нед фев 04, 2024 4:11 pmvencil написа: Евтино, Българско работи като фазомер или пробна лампа. https://profesionalbg.com/%D1%84%D0%B0% ... %9D.%D0%9A Сигурно станаха 30 лета вече когато се наложи се ползва в къщиТова върши работа точно колкото фазомер. Показва че има напрежение с глимка. Ток недостатъчен да събори индукция. Ония имат режим "товар"..
нед фев 04, 2024 5:35 pmB0bi написа:Вярно е, че в темата се задава такъв въпрос, от което става ясно, че питащият не е на ясно точно какво му е неясно.нед фев 04, 2024 2:47 pmDMN написа: А на теб не ти ли мина през ума, че лампата, която имам е от "онова време" когато са ги смятали на 220V? Пише си 15 вата на корпусаГ-н адвокат на хидразин, подвеждащ подопечния си. Той едва ли е мерил на крушка от онова време. Но дори и така да е:
При 220V съпротивлението й е:
-15W:220V=0,068A
-220:0,068=3,2kΩ
При 230V:3,2kΩ=70мA
Доста сериозна грешка до 90мА
В темата, в първия пост някой (не аз) пита защо се ползва ... Опитвам се да обясня. И други. Трети се нахвърляте яростно като отклонявате темата в различни посоки и лични нападки. В един момент си казваш, че ползваш, ама вмяташ някакви неясни предъвкани условия. Ти не чете ли, че обяснявахме назад подробно кога се прибягва и защо до контролна лампа? Не съм видял някой да препоръчва на теб да ползваш такава? Още по-малко аз! Та ти от какъв зор на мен ми натякваш да съм си ползвал, с чувството, че ми казваш нещо много унизително?!
Намирам за полезна дискусията за опасността от това да ползваш нещо (каквото и да е то) без да си на ясно до какво може да доведе ползването без необходимите познания. В случая отговорът на Мамаму е точен, но не и изчерпателен, което може да доведе до ред заблуди незнаещия. Примерно, съвсем логично, аз може да си помисля, че щом "безопасно" мога да ползвам пробника на 400 V, то на 230 V това ще е още по-безопасно (почти 2 пъти по-безопасно). Ако питащият си следи темата, може и да си направи извода, че рискът от ползване на подобни самоделки е много голям, дори и да не запомни конкретни величини15-20-50 mA, може пък да запомни, че ако една от крушките е изгоряла, другата също няма да светне, той ще си помисли, че "ток" няма и БУМ.
Конкретно по твоите сметки - как мислиш, тези 15 W на крушката при нажежена жичка (светеща лампа) ли ги дават, защо тогава казват, че токът през крушка с нажежаема жичка, в момента на включване е ПОЧТИ ток на късо? Примерът с батерийката и езика - токът или напрежението убива? Само съм чувал за "стаичките за силни усещания" при старите циркове или панаири - не се наемам да хвана с мокри ръце 2 жици 14-16 мм. в диаметър (не знам колко квадрата кабел е това) свързани към + и - на 12 V акумулатор - ти пробвал ли си?

. Ако толкова искаш може да ти ги прехвърля на теб стига да има начин да се отбележат от софтуера на форума. Ако искаш световна слава, вземи издай някоя уникална книга открии някой нов закон в електричеството , изобрети нещо невиждано до сега. Тръгнал си да се доказваш на грешното място. Ни сме си ги премерили още на младини. Сега може да победим само по разтягане
 . Ако толкова искаш може да ти ги прехвърля на теб стига да има начин да се отбележат от софтуера на форума. Ако искаш световна слава, вземи издай някоя уникална книга открии някой нов закон в електричеството , изобрети нещо невиждано до сега. Тръгнал си да се доказваш на грешното място. Ни сме си ги премерили още на младини. Сега може да победим само по разтягане  . Ако пък навсякъде те пренебрегват
 . Ако пък навсякъде те пренебрегват  да знаеш, че има за какво. Моля следващия!
  да знаеш, че има за какво. Моля следващия!