Ще пиша цяла нощ ако трябва, но ще ви отговоря, не че има смисъл. Ясно е, че ще продължите вечната си песен, че "няма място в този форум да питат непрофесионалисти". А, а професоналисти още повече. Абе може някои, понякога, дето са лизнали някого някъде ...
И така по ред на номерата:
Но като вида, че глутницата е в атака и ти се присъедини с ведро лайна. Ей така - сега съм ти паднал. Ако щеш, но някога те уважавах. Отскоро ли си паднал толкова ниЗко или такъв си си бил и не съм го забелязвал?
А иначе да - объркал съм се в навалицата - мислех, че го направил (и написал) хидразин. Беше ми и странно как после те цитира, но погледни на колко хора отговарям. А докато пишех, постовете валяха.
Все едно - специално извинявай за объркването ми! Все пак си разбрал, че съм се объркал и ми го казваш, но едва след като и ти изля порция квалификации
И какъв цвят топла вода показваш, че си открил с таз новогодишна гирлянда?
Две крушки - 40 и 100W свързани последователно. Какъв ще бъде токът през тях и съответно падовете върху едната и другата? Покажи как се смята! Без опитна постановка. Поне предположи. Но се обоснови. С формули като г-н П.Петков. Нали и ти си инженер (от известно време)?
Последователно са свързани резистор 12кΩ и крушка 15W. Измерен е ток 17мА. При този ток падът върху резистора от 12кΩ би бил 204V. Колко ще да е вълшебното, непонятно, нелинейно съпротивление в този миг на мъждукащата ламБа? Ако искаш - смятай си го. За пад върху нея, обаче остават едни 26V
Хайде, няма да те мъча - в такъв сублимен момент съпротивлението на еди-колко си нагрятата жичка ще бъде 1530Ω.

И така по ред на номерата:
preslav написа:Вярно е, че в темата се задава такъв въпрос, от което става ясно, че питащият не е на ясно точно какво му е неясно.Някой пита за нещо във форум с професионалисти, което е чул, но не е разбрал. Какво лошо виждате в това? Някой се опитва да обогати общата си култура. Вместо да допринесем за това, всички му се нахвърлят да не се интересува и най-вече защото е тъп та не знае и да попита какво не знае. В подобни случаи наистина доброжелателните хора задават насочващи въпроси. Ама какво да го питате - той не е казвал, че възнамерява да ремонтира нещо. Задава само един конкретен въпрос. И вие го сложихте на електрически стол.
нед фев 04, 2024 1:26 amMamaMy написа: Когато са две последователно може да тестваш напрежение до 460-500 волта. Значи хваща и трифазното. При 230 ще свети по-слабо, но това едва ли те вълнува.Много добро начало

нед фев 04, 2024 7:40 pmDMN написа: Г-не, B0bi, мисля, че достатъчно толерантно и уважително се отнесох към теб досега!Толерантен ...
Не съм ничий адвокат
Аз направих това измерване и то провокирано от твоето:
Абе и 10 милиампера да са - яко ще ви изтряска тоя ток.Ми не тряска толкова яко 10мА!![]()
А иначе да - объркал съм се в навалицата - мислех, че го направил (и написал) хидразин. Беше ми и странно как после те цитира, но погледни на колко хора отговарям. А докато пишех, постовете валяха.
Все едно - специално извинявай за объркването ми! Все пак си разбрал, че съм се объркал и ми го казваш, но едва след като и ти изля порция квалификации

нед фев 04, 2024 7:55 pmiliya_i написа: Хора които не знаят как, да не пипат.Благодаря ти, че не плисна и ти ей-така в синхрон с групата ... и постовете са ти коректни! Само пак ще кажа: питащият никъде не е споменавал, че възнамерява да пипа!
нед фев 04, 2024 7:55 pmiliya_i написа: Всеки уважаващ себе си прави проверка поне 2 пъти с различни средства.Ще добавя: лично винаги непосредствено реди започване на работа давам максимално безопасно контролно "късо". Ако има опасност от много големи токове (експлозия) - с многожилен проводник, на който оставям само една жичка (като стопяем предпазител)
нед фев 04, 2024 8:20 pmkr1100 написа: Ей сега вече те намрази и си на мушкаЗащо така? Нали си поговорихме човешки с теб на лични? Ти чувстваш ли се сега мразен от мен и на мушката ми? Съжалявам ...![]()
хидразин написа:верига в която има нелинейно съпротивление.
B0bi написа: Защо вкарахте в коментирането съпротивлението на несветеща (студена) лампа? За да отклоните още повече темата към незададен въпрос "ще ме убие ли токът през контролна лампа" ?! Кой и къде е питал такова нещо?И на още няколко места споменавам за съпротивлението, че е различно в студено състояние. Не мисля, че изобщо някой техник не е наясно с това.
Окей - 282Ω е съпротивлението на незахранена 15W крушка. И какво от това? По темата?!
И какъв цвят топла вода показваш, че си открил с таз новогодишна гирлянда?
Две крушки - 40 и 100W свързани последователно. Какъв ще бъде токът през тях и съответно падовете върху едната и другата? Покажи как се смята! Без опитна постановка. Поне предположи. Но се обоснови. С формули като г-н П.Петков. Нали и ти си инженер (от известно време)?
нед фев 04, 2024 8:43 pmhidrazin написа:Да изясним "спестеното" от цитата:нед фев 04, 2024 2:30 pmB0bi написа: Съотношението на съпротивленията е ~1/5. Т.е. върху крушката ще има пад ...Грешно е. Ето например 4 броя 100W 230V лампи
Последователно са свързани резистор 12кΩ и крушка 15W. Измерен е ток 17мА. При този ток падът върху резистора от 12кΩ би бил 204V. Колко ще да е вълшебното, непонятно, нелинейно съпротивление в този миг на мъждукащата ламБа? Ако искаш - смятай си го. За пад върху нея, обаче остават едни 26V

Хайде, няма да те мъча - в такъв сублимен момент съпротивлението на еди-колко си нагрятата жичка ще бъде 1530Ω.