• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MIRO_073 - майстор
fikata написа:
То и фазомерите са забранени ама си се продават и използват
Това не го разбрах :?
Щото Европата НЕ дава. Безопасност. Тока минава през теб.

Трябва да се използват един от тези

Заради туй СЕ

Прикачен файл

images.jpg
images.jpg (7.11 KиБ) Видяна 1829 пъти

Прикачен файл

изтеглен файл.jpg
изтеглен файл.jpg (6.31 KиБ) Видяна 1829 пъти
Последна промяна от MIRO_073 на нед фев 09, 2014 12:43 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
8180 написа:
В МОЯ БОЙЛЕР КОРПУСЪТ НА НАГРЕВАТЕЛЯ БЕШЕ ИЗОЛИРАН ОТ ВОДОСЪДЪРЖАТЕЛЯ. Нямам обяснение защо, неочаквано е за мен, но в този случай ламбата нямаше да светне, което не означава, че НЯМА ПРОБЛЕМ - вероятност, която пропусна.
:shock: Изолиран от корпуса нагревател? Да, мой е пропуска. Та затова трябва да се използват необходимите уреди като мегер например. В ТВОЯ случай щеше да го отчете. И да наистина пробните ламби са забранени, но за проверка за отсъствие на напрежение. Все пак твоя идва малко "частен случай" , но това не означава че трябва да се пропуска, както направих аз! :)
fikata написа:
То и фазомерите са забранени ама си се продават и използват
Това не го разбрах :?
Фазомера, както всички неправилно го наричаме си е индикатор за наличие на напрежение. Не може да се използва като индикатор за отсъствие на напрежение. :-D Ако се явяваш на изпит по „ПРАВИЛНИК ЗА БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ ПРИ РАБОТА ПО ЕЛЕКТРООБЗАВЕЖДАНЕТО С НАПРЕЖЕНИЕ ДО 1000 V ” ти е гарантиран грешен отговор ако проверяваш отсъствие на напрежение с "фазомер". Примерно тук на 5-ти въпрос:
http://www.elektrakonsult.com/ucheben-c ... ni-testove
Мисля че всеки може да си отговори на въпроса защо не се използват тези така наречени фазомери с глимка. Ето и MIRO_073 е показал разрешените.
И не е само че тока минава през теб. Ненадеждни са и често лъжат.
:partyman:
Между другото, не е лошо MIRO_073 да махне тоя зеления по средата на ELMARK - GK7.
Последна промяна от hidrazin на нед фев 09, 2014 10:47 am, променено общо 1 път.
MIRO_073 - майстор
hidrazin написа:
Фазомера, както всички неправилно го наричаме си е индикатор за наличие на напрежение
...или фазоуказател
fikata - майстор
Отново за фазомера или фазоуказателя - отверка /за да не се дразнят някои/Въпреки,че "фазоуказател" има и друго значение - уред за определяне поредността на фазите,посоката на върт магн.поле в трифазна система
Едно е как и къде трябва правилно да се ползва, друго е че е забранен като изделие за производство. Забрана за производство на това изделие и търговия няма. И в Европа,Америка и по целия свят се ползва под различни наименования
Pocket Pen Screwdriver Voltage Detector Tester Electroprobe
Screwdriver Tester
mains test screwdriver
phase, line, mains, tester
Никой не може да ме задължи,че в бита за да бръкна в контакта за да определя фазата трябва да имам тестера за 130 лв от втората снимка на MIRO_073
Не заблуждавайте хората.
ПП редакция поради редактиране на броя на снимките от MIRO
Последна промяна от fikata на нед фев 09, 2014 2:47 pm, променено общо 1 път.
todortv - майстор
fikata написа:
......
Никой не може да ме задължи,че в бита за да бръкна в контакта за да определя фазата трябва да имам тестера за 130 лв от третета снимка на MIRO_073
Не заблуждавайте хората.
Да не говорим, че в ключа за осветление няма къде да ръгна второто пипало. :-D
hidrazin - майстор
fikata написа:
Никой не може да ме задължи,че в бита за да бръкна в контакта за да определя фазата трябва да имам тестера за 130 лв от третета снимка на MIRO_073
Не заблуждавайте хората.
Да, с него можеш да определиш къде е фазата НО НЕ И ДА РАЗЧИТАШ НА НЕГО ЧЕ НЯМА НАПРЕЖЕНИЕ. Прочети постовете по-нагоре и направи разлика между фазоуказател и индикатор за наличие на напрежение.
У вас за да определиш фазата може да бръкнеш в контакта с пирон и аз не мога да ти забраня.
todortv написа:
Да не говорим, че в ключа за осветление няма къде да ръгна второто пипало. :-D
И какво точно ще търсиш с "фазомера" в ключа за осветление? Ако е да си определиш фазата - да. Ако е за да определиш дали си спрял напрежението в кръга за осветление - НЕ!
:partyman:
Junak - майстор
Тц, тц, тц ... Къде ги четете тез забрани, че в последно време само с наредби и норм. актове се занимавам, и не ги срещам тези забрани за използване.

Проверка за отсъствие на напрежение
Чл.139. Проверката за отсъствие на напрежение се извършва с технически изправен стандартен указател за напрежение или с преносим волтметър. Непосредствено преди използването се проверява изправността на уреда.
Чл.140. Забранява се използването на лампи с нажежаема жичка (контролни лампи) като указатели за напрежение.
......
Чл.143. Стационарните постоянно включени волтметри не се приемат като средства, по които се установява отсъствието на напрежение.

P.S."не е лошо MIRO_073 да махне тоя зеления по средата ..."
Е що?"Пеещата щанга" на какъв принцип работи?
И що даже "FLUKE" ги праят?
todortv - майстор
hidrazin написа:
....
И какво точно ще търсиш с "фазомера" в ключа за осветление? Ако е да си определиш фазата - да. Ако е за да определиш дали си спрял напрежението в кръга за осветление - НЕ!
Да определя дали нулата или фазата са през ключа, :-D Правилно е според мен фазопоказател

П.П. Всички ползваме фазомери, това е ясно, независимо какво пишем. Аз винаги го проверявам, преди да
го ползвам. Когато се съмнявам, пак го проверявам.
MIRO_073 - майстор
Разбира се, че и аз имам фазомер в куфара :-D

Юнак поясни защо да го махна?

http://support.fluke.com/find-sales/Dow ... NG_A_W.PDF

http://www.fluke.com/Fluke/auen/Electri ... ?PID=56200

П.П. Да прав си. Като се замислих. Махнах го.
Последна промяна от MIRO_073 на нед фев 09, 2014 12:44 pm, променено общо 1 път.
big_death - специалист
Такккаааа...., след откачване от мрежата ,източването и свалянето на бойлера го разглобихме и извадихме въпросния нагревател който беше прекъснат - явно там е станало късото и се е скъсал .Изкарахме и малко пясък и котлен камък , защото му беше стопена анодната защита .Закупихме нов нагревател , със нов фланец със гуменото уплатнение ,нова токова защита или там както се казва , и нова анодна защита и всичко си дойде на мястото .Закачихме го и сега го чакам да се стопли за да видим дали ще се изключи - да не би да има проблем . Дано сме полезни на някои други които са решили да се справят сами . Благодаря за компетентните мнения на колегите ! :partyman:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Проблем с бойлера и бушона" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: