и се връщам. Цялата маала събрана и ма гледа кво правя. Изкопах кирпича, сложих таблото, гипсирах го, позагладих около него. Викам - Една цигарка да изсъхне гипса. Циганката носи мекици и кока кола. Алкохол отказах, щото с колата бях а и имах ходене го града.. После прати циганчетата за кафе, за минерална вода..Щото кафето трябвало с минерална вода да се пие..Отиде един час и 5-6 цигари, ама няма как, нали сме в цирка.
Та дойде време да сложа шината, да наредя шалтерите, гребенчето, нулевата шина, жиците и като затворих капака - малееееее, ква красота, глей кво нящо, шалтера си е шалтер
И вече кулминацията - вдигам шалтера и лампата светна!!! Почувствах се, като рок звезда, то овации, то хвалби, то радост....
Прибирам инструмента и ме наобиколят - Да додеш и мен да го туриш. Другия - И на мойто да туриш шалтери. Трети на мен 16 да туриш. Плащам!!!
Ами как да откажа щастие, на тези хора. Кво като са цигани и те искат, да имат шалтери, като българина. Ми тъй де :)
ПП Първия си милион, това лято го направих
ПП2 Шегичка :)
kuger - майстор
Де ги тия, че да залебеня малко и аз :-D
Иначе, няма да казвам какво съм виждал из таблата по къщите, кога са ме търсили. Че малко жичкаджия се водя.
Само два примера, че осирам темата :shock:
Вика ме един от село и казва, абе кога пусна агрегата да доя кравите, ти подскачат :shock: Отварям пускателя и кеф, нулата вързана към контактора вместо фаза а фазата към корпус. Естествено захранването с две жила.
Още един и спирам: Комшията от първия етаж в стар панелен блок ме вика. Нещо пука в пода на кухнята и е топло там, вика. Взехме са трошим пода и кабел, мостов, естествено пригоряла изолацията. Сваляме бушоня, кабела пак под напрежение. Поне не беше "неволна производствена" кражба. Отдолу беше мазе, какво хранеше този кабел, само Господ знаеше. Не се и интересувах.
Айде още едно, е, там щях да имам паметниче, ама отвертката оправи работата, половината остана от нея. При свалени предпазители. Банята /и бойлера/ под напрежение. Естествено преди таблото. Майсторски беше направено.
kozl - майстор
Още се чешам за бопа и напрежението :?
Ако напрежението е прекалено ниско бопа нема да заври, а енергията ще се потреби :wink:
Ако напрежението е прекалено високо и нагревателя издържи, то водата шъ се изпари преди бопа да уври и бопа прегори, а енергията потреби.
Ся ква е връзката към бопа от туй дали потребената енергия е крадена или не :?
Последна промяна от kozl на вт дек 22, 2020 8:41 am, променено общо 1 път.
Andri01 - майстор
С крадена е по-сладък бопа! Е,стига да не е прегорял! :partyman:

Тема "Въпрос за кражба на ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: