• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 16
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
Я па да разкажа действителен случай от преди неколко месеца.
Звънат ми в неделята - наводнение в офиса. Да взема парцали, кофи да изгребаме водата. Аз земах делонгито (прахосмукачка с воден филтър). Още в коридора за 10-на офиса - вода. Некога сградата е била производствена, сега офиси. Обаче настилката с наклони. Там де са били сифоните дълбочината на водата идеше къде до 10 см. Неколко чиляка топеха парцали и изцеждаха в кофи. Други гребеха с лопата според зависи от дълбочината на водата. А я чувам у нашия офис нещо бръмчи и гледам един разклонител се удавил и станал на бързовар. Никой не се сетил да спре тока :shock: Включително и аз когато пристигнах. Така както бях нагазил дръпнах щепсела. След дъжд качулка спряхме тока. И по другите офиси имаше удавени разклонители. След тази случка закачих разклонителите на висота.
Аз па удавих делонгито :shock: Оти му не сработи клапата за горно ниво и почна да фърга вода през изхода.
georgievp - напреднал
hidrazin написа:
Hoвoceлckи написа:
...На клипа показвам...
На клипа нищо не показваш защото го няма, като го няма и предния ти клип.
Съжалявам че не ти харесва моето висене в мрежата ама не ми дреме.
Основната ми работа е компа и в мрежа ... и ми се плаща за това.
Кофти е за тези дето ми плащат ако тръгна да работя не на ужким а реално.
То висенето е едно а разбирането на това дето го има в мрежата е съвсем различна работа и не се отдава на всеки.
В крайна сметка не разбрах какво точно се пънеш да докажеш и що се натискаш точно в тази тема и раздел?
Специалист си областта, имаш много знания по темата, имаш огромна практика ... или какво?
Ако се опитваш да разгадаеш и да ни обясниш защо не го е утрепал тока или защо го е утрепал се откажи още сега.
Никой, ама НИКОЙ няма да се хване и да даде някакъв окончателен и смислен отговор.
Просто факторите които могат да повлияят на изхода в тази ситуация са много и нито ти, нито аз сме наясно с тях.
Има си правила за изграждане на ел.инсталации - спазвайте ги и няма да има проблем.
И не се занимавайте с неща от които не разбирате както е направил автора на тази тема!
Иначе изхода от ситуацията можеше да е много по-различен и печален.
:partyman:
P.S. А задачката си я решавай сам. Тя е за 7-8-ми клас.

Автора, знае много добре какво прави. Просто от бързане и недоглеждане съм разменил фазата и нулата.
Проблема е че след като го направих трябваше веднага да пътувам и нямаше как да проверя нещата, тъй като още не беше пуснат тока.
След като се върнах се изкъпах и чак след това се сетих да проверя дали всичко е ок.
Така, че не забравяйте винаги след като правите нещо по ел. инсталации да проверите дали всичко е ок.
Последна промяна от georgievp на чет сеп 07, 2017 11:44 pm, променено общо 1 път.
Hoвoceлckи - майстор
Не обръщай внимание. Някои хора са безгрешни за разлика от нас. Така, че те не могат да ти влязат в положение. От тяхната камбанария всичко долу е нищо. Те знаят всичко. А каквото не знаят е божа работа. И не позволяват с никакви опити да се търсят отговори. Ако зависеше от тях, те биха забранили всичко, на всички да си го правят сами. Да се подразбира, че биха забранили веднага този форум. Все пак има някаква справедливост на този свят - нищо в този форум не зависи от тях.
fox_vt - майстор
Новоселски,лъжичките са на разстояние не по голямо от 5 мм . За съжаление след многобройни опити да намеря снимка в нета явно не мога да нацеля името с което да търся.Ако не съм го изхвърлил ще го снимам.Мога да ти гарантирам че даже и на 2-3 мм да ги сложиш пак няма да гръмне.При един см забрави да топли качествено.
Hoвoceлckи - майстор
Предпочитах да не обсъждаме лъжичките. Тук четат хора със слаби сърца ... да не докараме инфаркт на някого :-D Но след като настояваш ... Виж, аз не говоря какво помня. Имах глупостта да изпусна една мощност по памет, та дадох повод на хидразин да си раздвижи пръстите ... Направих ги лъжичките преди няколко дни специално заради тази тема. Направил съм клип (не съм го качвал) с чиста вода, после добавям кафе. Вижда се как водата веднага започва да се загрява. Накрая добавям и захар за да покажа как няма да се случат онези неща с тавана дето хидразин ги пророкуваше. Просто кафето си завря. Не коментирам твоите 5 мм. Аз знам 1 см. Така съм правил не малко. Вършили са работа. Има едно (неписано) правило "сантиметър на киловолт". Става въпрос за въздушна междина за прескачане на дъга (сигурен съм, че го знаш). Да контролираш тока в електролит под тази норма :? ... все ми се струва, че е прекалено рисковано.
От друга страна ти май съвсем не говориш буквално за лъжички за кафе. Бързовар с електроди за чиста вода? Такова аз не съм правил и няма как да го коментирам.
Предпочитам да се върнем на поставения проблем в тази тема и моя експеримент. Мисля, че си заслужава! Аз самият не съм се замислял, че PVC тръбите имат съществен принос за електробезопасността в една баня (естествено - и не само).
Ще ми се да прочета коментари за клипа ми. Не мисля, че всички считат демонстрацията за несериозна заради уреда ("от времето на хан Крум и без лепенки за калибровка)? Има ли нещо, което не се вижда добре и оставя съмнения за "злоупотреба"? До колко актуална, реална ви изглежда постановката? Аз лично изобщо не очаквах, че тока е чак толкова малък. А вие?
8180 - майстор
Hoвoceлckи написа:
Аз лично изобщо не очаквах, че тока е чак толкова малък. А вие?
Ако не греша, токът зависи и от площта на "електродите", и от размерите на водния участък.
Hoвoceлckи - майстор
8180 написа:
... токът зависи и от площта на "електродите"...
Очаквах да се постави този въпрос. Да, единият (самият бойлер) е много голям. Но дали големината на тока би била по-голяма ако другият електрод е толкова малък? Колко да приемем, че е той? Ако разгледаме момент на докосване на "питащия" до батерията (той май ми каза, че и тя е пластмасова, но приемаме, че е метална). Не мисля, че контактната повърхност между пръста му и батерията би била много по-голяма от повърхността на оголения проводник, който мушкам в в маркуча (еквивалентно кръгче с диаметър ~8 мм).
fox_vt - майстор
Виж сега, тия лъжички са за чиста вода. Няма дума даже да се каже електролит. Това за чешмяна вода е недопустимо,и от тук поемаш във много грешна посока. Няма значение толкова площа на електродите, не че няма но само за електролит. По назад в темата правиш догатка за неограничен ток ако бучнеш два електрода във вода. Няма такова нещо, ако има нямаше да има жива риба във океана като падне гръмотевица,а там водата е близо до електролит. Във твойта постановка със два ли три метра тръба тока ще е минимален. Поради тази причина ако бойлера е офазен и нагревателя работи неговата верига (на нагревателя) е нискоомна от порядъка на 15-16 А. Другата верига към човека е високоомна спрямо тази и реално тока е минимален, дотолкова че се „ обира ” жълтозеления кабел от бойлера на хидрата, а при прекъсване на нискоомната верига по него се отвежда тока,и през водата към втората половина на нагревателя, който даже е от две части.
Hoвoceлckи - майстор
Естествено, че "електролит" го използвам съвсем условно. Приеми го като употреба на хипербола. Соли няма със сигурност само в дестилираната вода и тя е диелектрик. Във всичката друга на практика винаги има в някакво количество и затова се проявява проводимост. Колко? Това е големият въпрос на темата. Според мен: ще се съглася, че при съотношение площ електроди/разстояние между тях 1000/1 Ще протече доста ток. Не се наемам да го предвиждам. При разстояние 3 метра и единият електрод с контактна повърхност колкото 1 стотинка токът демонстративно измерен от мен е 0,13mА.

Това със значението на площта на електродите ... През нещо ще протича ток. Няма как големината на тока да не зависи от контактната повърхност в областта на приложеното напрежение. Като по-реален пример - разпробиването на отворите на кабелните обувки е неправилно нали? Защо смяташ, че протичането на ток през вода е изключение?

"неограничен ток ако бучнеш два електрода във вода" ...
Нищо подобно не съм казвал. Напротив - през цялото време говоря за точно обратното. Даже направих клип. Не си ли го гледал? Може би четейки по диагонал си минал през възражението ми на хидразин, че разстоянието между електродите (бръснарски ножчета) "стандартно" е 1 мм. Прочети си го пак, да не се повтарям. Примерът ти с мълнията е неуместен в случая.

"Във твойта постановка със два ли три метра тръба тока ще е минимален"...
Това го добавяш като подкрепа на тезата ми защо питащият е жив? Благодаря! Само уточни, моля те, колко минимален - колкото на клипа или имаш съмнения в постановкта?

"... и нагревателя работи неговата верига (на нагревателя) е нискоомна от порядъка на 15-16 А. Другата верига към човека е високоомна спрямо тази и реално тока е минимален, дотолкова че се „ обира ” ...
Тук си омотал нещата.
1. Примера с проточния бойлер почти няма място в тази тема.
2. Дали нагревателят работи няма почти никакво значение. Вътрешното съпротивление на трафото НН е несъизмеримо малко с това на нагревателя. И 10 нагревателя да се включат ако се появи утечка към земя, то натам ще си протече ток с големина в зависимост само от нейното съпротивление.
zz_stefanov - майстор
Тая тема стана: защо е жив автора?
Ми тока не е пожелал да мине през него и е оцелял. Намерил си е път другаде.
Спазвайте правилата, и вземайте всички нужни мерки за обезопасяване, щото следващия път може и да мине през човека. :)
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 16

Тема "Странна случка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: