• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
GL78 - специалист
Andri01 написа:
Трипроводна линия се прекарва ,когато се слага Дефектно Токова Защита. тогава "0"-та и фазата отиват на клемите на силовите контакти,а третия проводник/заземлението/ отива на заземителната пластина. Той е т.н. РЕ проводник и е заземен,а не е свързан с "0" та на линията. При протичане на ток над настройката на ДТЗ/ около30ма/ същото изключва,това става при офазяване на прибор/ печка,бойлер.../. При тебе в блока нямаш отделно заземление,нямаш 3 проводника до апартамента! Т.Е. заземлението на блока е вързано с "0"-та,още долу в таблото с електромерите. За какво ще ти служи3-я проводник, ако го прекараш?
Ми само за резерва, т.е.- няма нужда от излишни разходи. Не знам как ще протече ток м/у два проводника с еднакъв електрически потенциал (принципа на ДТЗ). Закон на Кирхов. Другото е че по-назад от апартаментното табло не може да се пипа. Не е възможно или пък разрешено. Но и да може какъв е смисъла, като и там (в главното табло) работата е същата- фаза и нула. По-важно е да си прецениш добре токовите кръгове. Може да се наложи някъде да пуснеш и 4 квадрата (отделен т.к.). Сега е момента
hidrazin - майстор
GL78 написа:
...Ми само за резерва, т.е.- няма нужда от излишни разходи... Но и да може какъв е смисъла, като и там (в главното табло) работата е същата- фаза и нула...
Тези върви ги разправяй на баба си. Вече достатъчно ясно беше обяснено как и защо.
При основен ремонт задължително се прави трипроводна.
:partyman:
GL78 - специалист
hidrazin написа:
GL78 написа:
...Ми само за резерва, т.е.- няма нужда от излишни разходи... Но и да може какъв е смисъла, като и там (в главното табло) работата е същата- фаза и нула...
Тези върви ги разправяй на баба си. Вече достатъчно ясно беше обяснено как и защо.
При основен ремонт задължително се прави трипроводна.
Е, кой както прецени, но козата си иска пръч, а ДТЗ-то трети проводник та да работи по предназначение и правилно. Или по-конкретно казано, по-добре да си знам, че го няма туй нещо ( с двупроводна съм и аз ) и да разчитам на зануляването, отколкото да стане белята! Лично, ама лично мое мнение и не го коментирайте! Ако беше трипроводна естествено, че щях да сложа няколко ДТЗ. От друга страна така и така се кърти- трипроводна, контактите се връзват като за трипроводна инсталация и в табалцето двата проводника отиват на нулевата шина и чак когато е сигурен лесно ще прехвърли PE-проводника на нужното място- компромисен вариант.
Последна промяна от GL78 на пон мар 14, 2016 3:21 am, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Козата (ДТЗ-то) си сака пръч (трети проводник) и затова инсталацията е трипроводна.
Това че до таблото ти идва двупроводно (петпроводно) няма никакво значение.
Ама то и няма да ти дойде трипроводно (или петпроводно) щото ЕРП-тата не ти доставят земя.
Или си биеш повторен заземител или разклоняваш нулата преди ДТЗ-то.
Ся като не знаеш чети цялата тема. Отгоре има и закована цяла тема "Дефектно токова защита".
Няма да ти обяснявам персонално това дето е дъвкано найси пъти.
GL78 - специалист
hidrazin написа:
Козата (ДТЗ-то) си сака пръч (трети проводник) и затова инсталацията е трипроводна.
Това че до таблото ти идва двупроводно (петпроводно) няма никакво значение.
Ама то и няма да ти дойде трипроводно (или петпроводно) щото ЕРП-тата не ти доставят земя.
Или си биеш повторен заземител или разклоняваш нулата преди ДТЗ-то.
Ся като не знаеш чети цялата тема. Отгоре има и закована цяла тема "Дефектно токова защита".
Няма да ти обяснявам персонално това дето е дъвкано найси пъти.
Наистина не съм прочел всичко дословно. Няма как да си пусна земно от 9-тия етаж-грозна гледка ще да е. Друго мисля аз. Ами ако с къртача разкъртим до арматура някъде си в къщи близо до таблото и ето ти земя. Би трябвало да стане. Последното не е майтап! Да разклоня нулата- не бих разчитал на това
GL78 - специалист
nikolov333 написа:
http://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?t=2778
Да, още нещо полезно. Живея в същия блок като на Автора на темата и разчитам на добро зануляване- бойлери и готв. печки задължително в повече от една точка. Е, щяла да прекъсне нулата- някога някъде... чак пък толкова. Затова ли насело преди години изгоря телевизора в буря при светкавица ( не тунер, а захр.), защото има много и изправни вентилни отводи по трасето...така че...
FM STEREO - специалист
GL78 написа:
Друго мисля аз. Ами ако с къртача разкъртим до арматура някъде си в къщи близо до таблото и ето ти земя.
Това в никакъв случай не го прави! Аамн от пишман майстори!
ptankov - специалист
Аз съм авторът на темата. Да дам малко рапорт как вървят нещата. Значи, реших, че няма да подменям цялостно инсталацията с трижилна. Благодаря на всички, които писаха, изчетох всичко внимателно и разбрах плюсове и минуси, но ремонтът не е така тотален, че да сменя всичко.

Сега едно друго питане, което пак е по темата. В банята имам контакт. Тъй като за там сме предвидили плот, контактът (1) ще се падне над плота. Бих искал да си прекарам втори контакт (2), който да се падне под плота, защото там ще има пералня и тя ще се включи в него. Контакт 1 бих искал да си го запазя и да си бъде над плота, за да се ползва за сешоари, зареждане на ел. четки за зъби и тем подобни.

Ще си задам въпросите "по бабешки", защото не знам точните думи и не съм навътре в електричарството. Уча нещата в крачка.

Въпрос 1: Питането ми е, като си вземам ток от контакт 1 до контакт 2 да слагам ли трижилен кабел, след като от таблото до контакт 1 е двужилен?
Въпрос 2: Купих си водозащитен контакт за вграждане на Легранд и той има едни пружинни клеми с възможност за 2 жила на всяка клема (виж снимката). Смятам да го монтирам на мястото на (1) и директно в клемите да бучна кабела, който ще ходи до (2). Правилно ли е така?
Въпрос 3: Да полагам ли многожилен кабел или мостовак?
Въпрос 4: Колко квадрата трябва за пералня?

Благодаря!

Прикачен файл

DSC_5753-small.jpg
DSC_5753-small.jpg (59.02 KиБ) Видяна 1476 пъти

Прикачен файл

DSC_5758.JPG
DSC_5758.JPG (39.41 KиБ) Видяна 1476 пъти
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 17

Тема "Има ли смисъл да си подменям инсталацията с трижилна?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: