• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 18
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Май-май нищо не си разбрал... :)
пет фев 02, 2024 12:58 pmB0bi написа:
Какво да им обясняваш на картинките. Вкарана е една допълнителна връзка във веригата на зануляваното.

Ми направи ти същата инсталация без допълнителна връзка във веригата на зануляваното. После ми я покажи.

Колко процента надеждност й даваш във времето?

Ми такива табла работят сигурно от над 50 години и още ги има в голяма част от жилищата.
Колко са се прецакали за тези години? А колко връзки въобще са се прецакали?

Каква е необходимостта от прекъсването на работната нула изобщо?

"Чл. 1945. В помещения с повишена опасност и в особено опасни помещения при
напрежение, по-високо от 42 V, се използват двуполюсни ключове."

:partyman:
B0bi - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
...
Мога само да ти благодаря за съболезнованията. За ученето - абсурд. Никаква склонност за възприемане. Дано само не ме въвлече в някаква сериозна беля. Тук нормите дето ги развявате са само някакво пожелание ... Спирам.

пет фев 02, 2024 1:39 pmhidrazin написа:

Ми направи ти същата инсталация без допълнителна връзка във веригата на зануляваното. После ми я покажи.
Шегуваш ли се? Или си вкарал някоя водка по никое време :cool:
От таблото принципно захранващият кабел отива директно до бойлера. Той си има винаги ключ (нали?). Този измислен допълнителен ... не го препоръчвам. И какъв е проблемът да се закара ж/з проводник директно до бойлера? "Заварено положение" ... Е да - има и на повече от 50 години всякакви изпълнения не по днешните нормативи, които си функционират безпроблемно. Питането тук е принципно, но все изместваме темата.

"чл.1945 ... " заигравка :wink: дали не стана дума за "след трансформатори" с галванично развързване от земя?
hidrazin - майстор
пет фев 02, 2024 1:42 pmB0bi написа:
Шегуваш ли се? Или си вкарал някоя водка по никое време :cool:

Аз не съм вкарал водка ама явно ти не си си пил хапчетата - ония със зелената рецепта.

От таблото принципно захранващият кабел отива директно до бойлера. Той си има винаги ключ (нали?).

Майтапа на седмицата.

Този измислен допълнителен ... не го препоръчвам.

Бойлерен какво, ключ ли? Хубавото е че никой не пита Бай Никой с почти никакъв опит и познания.
Ай ся бягай и кажи на Шнайдер, АББ ... да не произвеждат тъпите ключове щото ти не ги препоръчваш.

"чл.1945 ... " заигравка :wink: дали не стана дума за "след трансформатори" с галванично развързване от земя?

Пак двойка. Бъркаш се с:
"Чл. 1880. Двупроводните линии на мрежи с изолирана неутрала или без изведена неутрала с напрежение, по-високо от 42 V, в помещения с повишена опасност и особена опасност се снабдяват с двуполюсни прекъсвачи."
Така че отиваш на поправителен. За заигравката.
:cool:
B0bi - специалист
пет фев 02, 2024 2:53 pmhidrazin написа:
Аз "не препоръчвам"! Препоръчвам разни други решения, при които "наставките" на нулата са възможно най-малко. Иначе изпълнявам почти всичко, стига да не е тотално фрапиращо опасно. И се моля да не стане беля. Такъв е животът.
И пак цитираш правило ... Кажи си собственото мнение - как точно виждаш прекъсването на нулата да допринася за сигурността?
kozl - майстор
пет фев 02, 2024 11:06 amТрифон П.Трифонов написа:
пет фев 02, 2024 10:56 amkozl написа:
.........
Но пък точно в тези табла има отделна клема (подсещаща) за директна връзка.
Зависи кой свързва- някой може да не се подсети.
Защо на подобни електроуреди пише- да се свърже от правоспособен....?!
Правоспособен - кво е тва :?
Тъщата купува бойлери от сервиз на Елдом, на метри от апартамента и. Бойлерите от най-евтините изкарват си гаранцията.
Последният до момента, престана да работи още в гаранция.
И са по-интересното.
За доставка и монтаж на нов бойлер, вкл.демонтаж и отнасяне на стария - почити не се чака
Обаче като има рекламация в гаранция - чака се доста за ред по списък.
И тъщата ме помоли да погледна.
И що да вида бойлерно табло като това:

Изображение

Ключа с лампата се разпаднал. Нулата вързана през ключа и от бойлерното табло към бойлера 2 проводника, нулевия свързан с метала на бойлера при връзките на бойлера :shock: . Допълнителната клема за твърда връзка в бойлерното табло - стои празна #-o .
Еми бойлер - трепач, но за късмет на тъщата строшил се фазовия полюс в ключа и прекъснал фазата.
Правоспособния техник де е монтирал бойлера вероятно изобщо не е погледнал какво се случва в бойлерното табло и е занулил метала на бойлера към нулата при бойлера.
Толкова за критерия - правоспособен.

Моето мнение за ключа на бойлерите.
От опит с елдомски, неръждаем бойлер еми ключа се разпада от стопяване на пластмасата неколко пъти, докато го шунтирах и му оставих само лампата да свети и добре, че имаше и бойлерно табло.
Т.е. не трябва да се разчита на такива ключове и по причина, че ако пробие бойлера горещ до него може и да не е безопасно да се доближава, за да се спре нагревателя от ключа.
Подходящо е да има бойлерно табло на удобно и защитено място, за лесно и бързо спиране на нагревателя.
пет фев 02, 2024 4:36 pmkozl написа:
Правоспособен - кво е тва :? .......
........но за късмет на тъщата ...
..........
Прав и способен, способен по право, с права според способностите, но най малко с тапия, че да носи отговорност. Ся, не мЪ питай кво е отговорност и носенето ѝ.

Ми, късмета на тъщата е правопропорционален на зетския.

Имам няколко уреда, за които не съм разчитал на гаранция. Някаква сляпа увереност и спокойствие, засега оправдани.
kr1100 - майстор
От поне 4-5 г на Елдом със "сух нагревател" са без превключвател. 2000Вт им е с 2 ключа за 1 kW + още 1 за + 1kW.
Off недостатък е, че при замяна на стар Елдом или Елпром крепежните отвори са нагоре и трябват нови меки връзки по-дълги.
prasse - специалист
пет фев 02, 2024 3:19 pmB0bi написа:
...как точно виждаш прекъсването на нулата да допринася за сигурността?

Аз го разбирам така:
Така се прави в „правилните“ системи за защита.
Стремежът е все повече да се минава към системи за защита от индиректен допир TN-S и даже ТТ (който може да си го позволи), със задължителни ДТЗ на входа и естествено – отделен защитен проводник РЕ. Лошото е, че тези системи са по-скъпи, а и трябва да се преработят жилищните и сградни инсталации спрямо тях.
В тези системи неутралата не участва в защитната функция, което е супер. По неутралата в монофазната верига тече токът на товарите, създава пад в съпротивлението на проводниците, връзките и т.н... Т.е. „нулата“ на входа на бойлера ти не е точно нула.
По-лошо – отпаднето на неутралата в трифазната система и отпадането на същата в монофазната имат различен характер, но и двете могат да доведат твоята домашна „нула“ до опасни стойности. Ако апаратите в таблото ти не я прекъснат (както и ръчно, с бойлерния ключ за който говорим) тя отива в бойлера и съответно в нагревателя, твърде близо до водата, а както писаха колегите по-горе: "Чл. 1945. В помещения с повишена опасност и в особено опасни помещения при напрежение, по-високо от 42 V, се използват двуполюсни ключове."
Банята би следвало да се причислява към помещенията с повишена опасност.
Ако ключът ти е само на фазата, потенциалът на нулевия проводник отива нататък към консуматора! За какво трябва да вкарваме висок потенциал при аварийна ситуация в бойлера? Не е ли по-добре да го изключим? РЕ проводника си върши чудесно работата. Пак напомням, говорим за системи с отделен РЕ проводник TN-S, чиста или ТТ.
TN-C не искам да я коментирам, там нямаш право да прекъсваш нулата, макар че мястото и на корпуса на уреда не е никак безопасно.
Затова големите производители произвеждат, използват масово и препоръчват използването на прекъсвачи за ЕДНОВРЕМЕННО прекъсване на фазов и нулев проводник! ЕДНОВРЕМЕННО!!!
Така че, ако си с правилно изпълнена трипровдна инсталация, смело слагай двуполюсен ключ и изключвай нулата, едновременно заедно с фазата към бойлера!
hidrazin - майстор
пет фев 02, 2024 3:19 pmB0bi написа:
Аз "не препоръчвам"! .... И пак цитираш правило ... Кажи си собственото мнение - как точно виждаш прекъсването на нулата да допринася за сигурността?
Аз пък пак ще му отговоря с въпрос. Претендира че има нещо сиво в главата.
Да го вкара в действие - има потенциал. Ама всичко наготово на става...
За къв чеп тогава производителите правят такива неща? Ми бегай им кажи да не ги произвеждат защото ти не препоръчваш... :-D

Прикачен файл:
2Р ШмаЙзер.jpg
2Р ШмаЙзер.jpg (52.32 KиБ) Видяна 392 пъти

Или такива, ако можеш да направиш разлика де...

Прикачен файл:
Башон странен.jpg
Башон странен.jpg (24.97 KиБ) Видяна 392 пъти

mika - специалист
Често правя табла почти изцяло с комбинирани ДТЗ и заради гребена, който е със стъпка 9 мм, ползвам прекъсвачи iC40N, които също са с два/четири полюса.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 18

Тема "Бойлер-фаза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: