• 1
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 73
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivanovbg - майстор
вт юли 02, 2024 8:37 pmТрифон П.Трифонов написа:
Темата е "Как да си направя ел Инсталация".
Започвам я, като наемам съответните специалисти- толкова с направата от мен.
Тези юнаци накупуват UL сертифифицирани продукти с които изграждат(те, не аз) ел инсталацията ми.
Радвам се на новият дом, но ме сполетява (не дай бог) нещастие- пожар от ел. инсталацията.
Станалото- станало, но все пак си имам солидна Застраховка.
До тук добре. Добре, докато застрахователите не установят, че първите юнаци "забравили" да изминат "извървяване на определената от нормите процедура по сертификация от оторизирана и лицензирана организация.
Ми пари струва, а те, добри хора, не искали да товарят и без това огромната сметка!

Та, кои сте вие, вносители колеги, проектанти, биснесмени........?
Как помагате на домашният майстор, щом той е решил да си направи сам ел. инсталация?
Има ли право въобще? Последно време тук за всяко второ нещо се споменава проект, архитект, специалист, оторизиран...
Нема такъв филм Трифоне. При тези юнаци, може инсталацията да е на паяжина и кабелите да са вързани в на фльонга, но документацията е винаги изрядна. А и никой застраховател не прави дебела застраховка без акт 16. За да го имаш цялата документация трябва да е изрядна и да са минати съответните проверки. Ако нямаш акт 16 те застраховат като строеж на съответния етап за който имаш документ.

Ти ги говориш така все едно да си направиш тлъста застраховка живот без всички прегледи на лекари.
вт юли 02, 2024 10:43 pmivanovbg написа:
Нема такъв филм Трифоне. При тези юнаци, може инсталацията да е на паяжина и кабелите да са вързани в на фльонга, но документацията е винаги изрядна. А и никой застраховател не прави дебела застраховка без акт 16. За да го имаш цялата документация трябва да е изрядна и да са минати съответните проверки. Ако нямаш акт 16 те застраховат като строеж на съответния етап за който имаш документ.

Ти ги говориш така все едно да си направиш тлъста застраховка живот без всички прегледи на лекари.
viewtopic.php?f=11&t=70349&start=660#p1170905
вт юни 25, 2024 9:03 pmivanovbg написа:
Така е като чета само заглавието :-D
valentino76bs - майстор
Още някоя друга страница :-D
Блу понеже имаш време гледам да се ровиш в наредбите и ти прай кеф виж дали е разрешено в едно табло да ги събера две независими входящи захранвания...сиреч два вх.кабела от два независими предпазителя.Мисля ,че май трябва да има преграда ама дедазнам....
Пък и е във връзка с темата....мерси.
Последна промяна от valentino76bs на чет юли 04, 2024 12:10 pm, променено общо 1 път.
Andri01 - майстор
Таблата по стълбовете на Енергото са така. С 4-5 ,че и повече партиди. В блоковете са пък и над 30.
valentino76bs - майстор
чет юли 04, 2024 10:36 amAndri01 написа:
Таблата по стълбовете на Енергото са така. С 4-5 ,че и повече партиди. В блоковете са пък и над 30.
Да това е ясно ама захранващото напрежение е едно .Имам предвид с две отделни независими захранвания.
Събирали сме в едно голямо табло 3 независими входящи и при един демонтаж какво се заблудихме и изключихме само двете щяхме да се изтрепем.
hidrazin - майстор
чет юли 04, 2024 12:09 pmvalentino76bs написа:
... какво се заблудихме и изключихме само двете щяхме да се изтрепем.
Грубо нарушение на това:
ПРАВИЛНИК ЗА БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ ПРИ РАБОТА В ЕЛЕКТРИЧЕСКИ УРЕДБИ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ И ТОПЛОФИКАЦИОННИ ЦЕНТРАЛИ И ПО ЕЛЕКТРИЧЕСКИ МРЕЖИ
Квалификационни групи имате ли?
Кой е трябвало да извърши проверка за отсъствие на напрежение, аз ли? :idea:
Да не споменавам че такава работа трябва да се извършва и с наряд...
Примерно дори табло където се събират мрежа и ... агрегат се води двустранно захранено.
Добре че се е разминало...
:partyman:
BLUEPUPIL - майстор
За застрахователя и пожара.
Кабел, състоящ се от индивидуални изолирани проводници, сложени в обща изолационна обвивка, отгоре метално гофре, покрито с водонепропусклива мембрана е кабелно решение номер едно в света. Ако се спазят препоръките на Blue и се вкопае на нужната дълбочина, кабелът остава до голяма степен невредим при пожари, които не са деградирали стоманобетона.

За цветовете на изолацията на проводниците.

Вече ви казах, има решение на административния съд, което постановява, че няма наложена излишна забрана. Как, защо и по какъв начин, с какви документи, сертификати, декларации за съответствие и пр. и т.н. не е за този форум.

Имам достъп до анализи на едни от най-големите в бранша. Не мога да ги покажа, защото са платени и носители на определени ограничения. Но перифразата е допустима. Преобладаваща част от пожарите по ел. инсталациите в сгради са индуцирани от не добре изпълнени кабелни връзки.

Ако въпросната, проблематична кабелна връзка е
в метална кутия с добре уплътнени капак и кабелни входове-изходи, вероятността за пожар намалява драстично и всеки застраховател ще приветства подобно изпълнение.

След изтриването на страниците от темата посветени на кабелните връзки, потребителят на ел. услуги остава ощетен. Как ще разбере срещу парите си какво е получил?

70 страници ме атакувате, няма лошо, Blue обича битките. Сега, обаче нека да покажете какво знаете и можете. Кажете на хората как трябва да изглежда една качествена, кабелна връзка в разклонителна кутия. Какво да очакват да видят в кутията? Градация на вариантите на база безопасност и ремонтируемост.

Твърдението, че клеми на DIN шина не се ползват в сградови ел. инсталации в БГ, взриви цялата общност.
valentino76bs - майстор
чет юли 04, 2024 12:47 pmhidrazin написа:
чет юли 04, 2024 12:09 pmvalentino76bs написа:
... какво се заблудихме и изключихме само двете щяхме да се изтрепем.
Грубо нарушение на това:
ПРАВИЛНИК ЗА БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ ПРИ РАБОТА В ЕЛЕКТРИЧЕСКИ УРЕДБИ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ И ТОПЛОФИКАЦИОННИ ЦЕНТРАЛИ И ПО ЕЛЕКТРИЧЕСКИ МРЕЖИ
Квалификационни групи имате ли?
Кой е трябвало да извърши проверка за отсъствие на напрежение, аз ли? :idea:
Да не споменавам че такава работа трябва да се извършва и с наряд...
Примерно дори табло където се събират мрежа и ... агрегат се води двустранно захранено.
Добре че се е разминало...
:partyman:
Така е.....
Те тея с книжките се блъскат я.Ти по добре знаеш.
Абе Господ да ни пази...
И все пак има ли право да се събират така?
Мисля, че в наредбата го четох ама не съм сигурен ...може да е било за друго.
Когато в една двойна тройна конзола(с външна обща рамка) има две напрежение от два различни токови кръга трябва конзолата да е с преграда а не обща като тея за гипс картон за таблата не знам...
valentino76bs - майстор
чет юли 04, 2024 1:48 pmBLUEPUPIL написа:
За застрахователя и пожара.
Кабел, състоящ се от индивидуални изолирани проводници, сложени в обща изолационна обвивка, отгоре метално гофре, покрито с водонепропусклива мембрана е кабелно решение номер едно в света. Ако се спазят препоръките на Blue и се вкопае на нужната дълбочина, кабелът остава до голяма степен невредим при пожари, които не са деградирали стоманобетона.

За цветовете на изолацията на проводниците.

Вече ви казах, има решение на административния съд, което постановява, че няма наложена излишна забрана. Как, защо и по какъв начин, с какви документи, сертификати, декларации за съответствие и пр. и т.н. не е за този форум.

Имам достъп до анализи на едни от най-големите в бранша. Не мога да ги покажа, защото са платени и носители на определени ограничения. Но перифразата е допустима. Преобладаваща част от пожарите по ел. инсталациите в сгради са индуцирани от не добре изпълнени кабелни връзки.

Ако въпросната, проблематична кабелна връзка е
в метална кутия с добре уплътнени капак и кабелни входове-изходи, вероятността за пожар намалява драстично и всеки застраховател ще приветства подобно изпълнение.

След изтриването на страниците от темата посветени на кабелните връзки, потребителят на ел. услуги остава ощетен. Как ще разбере срещу парите си какво е получил?

70 страници ме атакувате, няма лошо, Blue обича битките. Сега, обаче нека да покажете какво знаете и можете. Кажете на хората как трябва да изглежда една качествена, кабелна връзка в разклонителна кутия. Какво да очакват да видят в кутията? Градация на вариантите на база безопасност и ремонтируемост.

Твърдението, че клеми на DIN шина не се ползват в сградови ел. инсталации в БГ, взриви цялата общност.
Ако говориш за клемни блокове в ГРТ и ТАП никой не твърдял подобно нещо.
gogo7777 - майстор
Никой не знае какво проповядва Блу-то...той самият също. Кръжи над темата си и си мисли, че гради авторитет. Ама ние тука такива умници ги кльопаме инак....
:drinkers:
  • 1
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 73

Тема "Как да си направя ел. инсталацията?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: