Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
B0bi - специалист
Ще пиша цяла нощ ако трябва, но ще ви отговоря, не че има смисъл. Ясно е, че ще продължите вечната си песен, че "няма място в този форум да питат непрофесионалисти". А, а професоналисти още повече. Абе може някои, понякога, дето са лизнали някого някъде ... :wink:
И така по ред на номерата:
preslav написа:
Вярно е, че в темата се задава такъв въпрос, от което става ясно, че питащият не е на ясно точно какво му е неясно.
Някой пита за нещо във форум с професионалисти, което е чул, но не е разбрал. Какво лошо виждате в това? Някой се опитва да обогати общата си култура. Вместо да допринесем за това, всички му се нахвърлят да не се интересува и най-вече защото е тъп та не знае и да попита какво не знае. В подобни случаи наистина доброжелателните хора задават насочващи въпроси. Ама какво да го питате - той не е казвал, че възнамерява да ремонтира нещо. Задава само един конкретен въпрос. И вие го сложихте на електрически стол.

нед фев 04, 2024 1:26 amMamaMy написа:
Когато са две последователно може да тестваш напрежение до 460-500 волта. Значи хваща и трифазното. При 230 ще свети по-слабо, но това едва ли те вълнува.
Много добро начало =D> Но като вида, че глутницата е в атака и ти се присъедини с ведро лайна. Ей така - сега съм ти паднал. Ако щеш, но някога те уважавах. Отскоро ли си паднал толкова ниЗко или такъв си си бил и не съм го забелязвал?

нед фев 04, 2024 7:40 pmDMN написа:
Г-не, B0bi, мисля, че достатъчно толерантно и уважително се отнесох към теб досега!
Не съм ничий адвокат
Аз направих това измерване и то провокирано от твоето:
Толерантен ...
Абе и 10 милиампера да са - яко ще ви изтряска тоя ток. :weedman:
Ми не тряска толкова яко 10мА!
А иначе да - объркал съм се в навалицата - мислех, че го направил (и написал) хидразин. Беше ми и странно как после те цитира, но погледни на колко хора отговарям. А докато пишех, постовете валяха.
Все едно - специално извинявай за объркването ми! Все пак си разбрал, че съм се объркал и ми го казваш, но едва след като и ти изля порция квалификации :|
нед фев 04, 2024 7:55 pmiliya_i написа:
Хора които не знаят как, да не пипат.
Благодаря ти, че не плисна и ти ей-така в синхрон с групата ... и постовете са ти коректни! Само пак ще кажа: питащият никъде не е споменавал, че възнамерява да пипа!
нед фев 04, 2024 7:55 pmiliya_i написа:
Всеки уважаващ себе си прави проверка поне 2 пъти с различни средства.
Ще добавя: лично винаги непосредствено реди започване на работа давам максимално безопасно контролно "късо". Ако има опасност от много големи токове (експлозия) - с многожилен проводник, на който оставям само една жичка (като стопяем предпазител)
нед фев 04, 2024 8:20 pmkr1100 написа:
Ей сега вече те намрази и си на мушка :partyman:
Защо така? Нали си поговорихме човешки с теб на лични? Ти чувстваш ли се сега мразен от мен и на мушката ми? Съжалявам ...

хидразин написа:
верига в която има нелинейно съпротивление.
B0bi написа:
Защо вкарахте в коментирането съпротивлението на несветеща (студена) лампа? За да отклоните още повече темата към незададен въпрос "ще ме убие ли токът през контролна лампа" ?! Кой и къде е питал такова нещо?
Окей - 282Ω е съпротивлението на незахранена 15W крушка. И какво от това? По темата?!
И на още няколко места споменавам за съпротивлението, че е различно в студено състояние. Не мисля, че изобщо някой техник не е наясно с това.
И какъв цвят топла вода показваш, че си открил с таз новогодишна гирлянда?
Две крушки - 40 и 100W свързани последователно. Какъв ще бъде токът през тях и съответно падовете върху едната и другата? Покажи как се смята! Без опитна постановка. Поне предположи. Но се обоснови. С формули като г-н П.Петков. Нали и ти си инженер (от известно време)?
нед фев 04, 2024 8:43 pmhidrazin написа:
нед фев 04, 2024 2:30 pmB0bi написа:
Съотношението на съпротивленията е ~1/5. Т.е. върху крушката ще има пад ...
Грешно е. Ето например 4 броя 100W 230V лампи
Да изясним "спестеното" от цитата:
Последователно са свързани резистор 12кΩ и крушка 15W. Измерен е ток 17мА. При този ток падът върху резистора от 12кΩ би бил 204V. Колко ще да е вълшебното, непонятно, нелинейно съпротивление в този миг на мъждукащата ламБа? Ако искаш - смятай си го. За пад върху нея, обаче остават едни 26V :idea:
Хайде, няма да те мъча - в такъв сублимен момент съпротивлението на еди-колко си нагрятата жичка ще бъде 1530Ω.
MamaMy - майстор
нед фев 04, 2024 11:48 pmB0bi написа:
нед фев 04, 2024 1:26 amMamaMy написа:
Когато са две последователно може да тестваш напрежение до 460-500 волта. Значи хваща и трифазното. При 230 ще свети по-слабо, но това едва ли те вълнува.
Много добро начало =D> Но като вида, че глутницата е в атака и ти се присъедини с ведро лайна. Ей така - сега съм ти паднал. Ако щеш, но някога те уважавах. Отскоро ли си паднал толкова ниЗко или такъв си си бил и не съм го забелязвал?
Не видях някъде да съм отправил обида към теб :? Обърнах се директно за да споделя острото впечатлението което правиш в повечето теми където те засичам. "Ведро с лайна" означава съвсем друго отношение което аз нямам към никой в този форум въпреки, че много си го търсят откровено. Може да се поспреш и да се замислиш дали начина ти на комуникация не предизвиква ответните реакции. Запитай се защо повечето хора реагират негативно на постовете ти. Явно не е свързано със знанията ти. Имаш такива дори и чисто академични, но то практиката идва с годините. Ще задобрееш постепенно. Не се насилвай! Бъди естествен!
B0bi - специалист
Тук си изписал 8 реда с "анализ на личността ми", без да съм се обръщал изобщо към теб в темата. И без да казваш абсолютно нищо по нея. Това не е характерно за мъж.
Да повторим: някой пита, ти се включваш с конкретен коректен отговор; при моето включване се налага да изпиша много, много редове за да оборя нечии хрумвания да ме изкарат глупак. С теб нямам конфликт. Но ти в съзвучие със запелите, се включи със свой водевил. И после пак (с този отгоре). Нямам нужда от твоите оценки! Нямам нищо против коректен технически спор с доводи, доказателства и формули!
Lisko - майстор
Хидра, преди 10 години си свързвал 6 еднакви крушки, сега 4.
Тази задача се решава много по-лесно и бързо с една крушка и съответното захранване, което нямам никакви съмнения че имаш.
При две (еднакви) крушки на всяка пада половината напрежение.
При три - по една трета.
И така нататък.
Достатъчно е да свържеш крушката към регулируемото захранване, променяш напрежението и записваш тока.
1. Мериш тока на крушката при мрежовото напрежение. (Да го наречем U0, при различни хора може да варира)
2. Мериш тока на крушката при U0/2
3. Мериш тока на крушката при U0/3
4. Мериш тока на крушката при U0/4
и т.н. много бързо може да измериш какво би се случвало (какъв би бил токът) при 10-тина крушки навързани последователно в мрежата. Много по-бързо отколкото да свързваш истински 10 крушки.

Третата колона в ексела може да ти е U*I*n (където "n" e броя крушки, сиреч номерът на реда) и както читателите вече се досетиха - това дава каква би била общата мощност на "n" крушки.
Съдейки по експеримента ти от 2014-та, кривата прилича на обърната експонента тоест W=B+A*exp(-n/C)
Като дадеш експериментално получената табличка за 10 или 20 стойности, може да се опитаме да намерим коефициентите B, A, C.
В безкрайност тази функция дава нула, само ако коефициента B e нула, и без съмнение така е в реалния случай, тъй като безкрайно много лампи имат безкрайно съпротивление. Tези процеси обаче са сложни и надеждата да се опишат с една експонента са безпочвени. Свидетелство за това е че данните ти за 6 крушки апроксимирани само с една функция водят до коефициент B=32, което води до неправилни резултати в безкрайност. Ще трябват повече експоненти.
kozl - майстор
preslav написа:
Примерът с батерийката и езика - токът или напрежението убива? Само съм чувал за "стаичките за силни усещания" при старите циркове или панаири - не се наемам да хвана с мокри ръце 2 жици 14-16 мм. в диаметър (не знам колко квадрата кабел е това) свързани към + и - на 12 V акумулатор - ти пробвал ли си?
Философски погледнато тока и напрежението са диалектРически свързани :-D и съществуват в единство. Така че отговорът е и двете.

ИнДженерно - напрежението е фатално, защото токът е пренебрежимо малък и може да се игнорира. :wink:

Собствено логично: Вероятно верният отговор е, че е токът. Защото ако не протече ток няма значение какво е напрежението.
Напрежението намалява защитата от протичане на тока :roll:

Медицинско ще е заключението, че поражението е от токов удар....

Разговорно - тресна го тока.

Статистически извод от гореописаното като пренебрегнем философското, защото думата диалектически всъщност е нещо като неопределено определение и няма как да се извади съотношение:
Токът 75%
Напрежението 25%

И все пак и с философията:
Напрежението - от 20 до 40%
Тока от 60 до 80%.

Обаче защо се залюля темата за пробните лампи като тест за опасност :?
За това ли се ползват пробните лампи или за друго :?
Сроред мен много по важно е тестера да има сигурни пробници, въпреки че и два изолирани проводника се ползват масово.
Па и като се замисля жичкаджиите по стр.обекти с миньонки не съм срещал :roll: Масово се ползваха 60W E27.
Аз си бях правил компактна пробна лампа от 2 бр. G9 последователно свързани основно за тест на трифазно напрежение.
И понеже почити не ми се е налагало напоследък да прявя подобни проверки и не знам какво стана с тестера :sad:
Детето - специалист
нед фев 04, 2024 8:12 pmAndri01 написа:
Въпрос: Имате жица 220В , фаза и нула. Имате само електронен прибор ,но нямате нищо заземено-желязо,тръбопровод, арматура. Как ще установите коя е фазата и коя нулата?
Уредите (електронни) показани по напред го показват.
А и предполагам искаш да не го казваш ти ами някой друг. Едната сонда я държиш в ръка а с другата сонда търсиш фазата. Това е само предположение и не е безопасно, защото ако уреда е стрелкови и може да те стегне :)
Иначе доста уреди при допир с фазата показват, че има някакво напрежение, докато при нулата си е 0.
Andri01 - майстор
Да, това е отговара-държиш едната сонда с ръка. Писал съм също:" електронен прибор"! В сравнение със стрелковите,вътрешното им съпротивление е много по-голямо, от порядъка на Мо. Сега,както във всяка тема ще се започне с: " ...ако..","..ама.." и доказване кой е по най-най. Ползвал съм и няколко други "чалъма" в работата си,но не ги рекламирам,защото не са от най-безопасните.
Детето - специалист
Чалъми има много. Баща ми преди години когато ремонтираше ТВ и т.н в определени моменти ги захранваше последователно през лампа. И според поведението на лампата си гарантираше, че импулсното няма отново да "изпуши" ако е пропуснал нещо.
Но тук спора е за нещо друго и както винаги тръгва без никакъв смисъл.
preslav - майстор
пон фев 05, 2024 9:07 amkozl написа:
Обаче защо се залюля темата за пробните лампи като тест за опасност :?
За това ли се ползват пробните лампи или за друго :?
Сроред мен много по важно е тестера да има сигурни пробници, въпреки че и два изолирани проводника се ползват масово.
Па и като се замисля жичкаджиите по стр.обекти с миньонки не съм срещал :roll: Масово се ползваха 60W E27.
Аз си бях правил компактна пробна лампа от 2 бр. G9 последователно свързани основно за тест на трифазно напрежение.
И понеже почити не ми се е налагало напоследък да прявя подобни проверки и не знам какво стана с тестера :sad:
Едната причина я каза Хидразин (малко по-нагоре) - някой може да реши, че въпросният пробник от 2 Х 15 или 2 Х 60 W лампи (цокълът е без значение) може да се ползва като фазомер т.е. държиш единия проводник/пробник/край с ръка, а с другия "ръгаш" в контакта докато лампите светнат, а може би ти самият (не визирам теб, а пробващия).
Другата причина я спомена някой друг (не помня кой, но аз я повторих) - ако едната лампа е изгоряла, другата също няма да светне - логично е човек да си помисли, че напрежение/верига/фаза няма.
Аз се въздържам от коментари в подобни теми защото помня как някой си, четейки глупости из Фейса решил да намали сметката си за ток "ръгайки" елктролитен кондензатор в контакта. Естествено кондензаторът е гръмнал (в прекия и преносен смисъл), как не го е убил (не токът, а излетялата чашка/корпус)?
От предходни теми е видно, че питащият обича да човърка и експериментира, без да има дори и базови познания - неговите въпроси не са просто въпроси, те са нещо като провокация, на която ти и аз и много други няма да се вържат, но не е ясно кой друг "експериментьор" няма да се самоубие.
В крайна сметка, всяко едно от изказаните мнения е полезно (вярно или невярно), важното е незнаещите да се замислят кое е по-изгодно, да викнат специалист (който също може да се окаже самоубиец) или да се самоубиват с глупави експерименти.
В случая превенцията е много важна, не се занимавай с това, което не ти е работа, "Направи сам" не е самоубий се сам, а направи и сподели това, което можеш най-добре.
Аз, примерно, разбрах от темата, колко много неща не знам за "тока" - пробникът от 2 крушки беше само причината да си "опресня" знанията, които никога не съм имал.
iliya_i - майстор
пон фев 05, 2024 6:48 pmpreslav написа:
Едната причина я каза Хидразин (малко по-нагоре) - някой може да реши, че въпросният пробник от 2 Х 15 или 2 Х 60 W лампи (цокълът е без значение) може да се ползва като фазомер т.е. държиш единия проводник/пробник/край с ръка, а с другия "ръгаш" в контакта докато лампите светнат, а може би ти самият (не визирам теб, а пробващия).
Другата причина я спомена някой друг (не помня кой, но аз я повторих) - ако едната лампа е изгоряла, другата също няма да светне - логично е човек да си помисли, че напрежение/верига/фаза няма.
Аз се въздържам от коментари в подобни теми защото помня как някой си, четейки глупости из Фейса решил да намали сметката си за ток "ръгайки" елктролитен кондензатор в контакта. Естествено кондензаторът е гръмнал (в прекия и преносен смисъл), как не го е убил (не токът, а излетялата чашка/корпус)?
Ами то е същото като да измериш тока в контакта. :-D

Пробната лампа е прост уред, но не е за прости хора.

А по отношение на изгорялата лампа - винаги може да се пробва на сигурно място. Преди и след.

Тема "Пробни лампи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: