• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brum - майстор
пон окт 23, 2023 9:33 amschuldiner написа:
Абе аз ли съм тъп... нали не говорите за това на коя страна е легнал панелът - на тясната или на широката :-D
Точно за това говорят :) .

Че с колегата точно това правихме цяло лято, въртяхме едни девет панела на покрива му, докато докараме максимален добив. В резултат 3 панела на първи ред по дължина на 30 градуса, втори ред по ширина на 43 градуса даде най-добър резултат. Той е инж. микроелектроника и уж теорията я чува, ама всеки път коментарът беше "бамааму, не е според сметките". Теоретично 12 панела по ската /18 градуса/ трябваше да дадат повече от деветте така подредени, но не би.
И на мен не ми излязоха сметките. Северният скат лятото вади повече от южният. Всеки като чуе панели на северният скат беше против и щяло да е фира. Сметките показаха, че няма да е чак толкова фира. Резултата беше, че дадоха повече от сметките :) . Наклона и на северният, и на южният скат е един и същи - 21 градуса по спомен.
Andri01 - майстор
Хидрата е прав за оптималния наклон на панелите спрямо слънцето. Независимо дали произвеждат електроенергия или топла вода.
Видимият денонощен път на Слънцето за географска ширина при равноденствията и слънцестоянията :
h1,4 = 90°-φ — височина на Слънцето над хоризонта по пладне (горна кулминация) в пролетно или есенно равноденствие.
h2 = 90°-φ + ε — височина на Слънцето по пладне при лятно слънцестоене.
h3 = 90°-φ- ε — височина на Слънцето по пладне при зимно слънцестоене.
Детето - специалист
Искам само да добавя, че панелите са монтирани на едноосна тракер система.
За мен ако няма значение положението на панела единственото логично обяснение е повърхността която е под панелите. При единя монтаж както казах бяха по близо до повърхността когато панелите гледат на запад/изток и затова според мен добива беше по добър. Така както го дават при двойните панели, според повърхността зависи и добива, демек колко ще се отразява.
Тъпия китаец пази само три месеца назад логовете за добива през деня.
brum - майстор
А така, на час по лъжичка! Важното е сеир да става :) .

Засенчване по вертикала и хоризонтала има различен ефект обикновено. Зависи как са подредени клетките в панела. По спомен хоризонтално засенчване води до по-малък пад в мощността от вертикално засенчване при масовите панели.

Или чеки - те панелите не се засенчват един друг, а се движи цялата конструкция. Т.е. туй по-горе не е свързано. Ама чукчата е писател, не е мислител.

Я поясни сега - bifacial ли са ти панелите? И дай някоя снимка да се види за какво става дума.
ivanovbg - майстор
Абе аз ли съм тъп... нали не говорите за това на коя страна е легнал панелът - на тясната или на широката :-D
Че с колегата точно това правихме цяло лято, въртяхме едни девет панела на покрива му, докато докараме максимален добив. В резултат 3 панела на първи ред по дължина на 30 градуса, втори ред по ширина на 43 градуса даде най-добър резултат. Той е инж. микроелектроника и уж теорията я чува, ама всеки път коментарът беше "бамааму, не е според сметките". Теоретично 12 панела по ската /18 градуса/ трябваше да дадат повече от деветте така подредени, но не би.
Точно за това говорим. От много неща зависи добива и никога според сметките. На теория е едно, но на практика се получава съвсем друго. На моите панели предното стъкло е на леко вълнообразно на едни ситни вълнички които съвпадат с вътрешните клетки. Вертикално дават повече от хоризонтално и мисля че те са причината.
Lutchezar - майстор
Google. За двулицевите открих една инструкция, в която пише само вертикално. Има статия, която твърди че вертикално има повече добив, но препоръчват и хоризонтални в комбинация. Явно ще питаме интелекта.

Това с вълнобразното стъкло за промяна на ъглите също го има, ама като не знаем какви са панелите...
zz_stefanov - майстор
пон окт 23, 2023 7:54 amivanovbg написа:
нед окт 22, 2023 10:03 pmzz_stefanov написа:
Да де но къде е връзката между това че вертикалния спрямо хоризонталния бойлер има по малка площ за контакт между топлия и студения слой вода с добива на фотоволтаичния панел.
Това е просто сравнение. При бойлерите е доказано, че вертикалните бойлери при равни други условия горещата вода пиково се използва по дълго време отколкото при хоризонталните въпреки, че се ползва еднакво количество енергия за загряването на водата и количеството на загрятата вода е еднакво. При панелите във връзка с технологията на производство на стъклото при вертикално разположение постигнатото пиково черпене на енергия е по голямо от това което се постига при хоризонтално разположение. Де факто хоризонтирането на бойлери и панели се прави само от съображение за място на монтаж, а не за по ефективно усвояване на получената топла вода или електроенергия.

Та затова това мнение ви се струва абсурдно , но е вярно. Отворили темата е живото доказателство. Само е хоризонтирал панелите без да пипа нищо друго и пиковата мощност му е спаднала в сравнение с времето когато панелите са си били в нормално положение. Предполагам че среднодневния добив не се е променил драстично.
Каквото и да обясняваш двете неща са отделни несвързани теми за разговор.
Детето - специалист
Панелите са еднолицеви на longi solar 445w. Снимка в момента нямам, по късно ако остане време.
Но дори и еднолицеви това което е под тях отразява или поне аз така си мисля.
Не ми се въртят на обратно да докажем добива според монтажа на панела.
Слънцето е по ниско спрямо хоризонта.
Вече някой го писа това- слънчевите лъчи преминават през по дебел слой атмосфера, а тя не е кристално чиста.
Смятай го като слънцезащитен фактор 5 или 10, хахааа.
brum - майстор
Като са еднолицеви няма смисъл да гледаш какво има зад тях. По-скоро какво има до тях. Примерно бяла вертикална стена в близост на теория ще бъде полезна.

Но това, че пиковата мощност пада заради ниското слънце е факт. Казваш последните 3 месеца е било под определена мощност. Пика е бил преди 4 месеца, на 21 юни. От там нататък до 22ри декември пада и след това започва пак да се качва.

Пусни ги ей тук и виж какво ще извадят почасово. Базирано е на реални данни за добив. Ако отклоненията са малки всичко е наред. Да сравняваш без сигурна отправна точка е безсмислено, а ти точно това правиш - имаш една отправна точка неясно от кога назад във времето дето панелите са правели повече, ама не е ясно колко повече. Факторите дето влияят са много. И температурата има значение, и ъгъла на слънцето спрямо панелите, и засенчването, и отраженията...

При мен си смятам теоретичен максимум всяка минута. Ако има слънце, но добива е по-малък търся проблеми. Ето примерна графика от очакван добив и реален добив за ориентир колко близко са данните. Като тук има леко завишаване на очакваната мощност, че опитно бе установено, че сметките са с около 5% надолу:

Прикачен файл

Screenshot 2023-10-23 at 13.04.11.jpg
Screenshot 2023-10-23 at 13.04.11.jpg (56.02 KиБ) Видяна 527 пъти
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "Може би умрял панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: