drastar написа:Споделям това, защото днес не монтирате дтз, но след 2 години примерно клиент ви постави тази задача, ами няма място

drastar написа:Споделям това, защото днес не монтирате дтз, но след 2 години примерно клиент ви постави тази задача, ами няма място
thinkpad написа:Знам какво пише в наредба 3, но е факт че при осветителните инсталации масово ключовете са без клеми за заземяване и осветителните тела по-често нямат клеми за заземяване.Какво ще прави клема за заземяване в един ключ за осветление?
hidrazin написа: Какво ще прави клема за заземяване в един ключ за осветление?Какво ще прави клема за заземяване в ключ питай този, който каза, че имало ключове с клеми за заземяване на рамката им. Осветителните тела с метални части могат да се занулят и към двупроводна инсталация, аз така съм правил, когато трябва да закача тяло с метален корпус към вече изградена двупроводна инсталация.
При осветителните тела с метални части на корпуса си имат клема за заземяване.
drastar написа: И сега сме на етап дали е нужна. А, споделяме и опит. PCL82 за германия и франция, аз съм писал за белгия. Съгласен съм, че TN-C-S могже без, но не е ли по добре със ? За пари няма смисъл да говорим, защото не се купува всеки ден, и примерно 300 лева са добра инвестиция за живота и здравето на едно семейство.Ивестиция за поне 10 години.Белгия, Франция и майналандия не ме вълнуват, понеже тук където изграждам се ползва основно TN. Знаем ви в Белгия с бушоните на нулата, както разправя в друга тема. Тука нулата ни е действително нула и си е направо заземена.
drastar написа:thinkpad, като не те интересува не чети и не пиши. Може да има хора които ги интересува.Drastar, с цялото ми уважение, просто примерите с това как стоят нещата в други държави не винаги са приложими тук. За това и казах, че ако ще пишем нещо е по-актуално да пишем за това как стоят нещата в България, а не в Зимбабве или Намибия. Не виждам за какво ми е 2p предпазител при многократно заземена неутрала. Предпазителят е един и той трябва да е на фазовият проводник. Нулата не трябва да бъде под дори най-малко съмнение от прекъсване при инсталация тип TN-C, защото иначе си убива. Това, че там къде си се набутал е манджа с грозде е съвсем отделна тема. А за двата предпазителя - говорех за едното отдавнашно време, след което се оказало че имаме предпазител витлов на фазата и един на нулата, както е в едни много стари инсталации, които почти не съм виждал. Това, че белгийците са достатъчно малоумни да не могат да вкарат единен стандарт е само техен проблем.
Кики написа:thinkpad, предлагам да поразискваме малко защо при TT трябва да има предпазител и на нулата.Вече е разисквано това.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: