• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Детето - специалист
пон окт 23, 2023 1:18 pmbrum написа:
Като са еднолицеви няма смисъл да гледаш какво има зад тях. По-скоро какво има до тях. Примерно бяла вертикална стена в близост на теория ще бъде полезна.

Но това, че пиковата мощност пада заради ниското слънце е факт. Казваш последните 3 месеца е било под определена мощност. Пика е бил преди 4 месеца, на 21 юни. От там нататък до 22ри декември пада и след това започва пак да се качва.
Не гледам какво има зад тях ами пред тях. В момента са отделени с над метър от това което е било преди завъртането. Както казваш стена, вече стената е на метър и отгоре отдалечена от панелите, но не стена а под.

Съгласен съм, че пиковата мощност пада, но помня какво съм наблюдавал миналата година, както и от началото на годината.
В момента положението е такова

Прикачен файл

Screenshot 2023-10-23.png
Screenshot 2023-10-23.png (69.59 KиБ) Видяна 880 пъти
Детето - специалист
Както казват луд умора няма :-D
Днес добавих още 3 панела и ги обърнах вертикално, така както бяха преди когато съм наблюдавал по висок добив.
Тези дни го дават да бъде слънчево и ще разберем дали монтажа има влияние върху добива.
съб окт 28, 2023 11:28 amДетето написа:
Снимка с пояснение, ако обичаш, понеже някои погрешно тълкуват вертикални.
zz_stefanov - майстор
Не е погрешно, а не уточнено.
На покрива от снимката панелите са почни хоризонтални.
А тук хората коментират дали са обърнати landscape или portrait, но им се разбира чак след десетият пост.

Там има един дето ги мие с маркуча, преди си бяха с масовия за фотоволтаиците у нас ъгъл спрямо хоризонта.
Даже бяха на два реда един над друг, но една буря редуцира състава и останаха след премонтажа на един ред, след време ги хоризонтираха както са на снимката.

Прикачен файл

0-02-05-8e26dda8a5631aa168ce9f00bb88a3b283889bb86d8036a533dca4091632d84a_b07e19aad428a73f.jpg
Последна промяна от zz_stefanov на съб окт 28, 2023 12:02 pm, променено общо 1 път.
Това фотоволтаици ли са? На мен не ми приличат.
Инак да, прав си относно разбирането за монтажа.
zz_stefanov - майстор
Фотоволтаици са. Лоша е камерата.
Качвал съм се на този покрив по работа преди да ги отвее вятъра, а и ги гледам всеки ден. ;)
Да, хоризонтирани на покрива- легнали на гръб, с взор към зенита.
Обърках се с прозорците по долу.
Мисля, че в темата се визира друг монтаж- от portrait към landscape.
Забелязвам нови паркове с хоризонтален монтаж. Не хоризонтален като на снимката.
Чета, че това имало значение единствено по отношение засенчване между отделните редове.
Това, за няколко панела или само един, не би трябвало да има значение.
Чакаме тестовете.
zz_stefanov - майстор
Да, долу са два етажа 'подпокривно пространство'. Сградата с Била на пазара. :)
Детето - специалист
Първоначално бяха 6 панела вертикално. След това да балансирам конструкцията ги завъртях на два реда хоризонтално. В момента добавих още 3 панела и горният ред си остана хоризонтално от 3 броя. На долният ред вече има 6 панела монтирани вертикално.

Прикачен файл

6+3.jpg
brum - майстор
Важно е в тая конфигурация как си ги свързал. Един стринг с 6те вертикални панела и един с 3те хоризонтални ли са?

И трябва да е станало ясно до тук, че дали хоризонтално, дали вертикално е все тая. Ако има някакъв релеф на стъклото създаден да прави нещо там е друга бира, но не съм срещал такива панели все още. Само съм чел за тях по статии за разни прототипи.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Може би умрял панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: