• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 20
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
galin56 написа:
По-лесна работа с тях. Какво толкова му се чудиш. Паднал е отиваш и го вдигаш.
Прав си, но в моето жилище не съм сменял главен или вторичен предпазител почти нито веднъж. При правилно оразмерена инсталация, както и да не се претоварва същата, да няма и повреди критични - никога няма да смениш вложка.
kalpev - специалист
thinkpad написа:
При правилно оразмерена инсталация, както и да не се претоварва същата, да няма и повреди критични - никога няма да смениш вложка.
При правилно оразмерена инсталация, както и да не се претоварва същата, да няма и повреди критични - никога няма да вдигаш и АП.

Без да се засягаш, пиша го чисто фактологически, но ми прави впечатление, не само в тази тема, а и в други, че се опитваш да си налагаш мненията, все едно си някакъв еталон или ментор. Само не виждам на какво основание. В смисъл, това че си фен на Thinkpad, не значи, че всички трябва да си купуват само такива, примерно. И колко основателно е аз да им налагам Elitebook? Пак подчертавам, не е заяждане, нямам нищо против теб. Фактически:
Всички разбрахме, че вкъщи си с витлови предпазители и нямаш проблеми.
thinkpad написа:
Прав си, но в моето жилище не съм сменял главен или вторичен предпазител почти нито веднъж.
В моето жилище след ремонт и смяна на предпазителите с автоматични, не ми е изключвал главен или вторичен такъв почти нито веднъж.
Тогава?

Да се върнем в изходна позиция. Човекът пита какви стойности на предпазителите да сложи на всеки кръг. Избрал си е да са АП. Сигурен съм, че така ще бъде и няма да ги смени с витлови, само защото ти вкъщи си с такива. Уважи изборът му, а не го моделирай по твое подобие. И ако се опитваш да си наистина от помощ в този форум, то напиши какви стойности на АП да си сложи след като разбираш от тези работи, и се ограничи до това. Бъди сигурен, че ще ти бъде благодарен и точно това ще му е достатъчно, а не разпростиране в три страници.
Tи си интелигентен човек и съм сигурен, че ще разбереш същността на този ми пост.
brum - майстор
Ей, каква дискусия стана за тия бушони :) . Има ли табла комбинирани за АП и витлови едновременно?

Като цяло не ме бърка да има витлов ако е по-добре, ама ми изглежда ретро. В целият блок сме на АП, даже долу в големите табла са АП, та май е общоприето да се слагат такива вече.

И идеята за метална кутия за таблото ми допада. Ще потърся такава. Че наистина като се замисля с тия дърва в килера може да стане някой фал ...

Разгледах вчера външното табло на къщата и там е АП. Май 50А, ама не съм сигурен, защото не видях точно обозначение за ампери на него. Той се вижда на картинката де :) . Та си мисля, че щом там е такъв е добре да сложа една идея по-малък или същият за общият във вътрешното табло. Та общият ще е или 40А или 50А.

Прикачен файл

AP.JPG
AP.JPG (15.69 KиБ) Видяна 3712 пъти
thinkpad - майстор
kalpev написа:
И ако се опитваш да си наистина от помощ в този форум, то напиши какви стойности на АП да си сложи след като разбираш от тези работи, и се ограничи до това.
Автора вече сам си е отговорил на това. 16А за контакти-осветление(1,5мм2 за лампите, 2.5мм2 за контактите). 25А за кухня при 4мм2 кабел. Общо взето на 1.5мм2 не е умно да се слага повече от 16А, за 2.5мм2 максимума е 25А, ако са само контакти и то при специален режим на употреба, защото контакт Шуко е до 16А и може да бъде претоварен преди да изключи предпазителя. 25А за кухнята, ако контактът е силов. Ако кухнята е с някоя печка тип Раховец и 16А да се сложи, ще има мощност свободна.
Обаче това зависи от кабелите на инсталацията, кабела който идва от стълба, както и къде какви контакти има сложени. А и какви консуматори се очаква да бъдат включвани, та ако трябва - да се дели на няколко кръга.
hidrazin - майстор
brum написа:
Има ли табла комбинирани за АП и витлови едновременно?
Като цяло не ме бърка да има витлов ако е по-добре...
Забрави ги тия витлови/винтови предпазители и не слушай глупостите дето ръсят някои тук.
Мисля че още на 1-2-ра страница вече си се ориентирал правилно за предпазителите и кабелите. Леко ме притеснява това, че ще използваш помещението с таблото за складиране на дърва. Става пожароопасно. Лично аз бих сложил метално. Ти си решаваш де. И дървата - по-далеч от таблото ако не е метално.
Предполагам кабелите са замазани в стените? Ако е така - добре. Ако обаче там ще имаш открити кабели положени открито по стената - в метално гофре.
Пък е все пак става дума за три стаи. :)

Я сега да го видя тоя убавец thinkpad.
thinkpad написа:
Прав си, но в моето жилище не съм сменял главен или вторичен предпазител почти нито веднъж. При правилно оразмерена инсталация, както и да не се претоварва същата, да няма и повреди критични - никога няма да смениш вложка.
Интересно как си проектирал правилно твоята инсталация и табло? Я тук да вземеш да ни поясниш. Говоря конкретно за витловите предпазители дето не са витлови ами винтови и по-специално как си избрал вложките. Нека видим с какви параметри си ги избрал.
- Номинален ток на вложката - ???
- Номинален ток на изключване - ???
- Времетокови характеристики - ???
Ей това последното особено ми е интересно да го видя. :lol: Защото казваш:
thinkpad написа:
Витловият не е най-безопасен, но е най-евтин.
Много ме съмнява башоните дето си взел от кварталната бакалия да имат някакви означения на тях освен един номинален ток, защото ще са производство или на ЕЛПРОМ-ЕЛИН дето нямат никъде никакви обозначения по предпазителите им на какви параметри отговарят:
http://www.elpromelin.com/fuselinks_bg.htm
или на НИКДИМ дето са същата бира. На корпуса им има само един надпис IEC 269 дето нищо не значи а е само заблуда на купувача че отговарят на някакви стандарти. Самия стандарт IEC 60269 има последно изменение през 2010-та година а в сайта им нищо не е обновявано от 2006-та.
http://www.nikdim.bg//?page_id=8&record_id=44
Ами как да смениш в твоето жилище предпазител след като не е ясно точно какво имаш в таблото. Башоните дето имаш там не се различават много от един добре "ремонтиран" предпазител с жичка, като след отварянето му и подмяната с нова си върнал вътре кварцовия пясък. :lol:
Евтини казваш? Евтини са боклуците дето купуваш, също както оня ментак - АП-то дето беше разглобил. Ето един истински дето ми попадна:
Предпазител стопяем E16 16А GI
Ами тя цената на един е колкото на едно АП и то без основата и капачката. Да не говоря че по магазините няма никакъв избор от такива предпазители за такива нужди. Просто си карат на изживяване.
:partyman:
P.S. За малко да ме няма и си нацвъкал тук едни....
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Евтини казваш? Евтини са боклуците дето купуваш, също както оня ментак - АП-то дето беше разглобил....
Печелиш. Утре отивам в магазина да си купувам АП-та и табло и да си пресвържа инсталацията с автоматични предпазители. Доволен? :-D Разбира се, това само на шега. Да, за евтините предпазители за 80 стотинки става въпрос. Знам поне 2 неща - при ток над 25А за 25А вложка същата ще прекъсне. И знам, че при късо съединение токът е много над 25А и със сигурност ще прекъсне.
Ментака, където го дадох изглежда точно като твоите предни картинки. Но да, ментак е - CHKO C25. Хубав и здрав предпазител няма да тръгна да разглобявам, много ясно. Парите не си ги подритвам на пътя.
Не, нямам предпазители подправени с тел. Сечението на кабелите е подбрано правилно. Наскоро правих ремонт на разклонителните кутии също така. В скоро време ще стават и други ремонти, около таблото и предпазителите, защото не ми харесва как всичко е натрупано на 2-3 кръга и не ми харесва като трябва да се прави нещо - да се спира целият ток. Ама това е лирично отклонение. Така е взето жилището. Обаче откакто живея в жилището съм нямал нито едно късо съединение или подобна авария. Да чукна на дърво(това за суеверните). От там и предпазител не ми е горял.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Знам поне 2 неща - при ток над 25А за 25А вложка същата ще прекъсне. И знам, че при късо съединение токът е много над 25А и със сигурност ще прекъсне...
...Така е взето жилището. Обаче откакто живея в жилището съм нямал нито едно късо съединение или подобна авария. Да чукна на дърво(това за суеверните). От там и предпазител не ми е горял.
Сори ама сигурен ли си в тези двете неща и особено първото? Защото няма да прекъсне при 25А, нито при 30А, нито при 35А ... поне не и в рамките на половин-един час. Търси вложката да прекъсне някъде нагоре. Твърде вероятно дори и да издържи 50А за известно време. :) То затова не ти е горял предпазител, не само заради липсата на къси.
Добре е че още не си се запалил. Да вземеш да си оправиш инсталацията вместо да даваш тук съвети.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Добре е че още не си се запалил. Да вземеш да си оправиш инсталацията вместо да даваш тук съвети.
Предвид липсата на данни всичко звучи оптимистично според теб? Всъщност съм виждал 16А вложка да прекъсва при превишаване на консумацията. Когато го видях, бяха включени уреди общо към 4,2kW. А за инсталацията - нали знаеш....обущарите ходят боси, стъкларите все прозореца им нещо не е наред...и така...
todortv - майстор
Понеже, категорично се отхвърлиха предпазителите със стопяема вложка, трябва едно уточнение.
Трябва да се прави разлика между различните видове. Между тези за масова употреба от бакалията:

Изображение

И предпазители за разединителни касети, които не може да се сравняват с АП по отношение на токоограничаване,
бързодействие.

ИзображениеИзображениеИзображение

Дори и да са монтаж с винтова капачка:

Изображение

В съвременните машини веднага след автоматичният прекъсвач се монтират и касети с бАшони, за различните кръгове.
hidrazin - майстор
Опааа... Какви машини, какви СЛП-та, какви пет лева? :) Тук говорим за най-обикновено апартаментно табло. Никой не е отхвърлил предпазителите със стопяема жичка за промишлеността.
И този за винтова капачка дето си го курдисал най-отдолу е Diazed от Филкаб и едва ли ще го намериш не само в кварталната бакалия но и в повечето големи магазини за ел.материали. То и при мен на работата имам към 5000 работещи цилиндрични предпазителя големи колкото една цигара, ама единия е 3 евро на едро. Но това не са предпазители предназначени за битова употреба, нито тези с касетите.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 20

Тема "Въпроси за табло с предпазители" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: