Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mirk
- майстор
282 мнения в "Реле за време (таймер) за управление на бойлер"
stefan_mil4ev
- специалист
Въпросът ми може да е малко глупав, но защо се поставя контактор след релето? Само реле не е ли достатъчно?
stefan_mil4ev
- специалист
Ами контакторът с какво ще намали товара върху релето? Единственото е, че дъгата от комутацията ще минава през тоководещите му части, нещо на което релето няма да издържи дълго. Това ли е идеята или бъркам? 

gattaka
- специалист
Колега qwertyuiioop,отиваш в първия магазин за електро апаратура и казваш на продавача/ката,че ти трябва 24h-во време-реле или часовник и контактор(еднополюсен) поне 16А!Би трябвало да ти предложат Шнайдер=Мерлин жерин=Телемеханик,Мьолер,Чинт!Чинт е най-евтино,като съвсем не е лошо....в крайна сметка ти решаваш!
Зада стане културно си взимаш и едно табълце за 4 модула(примерно) с ДИН шина и си ги монтираш вътре!
Ако имаш достатъчно дължина на кабела(от стената до бойлера)минаваш го през табълцето и готово.Острани на табълцето можеш да сложиш копче,което да ти шунтира цялата автоматика,ако искаш да си пуснеш ръчно бойлера и това е!
Ако имаш затруднрния със схемата тук мисля,че всеки ще ти помогне!
Иначе тези таймери за контактите не са лоши,но там трябва да мислиш някакви системи с щепсели или да разглобяваш таймера и т.н.!Най-компактно си става с модули за монтаж на ДИН шина!
П.С.Токущо направих и схема,като в този случай часовника трябва да има батерия за паметта понеже,когато схемата е в ръчен режим часовника остава без захранване и ще губи настройки!
Зада стане културно си взимаш и едно табълце за 4 модула(примерно) с ДИН шина и си ги монтираш вътре!
Ако имаш достатъчно дължина на кабела(от стената до бойлера)минаваш го през табълцето и готово.Острани на табълцето можеш да сложиш копче,което да ти шунтира цялата автоматика,ако искаш да си пуснеш ръчно бойлера и това е!
Ако имаш затруднрния със схемата тук мисля,че всеки ще ти помогне!

Иначе тези таймери за контактите не са лоши,но там трябва да мислиш някакви системи с щепсели или да разглобяваш таймера и т.н.!Най-компактно си става с модули за монтаж на ДИН шина!
П.С.Токущо направих и схема,като в този случай часовника трябва да има батерия за паметта понеже,когато схемата е в ръчен режим часовника остава без захранване и ще губи настройки!
Последна промяна от gattaka на ср мар 23, 2011 9:10 am, променено общо 3 пъти.
sax
- помощник
Контактора или релето след таймера се слага защото както каза колегата вътрешното реле на таймера няма да издържи на консумацията на бойлера.Мисля че вътрешното реле беше с един контакт(така през една пластина трябва да мине целия ток) докато на контактора има поне три,в моя случай релето има четири контактни пластини издържащи по 10А всяка(така общо са 40А и вероятността дъгат да стопи контактните пластини е доста по малка).
mirk
- майстор
Аз го направих по малко по различен начин. Ключа ръчно/автоматично ми шунтира контакта на таймера, Ако искам да спра напълно схемата което се случва в годината два-три пъти
изключвам захранването от двуполюсен силов ключ общо към схемата и бойлера. така при комутация ръчно /автоматично не ми се губи напрежението на часовника а при цялостно спиране нямама напрежение никъде за ремонт например.

stefan_mil4ev
- специалист
Хванах идеят
Sorry, че малко оспамих темата. Хората са казли "Малко да имаш, но на време да ти дойде".

аз съм го направил с немски часовник DIEHL-selfmat-T-16A без допълнителен контактор-държи се безупречно на 3кв бойлер вече 7 г.
Имат проблем с акумулаторната батерия след 5-та година,но спокойно може да се замени от всеки самоук майстор.
Имат проблем с акумулаторната батерия след 5-та година,но спокойно може да се замени от всеки самоук майстор.
Тема "Реле за време (таймер) за управление на бойлер" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература