Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Vassil Leonberger - помощник
нед сеп 08, 2024 10:06 pmDMN написа:
Vassil Leonberger написа:
https://youtube.com/shorts/aW1Lu43jRQw?feature=share
И не се сърди на хората тук, които точно ти обясняват нещата - правиш паешки работи с измерванията, щото не ти е ясна чак толкова много материята. :roll:
Не се сърдя на никой, но явно не разбирате аз какво ви пиша, опитвам отново.

На стената, където имаше влажно петно преди години, има двоен контакт, по неговия мостов кабел пуснах само фаза, без да свързвам нулата. Оказва се, че има някакъв проблем, ако меря с мултицет на контакта ми показва 150 волта, а като меря с фазомер при контакта и на нулев и на фазов проводник ми показва наличие на напрежение, на нулевият кабел не свети така ярко.
ivanovbg - майстор
Само аз те разбирам и то погрешно :-D

Нормално е да свети без наличие на нула. С диоден или обикновен фазомер мериш?

За да видиш дали имаш утечка- която вероятно е на нулевия кабел включи по тъмно една слаба диодна лампа 4-5 ватова в контакта без да включваш нулата. Ако утечката е по голяма трябва да мижи.

Иначе меренето не е ремонт. Досега да беше разбил стената, махнал проблемния кабел и да си го подменил, замазал и боядисал.
valentino76bs - майстор
Имах един случай който прилича на този по аналогия.. :)
Изгорели 2та нагревателя на бойлера и тоя ми вика защо са два? И аз ми щото са два...
И той казва единия на студената другия на топлата сигурно....аз му казвам няма такова нещо!
След малко пак същото ми казва ....и така няколко пъти...как да имаш нерви после.
А тука в конкретния случай мога да препоръчам един тестер за кабели никога не лъже...:)
Прикачен файл:
5f57d4dca624bffef3385595afb2ae8c3d10237f.png
iliya_i - майстор
пон сеп 09, 2024 2:10 amVassil Leonberger написа:
нед сеп 08, 2024 10:06 pmDMN написа:
Vassil Leonberger написа:
https://youtube.com/shorts/aW1Lu43jRQw?feature=share
И не се сърди на хората тук, които точно ти обясняват нещата - правиш паешки работи с измерванията, щото не ти е ясна чак толкова много материята. :roll:
Не се сърдя на никой, но явно не разбирате аз какво ви пиша, опитвам отново.

На стената, където имаше влажно петно преди години, има двоен контакт, по неговия мостов кабел пуснах само фаза, без да свързвам нулата. Оказва се, че има някакъв проблем, ако меря с мултицет на контакта ми показва 150 волта, а като меря с фазомер при контакта и на нулев и на фазов проводник ми показва наличие на напрежение, на нулевият кабел не свети така ярко.
На теб за 1000 пъти ти се каза в тази тема, да си свържеш нулата.
Ама не!
Волтметъра мери напрежение - т.е. потенциална разлика. Единият край си хванал на фазата, дето е отместена на 230 волта спрямо земята. Другият край си хванал на нещо, несвързано никъде, висящо с НЕУСТАНОВЕН потенциал, вместо да го свържеш към някакъв известен потенциал. Е тогава, как си правиш изводи, мерейки спрямо НИЩО?
MamaMy - майстор
Ало еврейчето, всички разбрахме, че не разбираш от електротехника. Знам, че вие евреите сте много стиснати, но ти се престараваш. Викни си електротехник и похарчи някой лев! Ако нямаш, харчи от еврото! :)
Аврам станал на 14 години. Баща му Исак решил да го изпрати в съседното село при търговеца Моше, да учи занаят. Минали два месеца, но от сина му нямало никаква вест. Затова Исак се качил на магарето си и отишъл да провери на място какво точно се случва със сина му Аврам. Притеснен, Исак влиза в магазина на Моше и още от вратата пита:
– Мошееееее! От два месеца нямам новини за сина си! Какво става? Ще го бъде ли за търговец? Доволен ли си от него? Справя ли се?
– Оооо, Исак! Много съм доволен! Невероятен е! Всичко, що види и го продава! Пазарлъкът му е в кръвта! Продава развалени домати за здрави! Продаде дори вкисналото вино за ново! Страхотен търговец ще стане от него.
- А някакви проблеми? Има ли нещо, за което да се притеснявам?
- Абе, има нещо, което ме тревожи, но не знам как да ти го кажа. Струва ми се малко ЛАБИЛЕН! Като връща ресто и реве...
- Помогни ми, Господи! Нямам какво да ям, няма с какво да живея, нямам нито лев в джоба...
Глас от небето:
- Не лъжи, Моше!
- Какво, да си харча евро-то ли?!
Последна промяна от MamaMy на пон сеп 09, 2024 9:30 am, променено общо 2 пъти.
kozl - майстор
Аз па не мога да разбера каква утечка търсиш, впечатлен от неков уред за индукционно откриване на кабели.
И са въпрос:
Този уред или подобен ще открие ли кабел ако от него няма утечка?

А DMN те насочи как да търсиш утечка.

Имал съм случаи при намокрена стена да пада АП. Това си е яка утечка, регистрирана от предпазителя :wink:
Аз имам 5 устройства за търсене на скрити кабели под напрежение.
3 от тях са ментаци и индикират кога си искат. На 2 може да се има някакво доверие, но със съмнение.
Все пак това са уреди за търсене на кабели под напрежение, не са уреди за търсене на утечки. И това са уреди работещи на индукционен принцип, а индукцията се разпространява и през изолатори.
И пак стигам до въпроса - каква утечка се търси?
........., но явно не разбирате аз какво ви пиша, опитвам отново.

Класическият фазомер с глим лампа също е уред който показва наличие на напрежение и работи на принципа на утечката. Както вече писах аз се пробвах да меря "утечката" през фазомера и установих, че с моите уреди не става. Глим лампата на фазомера свети слабо при утечка доста по-малка от микроампер, а такива стойности моят мултицет не регистрира. Т.е. съдейки по уреда мултицет - "утечка" няма, а лампата на фазомера свети :shock:
Това че глим лампата на фазомера свети означава, че напрежението м-у проводника и земя е по-голямо от напрежението на запалване на лампата, примерно 60V и лампата се е запалила, затворила е веригата и през нея се е осъществила утечка.
Това, че волтмера е показал 150V м-у фаза и проводника до фазата, означава че през волтмера е протекъл ток. Т.е. през него има утечка м-у двата проводника :wink:
Утечка, която зависи от входното съпротивление на уреда.
И ако се ползва уред с доста по-малко съпротивление, то такъв уред няма да покаже стойности на напрежение.
И тогава ще има въпрос защо има разлика в измереното напрежение м-у двата уреда?

И сега аз искам да разбера ако Vassil Leonberger беше мерил напрежение м-у свързан фазов проводник и откачен нулев проводник с волтмер с ниско входно съпротивление, който показва 0V има ли утечка или няма утечка :weedman:
batkoce - специалист

...но явно не разбирате аз какво ви пиша, опитвам отново.
...ако меря с мултицет на контакта ми показва 150 волта, а като меря с фазомер при контакта и на нулев и на фазов проводник ми показва наличие на напрежение, на нулевият кабел не свети така ярко.
Много добре разбираме. Уредите ви наистина дават такива показания, но това е нормално. В природата идеални неща няма. Променливият ток има свойството да протича през капацитивни товари, а инсталацията на една сграда има достатъчно големи паразитни капацитети. Изолационното съпротивление на материалите е огромно, но не е безкрайно. Може да има и други смущаващи фактори, като статично електричество и електромагнитни смущения. вземете един обикновен "фазомер" с глим-лампа, хванете го за пластмасата и го доближете до вратата на работеща микровълнова фурна, без да го докосвате никъде. Същото може да опитате и до екрана на телевизор с кинескоп, ако намерите някъде работещ. "Фазомерът" ще светне вероятно доста ярко. Това означава ли, че във въздуха има "фаза"?
ivanovbg - майстор
Всеки мултицет е и фазомер. Ако не вярвате сложете го на променливо напрежение и вкарайте едната сонда в контакта. Другата я дръжте за изолацията. Ако я вкарате във фазата ще отчете напрежение. Ако е в нулата няма. Пробвайте да стъпите боси на земята. Измервното напрежение ще се увеличи. Инцидентно ми се е налагало да занулявам контакти в стари къщи без наличието на фазомер и метода действа безотказно. Със стрелкови уред не съм тествал.

Иначе е възможно изолацията на кабела на човека някъде е нарушена. Явно като е правена инсталацията е кована с пирончета и някое е отишло малко накриво. След като е текло по стената вероятно мястото на нарушение е зеленясало създавайки тази малка утечка, която вероятно не е и съществена. Затова му казах да тества с ледлампа. Не мижи ли, да не се занимава с глупости. Ако мижи да смени кабела. Може да пробва с парче здрав кабел като му мушне едното жило във фазата на контакта и да мери.
Николов Н. - специалист
Откриване на фаза става по този начин- да се държи едната сонда с ръка. Прави се обаче само с дигитален волтметър. При него вътрешното съпротивление е над 1Мом/ а може и над 10Мом/. При аналоговите ,вътрешното съпротивление е от порядъка 1 до 20Ком,максимум. Това все пак зависи и от класа на прибора,разбира се.
ivanovbg - майстор
пон сеп 09, 2024 9:59 amНиколов Н. написа:
Откриване на фаза става по този начин- да се държи едната сонда с ръка. Прави се обаче само с дигитален волтметър. При него вътрешното съпротивление е над 1Мом/ а може и над 10Мом/. При аналоговите ,вътрешното съпротивление е от порядъка 1 до 20Ком,максимум. Това все пак зависи и от класа на прибора,разбира се.
Държиш за изолацията, не за метала.

Тема "Утечка на ток по една стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: