• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
color - специалист
пон май 19, 2025 12:50 pmprasse написа:
пон май 19, 2025 12:36 pmstoy@n написа:
Нулата НЕ се прекъсва и комутира! Тези 2Р се използват другаде, но и там не прекъсват нулата :wink:
Огромна глупост! Нулата си се комутира, като стой та гледай!
Нали виждаш как?
Каква е функцията на този двуполюсен прекъсвач в случая? Трябва ли да е в непосредствена близост след електромера или може да е на разстояние, например някъде по средата на трасето?
prasse - специалист
Функцията на прекъсвача е да пази кабела след него. Не си длъжен да слагаш 2Р, защото са скъпи.
Аз бих сложил 2Р поради наличието на въздушна линия на ЕРП. В изключено състояние на 2Р-прекъсвача можеш да елиминираш влиянието на синфазните въздействия върху двата работни проводника - L и N. Това са най-вече пренапреженията от мълнии. Така имаш възможност да не си ги "докарваш" до къщата. Особено, ако отсъстваш дълго време можеш да си изключваш захранването оттам. Енергото, обикновено ти дават достъп до него през едно плексигласово прозорче.
1P са за номинално работно напрежение 230 VAC, а 2P са за номинално работно напрежение 400 VAC.
И трябва да е в непосредствена близост след електромера, в таблото.
hidrazin - майстор
Късна вечер ама аз се забавлявам...четейки. :)
Ссссори за оффтопа...
:partyman:
prasse - специалист
ср май 21, 2025 11:43 pmhidrazin написа:
Късна вечер ама аз се забавлявам...четейки. :)
Ссссори за оффтопа...
Да... Веселба е :) :)
В добавка:
При използване на 2P прекъсвач се гарантира повишена безопасност и защита срещу злощастно стечение на обстоятелствата, т.е. когато се появи напрежение на неутралния проводник (пад от тока на земно върху съпротивлението на заземителя при авария на ЕРП) или при внезапна :shock: малоумна промяна в местата на фазов и неутрален проводник (човешки фактор, знаеш...). В тези случаи, ако нямаш прекъсвач на N-проводника, при изключване само от обикновен 1Р предпазител може да се окажеш изненадан с напрежение по N-проводника към къщата, ако го барнеш. А то може и да се окаже над 50VAC. Ситуацията е опасна при голям ток на земно, дори да си добре заземен и на двете места (на корпусите може да излезе напрежение (затова ТТ+ДТЗ е май най-добре, като се замисли човек)).
Изобщо и въобще, N-проводникът е проводник с напрежение, колкото и някои да го наричат "Нула".
С други думи, изключването на два полюса значително намалява риска от токов удар!
mironcho - специалист
Изобщо ни си и помисляйте да ровите в таблото на енергото. То е направено по проект и ако стане беля ще ви пекат на бавен огън за намеса в нещо до което не би трябвало да имате достъп. Спокойно можете да забравите за застраховка в случай на изгорели уреди, ако енергото са виновни - в таблото е ровено и те си измиват ръцете.
Ако все пак се се доверявате на някой създал свои правила в електротехниката си сложете една кутия отвън електромерното табло и там си цъкайте кабела на воля, въпреки че не е препоръчително да се прекъсва нулата. Още повече - няма такава практика, защо ли?
hidrazin - майстор
пет май 23, 2025 10:46 pmprasse написа:
С други думи, изключването на два полюса значително намалява риска от токов удар!
Така е ... ама само и единствено при ТРИПРОВОДНА система и аналогично 4Р при ПЕТПРОВОДНА система на захранване.
prasse - специалист
пет май 23, 2025 11:07 pmmironcho написа:
...въпреки че не е препоръчително да се прекъсва нулата.
Къде е записано това?

пет май 23, 2025 11:56 pmhidrazin написа:
Така е ... ама само и единствено при ТРИПРОВОДНА система и аналогично 4Р при ПЕТПРОВОДНА система на захранване.
Абсолютно си прав! :partyman:
Такава система ще прави (надявам се) авторът на темата.
valentino76bs - майстор
пет май 23, 2025 11:07 pmmironcho написа:

Ако все пак се се доверявате на някой създал свои правила в електротехниката си сложете една кутия отвън електромерното табло и там си цъкайте кабела на воля, въпреки че не е препоръчително да се прекъсва нулата. Още повече - няма такава практика, защо ли?
Би ли обяснил защо ?
За мен 2P/4P изключването е по надеждно от където и да го погледнеш естествено при наличието на PE.
stoy@n - специалист
съб май 24, 2025 10:44 amvalentino76bs написа:
За мен 2P/4P изключването е по надеждно от където и да го погледнеш естествено при наличието на PE.
Вярно е! Въпроса беше кой ще му сложи този 2Р в таблото? ЕРП-тата имат друга практика :wink:
valentino76bs - майстор
съб май 24, 2025 11:51 amstoy@n написа:
съб май 24, 2025 10:44 amvalentino76bs написа:
Вярно е! Въпроса беше кой ще му сложи този 2Р в таблото? ЕРП-тата имат друга практика :wink:
Аз мога няма проблем.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Предимства и недостатъци на собственото заземяване?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: