• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 29
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mirk - майстор
:? 6 години е добър срок на служба за реле струващо 13лв. Моя механичен Grasslin му замина батерията на петата година а струва 40лв. Пак си върви но обикновено за месец се измества с 1-2 часа напред което не ми е кой знае какъв проблем за бойлера. А и акумулаторчето му е така свряно, че направя ли опит да го извадя трябва да счупя нещо друго около него. Замислям се да си взема едно като твоето и да му резна долната част с контката която не ми е необходима. При мен монтажа ще се получи още по лесен понеже капака е прозрачен леко кафеникав и през него се виждат достатъчно добре показанията.
stefan_mil4ev - специалист
Въпросът ми може да е малко глупав, но защо се поставя контактор след релето? Само реле не е ли достатъчно?
mirk - майстор
Ако четеш буквално надписите става, на повечето таймери пише 16А обаче със сигурност 95% няма да изкара дълго при натоварване с 3kW бойлер. Ако е някое от малките 5-10-15л -2kW може, товара е по малко и времето за работа също е малко.
Ами контакторът с какво ще намали товара върху релето? Единственото е, че дъгата от комутацията ще минава през тоководещите му части, нещо на което релето няма да издържи дълго. Това ли е идеята или бъркам? :?
gattaka - специалист
Колега qwertyuiioop,отиваш в първия магазин за електро апаратура и казваш на продавача/ката,че ти трябва 24h-во време-реле или часовник и контактор(еднополюсен) поне 16А!Би трябвало да ти предложат Шнайдер=Мерлин жерин=Телемеханик,Мьолер,Чинт!Чинт е най-евтино,като съвсем не е лошо....в крайна сметка ти решаваш!
Зада стане културно си взимаш и едно табълце за 4 модула(примерно) с ДИН шина и си ги монтираш вътре!
Ако имаш достатъчно дължина на кабела(от стената до бойлера)минаваш го през табълцето и готово.Острани на табълцето можеш да сложиш копче,което да ти шунтира цялата автоматика,ако искаш да си пуснеш ръчно бойлера и това е!
Ако имаш затруднрния със схемата тук мисля,че всеки ще ти помогне! :)
Иначе тези таймери за контактите не са лоши,но там трябва да мислиш някакви системи с щепсели или да разглобяваш таймера и т.н.!Най-компактно си става с модули за монтаж на ДИН шина!

П.С.Токущо направих и схема,като в този случай часовника трябва да има батерия за паметта понеже,когато схемата е в ръчен режим часовника остава без захранване и ще губи настройки!
Прикачен файл:
Схема.JPG
Последна промяна от gattaka на ср мар 23, 2011 9:10 am, променено общо 3 пъти.
sax - помощник
Контактора или релето след таймера се слага защото както каза колегата вътрешното реле на таймера няма да издържи на консумацията на бойлера.Мисля че вътрешното реле беше с един контакт(така през една пластина трябва да мине целия ток) докато на контактора има поне три,в моя случай релето има четири контактни пластини издържащи по 10А всяка(така общо са 40А и вероятността дъгат да стопи контактните пластини е доста по малка).
mirk - майстор
Аз го направих по малко по различен начин. Ключа ръчно/автоматично ми шунтира контакта на таймера, Ако искам да спра напълно схемата което се случва в годината два-три пъти :-D изключвам захранването от двуполюсен силов ключ общо към схемата и бойлера. така при комутация ръчно /автоматично не ми се губи напрежението на часовника а при цялостно спиране нямама напрежение никъде за ремонт например.
gattaka - специалист
Става да,дори това е по-добрия вариант,защото така няма нужда часовника да е с батерия,което чувствително намаля цената! :)
Хванах идеят :-D Sorry, че малко оспамих темата. Хората са казли "Малко да имаш, но на време да ти дойде".
аз съм го направил с немски часовник DIEHL-selfmat-T-16A без допълнителен контактор-държи се безупречно на 3кв бойлер вече 7 г.
Имат проблем с акумулаторната батерия след 5-та година,но спокойно може да се замени от всеки самоук майстор.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 29

Тема "Реле за време (таймер) за управление на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: