• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 12
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Оххх... Заболяха ме пръстите от говорене. При една електрическа връзка е много важен контактният натиск.
Той се осигурява от клемите. Дали пружинни, дали от винтови, дали от тези капачки...
Примерно при един контактор контактният натиск се осигурява от електромагнита в едното положение и от пружините в другото.
При условие че контактите му са от сребро или друга, добре преводима сплав чакайте да направи добър контакт без електромагнит или без пружини и гледайте сеир. Ще цъфне като майска роза. :-D
Спайката няма как да осигури този контактен натиск.
Къщата му била правена преди 20-30-40-50 години и нямал проблем. Нямал щото не е натоварвал инсталацията.
Често ми се е случвало при ремонт на стара инсталация да е очевадно към кой контакт и кутия е бил включван по-голям консуматор.
Ми то преди 40-50 години основните консуматори са били ламба от 75 вата, радио "Лира", "Христо Ботев" .... и евентуално някой котлон или пералня Рига.
Разбира се както е възможно да се издъни спайката, така също е възможно да се издъни и клемата. Но вероятността е много по-малка.
Там не играе чак такава роля човешкият фактор за да няма такива недоразумения:
Прикачен файл:
Спайка.jpg
Спайка.jpg (28.98 KиБ) Видяна 2101 пъти
Спайката няма как и никога няма да бъде узаконена!
Пък и с клеми се работи много, наистина много по-бързо, по-надеждно, по-сигурно, по-удобно, по-лесно...
Е ся някой ще каже по-скъпо. Ми нека си направи сметка колко време и труд се спестява.
Докато някой ми суче една разклонителна кутия, после да изолира връзките,
после да се мъчи да натика получените топузи в кутията .... ще съм ударил поне 3-4 кутии като неговата. :lol:
:partyman:
profy - специалист
"....Мил ми е Платон, мил ми е Сократ, но истината ми е най-мила...." Аристотел.

Аз мога да повторя юридическия анализ и да го напиша по-бавно, но няма как да го разбера вместо вас. :-D

Капачката (в превод на руски калпаче) в USA-изпълнението "Twist-on wire connector" на спайките изпълнява само две функции - на инструмент за
усукване, и второ за изолатор на спайката. Третата функция е на херметизатор за водонепроницаемо изпълнение, ако капачката се напълни с
полимеризиращ херметизатор или силикон.
Усукваща клема или усукващ съединител, усукваща гайка - все тая как е наречена КАПАЧКАТА, "спайка" е русизъм и означава "спояване" и "спойка",
т.е. първоначално усуканите проводници са били и запоявани (както и в САЩ), впоследствие се е стигнало до евтиното и бързото изпълнение в стил
"може и така" без запояване, вероятно по време на масовото строителство на "хрущевки" в СССР след 1954 г.

Металният елемент на "Twist-on wire connector" е конусна телена пружина, с цел свеждане на огромния брой комбинации от диаметри и брой жила до
6 типоразмера, в САЩ са за жила до 5.22 мм2, с външни диаметри 8.5-16 мм, с малки отклонения при разните производители.
Колко силно ще се притиснат жилата при усукването, защото натиск от конусна пружина ще има само в един незначителен участък? Даже и при варианти
с уши, въртенето е на ръка с малък въртящ момент. Дори инструментът Twist-On Wire Connector Spinner е с малък диаметър. Съмнително е напрежението
на натиск да е повече от това, осигурено чрез усукване, примерно с плоски клещи, при които е налице поне 10 пъти по-голям въртящ момент.
Обаче в САЩ и Канада това е стандарт от 1919 г., доказал работоспособността си.
Така както в Източна Европа спайките са доказали своята работоспособност.
Впрочем по време на обучението ми по електротехника спайките в разклонителните кутии бяха забранени - само клеми на порцеланова основа; спайките
навлязоха по време на незаконното и полузаконното строителство на вили и къщи, без проект и приемане на ел.част.
А с Наредба 3/2004 г. са и узаконени.

А що се отнася до твърдението
hidrazin написа:
...profy започна да си прави интерпретации по наредбата.
...
Само дето не мога да се съглася с него че в една спайка има кой-знае какво напрежение на натиск. По-скоро е съпротивление на триене.
Определението "Триенето води до съпротивление срещу движение между повърхностите" е от учебника по физика за Трети клас. Аз движеща се спайка
не сам виждал, клема също, даже и американските не са въртящи се, а разчитат главно на напрежение на натиск, получен чрез усукване...
hidrazin написа:
......спайките. Просто много отдавна трябваше точно и категорично да ги опишат и забранят.
И ха сега, гласувайте, забранете спайките не само в РБ, но и в САЩ, и не забравяйте да уведомите Конгреса на САЩ, че двама души от форум
"Направи сам" в България са забранили спайките в САЩ.
:lol:
fikata - майстор
Последна промяна от fikata на пет дек 26, 2014 1:03 pm, променено общо 1 път.
gogo7777 - майстор
Абе аз казах ли ви, че за спайките трябват 2-3 страници :lol: .
Може спайката да не е узаконена, но тя си остава най-надеждната контактна връзка. Нито пружината, нито болта, нито пресета гарантират дългосрочен и достатъчно по площ натиск върху проводника. Те просто отслабват с времето. Спайката направена както трябва никога няма да се охлаби, по простата причина, че бакъра при усукването се изтегля и закалява /цветен метал е/. При трасетата между стълбовете има такива спайки дето са на 50-60 години. Направени са така та да се самозатягат при опън от висенето. Това разбира се е за медни кабели, за алуминий спайката не работи. А спайката на Тинки е вечна, подсигурена с калая.....нема мърдане :lol:
nv952 - майстор
hidrazin написа:
Е сега кажи ми как да си купя такава марка кола и да съм сигурен че няма дами изчезнат тоците насред пътя.
Особено пък ако дадената инсталация е правена от някоя кака с която съм бил на кръчма предната вечер. :lol:
:partyman:
На мен вече се случи...преди седмица докато си карам поглеждам таблото (щот често забравям фаровете) и нищо,погледнах копчето-включени са.Изключих ги пак ги вкл. обаче нищо... и в тоя момент взех че влазах у една малка дупка и всичко се оправи.. :lol:
Salvador - специалист
В наши дни-една усукваща клема е 10 стотинки.В един нормален апартамент трудно ще се изразходят "капчаки" за повече от 3-4 лева.Ваго 3х2.5 е някъде към 20 стотинки. И къде е ползата от текезесарски изпълнения не мога да разбера...21-ви век сме!
gogo7777 - майстор
Не става въпрос за 10-те стотинки......а за бързо, лесно и надеждно. А инак модата е друго нещо, параван за текезесарските изпълнения. У нас има наставка на единия кабел /алуминиев от новите/ от чашките до друга сграда. Снадката е направена с гилза от техник от енергото. Тази връзка се скъса още първата зима от ледени висулки. Та имало и модерни текезесарски изпълнения :lol:
FM STEREO - специалист
hidrazin написа:
Къщата му била правена преди 20-30-40-50 години и нямал проблем. Нямал щото не е натоварвал инсталацията.
Напротив,на един токов кръг от 4квадрата съм включвал проточен бойлер 6kw и проточен бойлер 3kw и не съм имал проблем до сега,е не съм го натоварвал системно,но съм пробвал и държи.
profy - специалист
Salvador написа:
... И къде е ползата от текезесарски изпълнения не мога да разбера...21-ви век сме!
По същество не се обсъжда кое съединение е по-сигурно, по-евтино, по-подредено, и т.н., а дали спайката по действащите нормативни документи е допустима в България. За първото има отделна тема.
Е, още веднъж - в България юридическата логика е ЗАБРАНИТЕЛНА, т.е. позволено е всяко нещо, което не е изрично забранено. Няма нормативен документ, забраняващ спайките. Допълнително в самата Наредба има объркана терминология, която включва спайките в изброителния списък на ИЗРИЧНО разрешените съединения.
Няма и да бъдат забранени, след като са разрешени в САЩ.
Всъщност по големи строежи, където времето за изпълнение е крайно оскъдно, отдавна се прилагат само бързи връзки,
и те влизат в цената на офертата, плаща ги инвеститорът, изпълнителят няма никакъв интерес да прилага спайки.
В еднофамилните къщи, новостроени по стопански начин, възможно и в сгради 5-та категория, с Удостоверение за въвеждане в експлоатация, може по изрично желание на собственика
да се приложат спайки, но аз в последните 10 години не съм виждал.
Същото се отнася и за ремонти от профилирани професионални фирми.
Остава широкото поле на саморемонтните дейности, където всеки решава сам как да изпълни ремонта, добре е да
е поне в съответствие с техниката на безопасността.

За сведение - в Русия спайките са забранени с поднормативен акт.
kuger - майстор
Много лаладжийство!
Докато всички в милата ни родина се правят на токаджии, ще има из новините "запалена инсталация, гръмнал бойлер, умрял от токов удар" и още много. Те всички разбират от ел.
Защо ли се учи минимум 5 години, и се усъвършенства цял живот?
Хайде спрете се!! Правете си децата, от това всеки разбира, по-сложните работи оставете на тези, дето са им професия!
Аман от "разбирачи"
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 12

Тема "Как да си направя ЕЛ.Инсталация на апартамента." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: