• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
big_death - специалист
Това с лампата е добър ход - не се бях сетил за него - утре ще пробвам и ще действам да видим какво ще се получи ! Мерси за отговора хидра ! :partyman:
DMN - майстор
Понеже питаше как да разбереш и с мултицет. Трябва да е на обхват омметър.
Изваждаш/изключваш бушона.
Откачаш проводниците към нагревателя.
Измерваш съпротивлението на нагревателя.
Измерваш съпротивлението между корпуса(фланеца) и нагревателя(мериш поотделно и двата края на нагревателя към корпус).
Откачаш захранващите проводници фаза и нула на бойлера(запомни ги как са били – да не ги размениш!). Ако бойлера ти е на отделен кръг само за него, може и да не откачаш захранващите проводници.
Измерваш и какво ще покаже с омметъра на мястото на захранващите проводници на бойлера.
Ако мултицета ти покаже някъде резултати близки до нула значи там ти е късото.
Това се сещам на първо четене.
8180 - майстор
Той Хидрата ги разбира тези работи, но ми се струва, че ти нямаш голяма увереност за работа под напрежение с пробна лампа.

Започни все пак с някакъв по читав мултицет, ако имаш.
Сваляш бушона и разкачаш свръзките от нагреателя. Мериш съпротиление между двата края на нагревателя. По картинката за Закона на Ом и данните от табелката за мощност изчисляваш колко би трябвало бъде съротивлението - вероятно 16 или 24 Ом. Ако измериш съществено по-малко или 0 - дефект.
Ако не се лъжа, Хидрата пропуска този вариант с лампата.

Надявам се бойлерът е занулен. Проверяваш за проводимост към защитната нула - ако има - дефект. Тази проверка е описаната от Хидрата с лампата.
Проблемът е, че нагревателите (не твърдя за всички бойлери) се монтират изолирани от корпус и могат да са нацъфтели, без да дадат пробив на корпус, освен през водата.

Ето този, който все не се наканвам да снимам, работеше в бойлера на някаква магия, шумеше като бързовар. Виждан се и изолационните шайби - черна и бяла.

DMN ме изпреварл, докато снимах. :)

Прикачен файл

IMGP3395.jpg
IMGP3395.jpg (64.86 KиБ) Видяна 2961 пъти
todortv - майстор
Понякога се правим на по-католици от....., после съветваме да се ползват пробни лампи..... :shock:
Пробните лампи са забранени!
Измерването на изолация, или пробив с мултицет или ламБи не е меродавно!!!
В някои теми се вманиачаваме за дреболии, а тук съветваме хората за пробни лампи!
Нищо лично ! :partyman:

След като не може колегата да прецени дали нагревателя е за смяна, да повика специалист.
Направи сам, но в определени рамки! :partyman:
DMN - майстор
todortv написа:
Спор няма по този въпрос. Но, ако мултицета на омметър покаже съпротивление близко до нула - пробива си е сигурен. Питащият не разполага с необходимите уреди и опит за да се справи на по-високо ниво, иначе няма да пита. Аз също като 8180 смятам, че е по-безопасно за него да използва мултицет отколкото пробна лампа. Хората, които задават въпроси тук са на различно ниво, донякъде е въпрос на психология от страна на помагащите да го преценят и да се опитат да помогнат по въможно най-разбираемия за питащия начин. Ако му се обяснява на професионален език, най-вероятно е нищо да не разбере и да се обърка(често срещано тук). Аз също се замислих - давам му съвети как да измерва с мултицет, но той дали умее да борави с него...
За да му гори бушона веднага, според мен си е избило някъде и е дало на късо, но само мога да предполагам. Той казва, че и друг път му е изключвала защитата...така че трябва си измерване тук-там :)
hidrazin - майстор
todortv написа:
Понякога се правим на по-католици от....., после съветваме да се ползват пробни лампи..... :shock:
Пробните лампи са забранени!
В някои теми се вманиачаваме за дреболии, а тук съветваме хората за пробни лампи!
Нищо лично ! :partyman:
И кво? Ако беше осмислил първия пост на питащия, щеше да осъзнаеш че пробната ламба е по-малкото зло.
big_death написа:
Аз се сещам за вариант със директно подаване на ток на нагреватела, и ако падне бушона е ясно че там е проблема , ама питам за някой по-безобиден начин ?
То и фазомерите са забранени ама си се продават и използват. И да, работата с пробна лампа не е безопасна. Ако си забелязал препоръчах измерване. С мултицет - вятър работа. Ще те излъже като едното нищо. Това да не е някой умрял телевизор, че да му мериш +В ? :lol: Требе си мегер.
А хидрата може и да пропуска нещо, но това с по-малкото съпротивление няма как да стане при този тип нагреватели ако не е пробил към корпуса на нагревателя. Тоест пак ще светне ламбата. :)
Та в заключение - ако не си наясно какво какви и как да измериш се обади на приятел/техник дето ги разбира работите.
Това последното - само за протокола. :-D
:partyman:
8180 - майстор
hidrazin написа:
А хидрата може и да пропуска нещо, но това с по-малкото съпротивление няма как да стане при този тип нагреватели ако не е пробил към корпуса на нагревателя. Тоест пак ще светне ламбата. :)
Приятелю,
Знаеш, че уважавам капацитета ти и съм благодарен за помощта, която нееднократно съм получавал лично.
Вероятно за пръв път, бих поспорил. Дадох снимка и написах - В МОЯ БОЙЛЕР КОРПУСЪТ НА НАГРЕВАТЕЛЯ БЕШЕ ИЗОЛИРАН ОТ ВОДОСЪДЪРЖАТЕЛЯ. Нямам обяснение защо, неочаквано е за мен, но в този случай ламбата нямаше да светне, което не означава, че НЯМА ПРОБЛЕМ - вероятност, която пропусна.
За съжаление, при ваденето някъде го прекъснах и не ми се занимаваше с по-сериозни анализи, но го запазих заради Форума и не намерих време да опиша случая, който считам за опасен. Нямам идея защо производителят го изолира, според мен неразумно - просто факт.
В конкретния случай намирам вероятността от претоварване/късо в самия нагревател, съизмерима с пробив към корпус.

Съгласявайки се с DMN, бих допълнил и ПОМОЛИЛ знаещите и "патили" Колеги да се съобразяват с ВСИЧКИ потенциални читатели (не само с питащия). Не се скъпете за едно изречение на тема квалификация и безопасност в иначе полезните си съвети.
Прецизирането на тема фазомер, фазоуказател, пробна лампа, мегер във всяка втора тема, вероятно, е контрапродуктивно - всеки ползва каквото има, също като Вас. :)

Сори, че смесвам съществото с Модераторски ангажименти. :partyman:
big_death - специалист
Значи , тази сутрин допрочетох мненията на колегите и хванах мултицета като при изключен бушон махнах клемите от нагревателя и ги забучих на мултицета .Дадох после напрежение при включени копчета и показателите на тока бяха около 230 волта, като нямаше никакви падания на бушон , което ме навежда на мисълта че проблема е във нагревателя . При изключен бушон на омметър не ми показа окъсяване между двата извода на бойлера и корпус което ме учуди , ама както и да е .Щом при изключен нагревател всичко си дойде на мястото , значи проблема си е там в него . Започваме демонтиране на бойлера и заменянето на нагревателя .
fikata - майстор
То и фазомерите са забранени ама си се продават и използват
Това не го разбрах :?
gogo7777 - майстор
Съсипаха ни с тия забрани. :-D И ся кво ще носят електриджиите зад ухото......освен да слагат по един молив и да се преквалифицират..... :-D

ПП.....Много бързо взеха да дават фира тия нагреватели. Поне да си изкара гаранцията.... :?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Проблем с бойлера и бушона" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: