• 1
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
drastar написа:
Споделям това, защото днес не монтирате дтз, но след 2 години примерно клиент ви постави тази задача, ами няма място :?
Изображение
:partyman:
drastar - специалист
:-D :-D :-D
Те това стимулира икономиката :lol:

пп. :-#
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Знам какво пише в наредба 3, но е факт че при осветителните инсталации масово ключовете са без клеми за заземяване и осветителните тела по-често нямат клеми за заземяване.
Какво ще прави клема за заземяване в един ключ за осветление?
При осветителните тела с метални части на корпуса си имат клема за заземяване.
:partyman:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Какво ще прави клема за заземяване в един ключ за осветление?
При осветителните тела с метални части на корпуса си имат клема за заземяване.
Какво ще прави клема за заземяване в ключ питай този, който каза, че имало ключове с клеми за заземяване на рамката им. Осветителните тела с метални части могат да се занулят и към двупроводна инсталация, аз така съм правил, когато трябва да закача тяло с метален корпус към вече изградена двупроводна инсталация.
drastar написа:
И сега сме на етап дали е нужна. А, споделяме и опит. PCL82 за германия и франция, аз съм писал за белгия. Съгласен съм, че TN-C-S могже без, но не е ли по добре със ? За пари няма смисъл да говорим, защото не се купува всеки ден, и примерно 300 лева са добра инвестиция за живота и здравето на едно семейство.Ивестиция за поне 10 години.
Белгия, Франция и майналандия не ме вълнуват, понеже тук където изграждам се ползва основно TN. Знаем ви в Белгия с бушоните на нулата, както разправя в друга тема. Тука нулата ни е действително нула и си е направо заземена.
Кики - специалист
thinkpad, предлагам да поразискваме малко защо при TT трябва да има предпазител и на нулата.
пп навремето и в БГ е било така.
drastar - специалист
thinkpad, като не те интересува не чети и не пиши. Може да има хора които ги интересува.
АП-ли които показах се ползват за TN-C-S, TT и IT. Тук ги има и трите вида. Предпазителите са 2р, но ти дори не си си направил труда да ги огледаш по добре, не са един на фаза и един на нула. Не съм сигурен обаче, че знаеш какво е 2р :?
Тук обсъждаме нещо, което на теб не ти трябва, за това по добре не пиши.

извинявам се на модераторите(най вероятно Тани почиства глупостите ни)
thinkpad - майстор
drastar написа:
thinkpad, като не те интересува не чети и не пиши. Може да има хора които ги интересува.
Drastar, с цялото ми уважение, просто примерите с това как стоят нещата в други държави не винаги са приложими тук. За това и казах, че ако ще пишем нещо е по-актуално да пишем за това как стоят нещата в България, а не в Зимбабве или Намибия. Не виждам за какво ми е 2p предпазител при многократно заземена неутрала. Предпазителят е един и той трябва да е на фазовият проводник. Нулата не трябва да бъде под дори най-малко съмнение от прекъсване при инсталация тип TN-C, защото иначе си убива. Това, че там къде си се набутал е манджа с грозде е съвсем отделна тема. А за двата предпазителя - говорех за едното отдавнашно време, след което се оказало че имаме предпазител витлов на фазата и един на нулата, както е в едни много стари инсталации, които почти не съм виждал. Това, че белгийците са достатъчно малоумни да не могат да вкарат единен стандарт е само техен проблем.
Кики написа:
thinkpad, предлагам да поразискваме малко защо при TT трябва да има предпазител и на нулата.
Вече е разисквано това.
Stefan2000 - специалист
За съжаление, и жилището ми строено преди 6-7 години, е без дефектнотокова защита. Дори и да искам да си монтирам, как ще стане това!? инсталацията е 2-у проводна, зазидана в стените.
Иначе идва и 3-фазен ток заради ел.котел, какъвто не използвам. По план искаха да ми прекарат и 3-фазен за кухненската печка, обаче аз категорично им забраних, от мои си съобрацения за сигурност. Не желая 3фазен ток да ми се разкарва из къщи. Иначе отделните кръгове са на различни фази. Което може би крие известни рискове също.
Кики - специалист
След като вече имаш открита и ползуваш партида на трифазен ток това си има известни предимства, не се плаши от трифазния ток, стига разбира се всичко да е направено както трябва. Необходимо е правилно разпределение на товарите към различните фази (идеално разпределение няма как да стане), добре подбрани предпазители за отделните монофазни токови кръгове (това си важи и за монофазна инсталация), наличието на дефектнотокови защити си е голям плюс но при двупроводна инсталация няма как, за печката в кухнята трифазното е голям плюс както и за евентуален проточен бойлер за банята. Минусите са по-голямо апартаментно табло както и по-голямата му стойност като материали за влагане и също цената на партидата ако все още не е платена. Ако имаш възможност при предстоящ ремонт направи си инсталацията трипроводна, може и поетапно, важно е също захранването от главно до апартаментно табло да е петпроводно, т.е. освен фазовите и нулевия да има отделен защитен проводник. И ако не жалиш паричките и искаш всичко да е перфектно по тоците пиши тук и ще помагаме.
Последна промяна от Кики на съб окт 12, 2013 11:11 am, променено общо 1 път.
Stefan2000 - специалист
Благодаря.
Не се виждам в близко бъдъще да прекопая нов апартамент, за да сменя инсталацията.
А честно казано ми се иска, не за друго, а защото съм аудио лщбител, и ми се иска инсталцията да беше със заземяване, защото разните АС филтри на напрежението ползват почти при всички схеми, заземяването. Само с 0 едва ли е същото.
Боя се от 3-фазния, защото там окъсишли се м-у фазите, прошка няма. Иначе при полагането на инсталацията се стремихме да разпределим товара равномерно. Макр че всико беше проектирано, строителя даваше възможност на всеки собственик да си каже, къде и колко контакти иска. Как тогава не знаех за тия защити!? Щях а си доплатя и да се направи.
Включих се в темата, защото обмислям, а вече и правя инсталацията на селската си къща, за която също пиша във форума.
Макар че ще се ползва сезонно, реших да и сложа дефектнотова и 3 проводна инсталация. Без осветлението.
Вероятно ще се бият колци, за да я направя ТТ схема на свързване. Другия вариант, да взема заземяване от 0-лата преди защита, не знам? Макар че ел. техник ме посъветва да го направя така.
  • 1
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: