• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
geordgeo - специалист
Стана ми интересна темата и си мисля какво бих направил аз по въпроса: навивам си траф на П-образен магнитопровод, на едното рамо на П-то навивам първичната намотка, на другото вторичната и така бих избегнал евентуалния пробив между първична и вторична намотка. Като мощност бих го направил около 1kW - ще стане по-малък траф, с по-малко материали, нагреватели бол. По отношение на ефективността и размерите няма да го мисля, защото говорим за безопастността на първо място, нали?...
fbr - майстор
нед апр 10, 2022 10:17 pmgeordgeo написа:
: навивам си траф на П-образен магнитопровод, на едното рамо на П-то навивам първичната намотка, на другото вторичната и така бих избегнал евентуалния пробив между първична и вторична намотка. Като мощност бих го направил около 1kW - ще стане по-малък траф, с по-малко материали, нагреватели бол. По отношение на ефективността и размерите няма да го мисля, защото говорим за безопастността на първо място, нали?...
Безопасност на същите нива, че и по-нагоре, може да бъде постигната с далеч по-тривиални средства. Ако целта е, да си начешем крастата, всичко може.
Hoвoceлckи - майстор
Е, ти си начеса пръстите ... Хайде сега остави ентусиастите да си начешат поне акълите. Не е кой-знае колко скъпо навиването на един траф 5kVA. До колко е уместно, важно, надеждно ... Крие ли някакви опасности? Какви?
iliya_i - майстор
Стана ми интересна темата и си мисля какво бих направил аз по въпроса: навивам си траф на П-образен магнитопровод, на едното рамо на П-то навивам първичната намотка, на другото вторичната и така бих избегнал евентуалния пробив между първична и вторична намотка.
Само да не забравиш, да заземиш магнитопровода на този траф. :wink:
Срещу пробив от първична към вторична през магнитопровода.

Абе като ви чета глупостите, си мисля: защо да не вземат да се възстановят обществените бани :?:
Hoвoceлckи - майстор
Глупаво е да загине човек докоснал се до корпуса на електрически уред, защото електрическото му съпротивление към земята е било критично ниско. А би могъл да си остане жив ако енергоизточникът галванически не е свързан със земя! И не глупаво - страшно е, когато въпросният човек е твой много близък ...
За "обществените" бани не знам ... Но мога да кажа, че в железницата има едни нагреватели на линиите, които са точно през развързващи трансформатори.
geordgeo - специалист
пон апр 11, 2022 9:30 amiliya_i написа:
Стана ми интересна темата и си мисля какво бих направил аз по въпроса: навивам си траф на П-образен магнитопровод, на едното рамо на П-то навивам първичната намотка, на другото вторичната и така бих избегнал евентуалния пробив между първична и вторична намотка.
Само да не забравиш, да заземиш магнитопровода на този траф. :wink:
Срещу пробив от първична към вторична през магнитопровода.

Абе като ви чета глупостите, си мисля: защо да не вземат да се възстановят обществените бани :?:
И колко такива трансформатори в бита сте виждали с избили намотки и токов удар през магнитопровод, защото аз за 30 години не съм попадал на подобен случай, а над 20 години правех трансформаторни електрожени и не е като да не съм навивал трансформатори?
Hoвoceлckи - майстор
Аз по-назад питах за заземяването на GSM-ите ...
hidrazin - майстор
Бойлер за “умни” електричари…

Прикачен файл:
66ACD9C8-5324-4960-B78E-9135AC3D80DC.jpeg

:partyman:
pipilica - майстор
Ти се бъзикаш ама ако ни организират некви нови цени на тока нищо чудно и такива да си инсталираме.
Hoвoceлckи - майстор
Показаният бойлер си работи на ток. Моят в къщи също може да загрява на ток и на дърва (е, с посредник "топлинен агент") ... и от слънцето. Вие си се смейте ... и си плащайте.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Траф бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: