• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentino76bs - майстор
nv952 написа:
строителите не са маркирали кое е нула и кое е защитния за ДТЗ-то.
nv952 - майстор
:?:
Пп тоя цитат да не замине при бисерите?
bobko - специалист
Дефектнотоковата защита изключва фаза и нула,при изключено положение вземи фаза от друго място и замери на кой от проводниците ще има налично напрежение 220V.На този на който се появи този би трябвало да е защитения проводник.
nv952 - майстор
Колегата в първия отговор след моя въпрос го обясни много добре и това за мен е начина.

Пак казвам че аз нещо няма да слагам...просто исках да знам как да различа двата проводника ако ми се наложи(защото даже и на лампите кабелите са 3 проводни иначе няква комисия няма да разреши нещо си... Та даже лампа да си сложиш трябва да може да разбереш кой кабел кой е.

Бойлера вече им е свързан (от ел. техник-казвам го заради c5pro и ти напомням че форума се казва направи сам ) и си работи...
nv952 - майстор
Като в 1 клас с картинка ....
При свързване на вариант 1 лампата ще светне без да падне защитата
При вариант 2 защитата ще падне защото по защитния проводник минава ток по-голям от 30мА.
А дано аз съм го разбрал правилно.

Прикачен файл

image041.jpg
Стиви - специалист
c5pro написа:
valentino76bs написа:
Ако има сложена ДТЗ вземи една лампа или там някакъв консуматор и го пробвай между фаза и нула и между фаза и защитен! При фаза и защитен проводник ще изключи ДТЗ.
между нула и защитен без товар,пак ще изключи ДТЗ.накрая нищо няма да разбере. :?
дано обаче разбере,че трябва да си извика ел.техник.
Между нула и защитен проводник няма да изключи ДТЗ, ако няма консуматор във веригата, защото тока ще е 0 ампера :wink:
nikolovvd - майстор
По-правило от трите проводника за контактите, средният е фазата.
Между фазата и нулата изолацията е по голяма - разстоянието между двата проводника е по-голямо.
Защитният проводник и фазата са залепени един до друг - става дума за изолацията.
Като започнах за вързвам контактите в апартамента, понеже не бях напълно сигурен дали да изпълнили точно схемите, се въоръжих с една тестова лампа, която при включване между нула и фаза светеше нормално, но като я включа между фазата и защитния проводник се задействаше ДТЗ. При това положение си работех спокойно, защото по жицата нямаше вече ток.
Не знам дали е правилно, но при мен осветлението остава включено при задействане на защитата и няма значение на осветлението коя от двете нули ще закача на полилея. И при двете лампата свети нормално без да се задейства защитата. Може би се разчита, че предпазителя за осветлението е по-слаб и при късо между фазата и корпуса ще падне предпазителя само на този токов кръг.
valentino76bs - майстор
Осветлението ти не минава през дтз .
valentino76bs - майстор
[/quote]
Между нула и защитен проводник няма да изключи ДТЗ, ако няма консуматор във веригата, защото тока ще е 0 ампера :wink:[/quote]

Колегата имаше друго предвид!Ако окъсиш нулата и защитния/изхода/ ще изключи ли ДТЗ-то? :)
bobko - специалист
valentino76bs написа:
Между нула и защитен проводник няма да изключи ДТЗ, ако няма консуматор във веригата, защото тока ще е 0 ампера :wink:[/quote]

Колегата имаше друго предвид!Ако окъсиш нулата и защитния/изхода/ ще изключи ли ДТЗ-то? :)[/quote]

Според мен не би трябвало да изключи защото няма да протече ток по голям от 30mA.Потенциялите на нулев и защитен проводник трябва да са почти сходни.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Тема "Варианти за предпазители и ДТЗ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: