Стана ми интересна темата и си мисля какво бих направил аз по въпроса: навивам си траф на П-образен магнитопровод, на едното рамо на П-то навивам първичната намотка, на другото вторичната и така бих избегнал евентуалния пробив между първична и вторична намотка. Като мощност бих го направил около 1kW - ще стане по-малък траф, с по-малко материали, нагреватели бол. По отношение на ефективността и размерите няма да го мисля, защото говорим за безопастността на първо място, нали?...
нед апр 10, 2022 10:17 pmgeordgeo написа: : навивам си траф на П-образен магнитопровод, на едното рамо на П-то навивам първичната намотка, на другото вторичната и така бих избегнал евентуалния пробив между първична и вторична намотка. Като мощност бих го направил около 1kW - ще стане по-малък траф, с по-малко материали, нагреватели бол. По отношение на ефективността и размерите няма да го мисля, защото говорим за безопастността на първо място, нали?...Безопасност на същите нива, че и по-нагоре, може да бъде постигната с далеч по-тривиални средства. Ако целта е, да си начешем крастата, всичко може.