• 1
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 216
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
toolegittoquit - майстор
lov написа:
Ако сега е у нас ще почнат едни дебати колко е голямо и грозно и защо не е с ДТЗ-та и тем подобни.
Наред си е таблото, приятелю. Неудобното е, че ако трябва да спреш тока - вложките нагарят постепенно като ги развиеш и завиеш същите 10 пъти от искрата, когато ги завиваш. А и е по-трудно, отколкото да вдигнеш/спуснеш палче. При мен смених с автомати, то не че е имало табло като хората, заради удобството. Не трябва да правя склад за вложки. Главният си стои вложка, просто тогава нямах възможност всичко да подменя. Обаче да изгърми 50А относително бавен предпазител означава АП-тата да не са сработили и нещо наистина много лошо да е станало.
Лично аз обаче съм тествал, че вложките са видимо по-бавни, отколкото АП-тата. 25А вложка не изгоря при късо съединение, където отвън падна 50А автомат, свързан на същата линия като главен. Другото е, че АП-тата по-трудно се побългаряват с тел. Обаче всяко нещо с недостатъците си. Това са електромеханични устройства. Имат и те ограничен живот - 3 сработвания при късо съединение им дава производителят гарантирани. По-скъпи са. И понеже имат движещи се части, макар и изключително рядко, според мен може да се случи дефектен предпазител. За това освен на кръгове се инсталира и главен предпазител, което минимизира риска от несработване на предпазител на конкретен токов кръг. Останал съм с впечатление, че стопяем главен е добър вариант в случая. По-латентен е и дава възможност на АП-то да сработи, преди да изключи.
lov - майстор
Със сигурно знаеш определението на руснаците. Дурако устойчиво. Тъй че стопяемата вложка не е за изхвърляне стига да не се шаманства по нея. По старите бумаги си беше напълно редно подмяната с калиброван проводник дори се продаваше такъв.
А иначе знам че това си е много наред само дето ако тука някой рече да сложи такова сега ще настане един вой до бога от диванните специалисти.
На новото жилише апартамент хептен са спестили нещата само три линии. Е вярно че няма бойлер защото има централен котел на нафта а и няма и пералня обща в мазето. Та кой знае какви консуматори няма и как да включиш. То няма как и да ръчкаш по таблото защото нямаш право.Таблото заключено и ключовете в портиера. В повечето случаи поне в смяната на това с права и грамотен. А ако има проблем се изключват всички възможни консуматори и чак тогава се развиват витловите предпазители. Така е по инструкция тъй че няма как да нагорят. Ако не може да се справи вика специалисти. :x
То ти това го знаеш но за останалите информативно. За да няма грешки евентуално замяната с по висок ампераж на основата има монтиран порцеланов пръстен. Отвора позволява по малки но не и по големи по мощност предпазители.
А и нещо което на теб не ти харесва но си работят на спайки все още. :-D Е само дето не се правят както у нас усукване на куп. Редят ги навивките като по учебник даже си мисля че ползват някакъв усталък за да станат толкова добре и равни.
Kirilpm - специалист
nikolovvd написа:
И какво ще заземиш/занулиш на захранването за GSM, таблет, някой лаптопи, телевизори, домашно кино, адаптора за зареждане на винтоверт и още хиляди електроуреди, които ползват само 2 жици за захранване.
Перфектен си е контакта и може да работи още доста години, за разлика от сегашните боклуци, където всичко е пластмаса, а тези които ползват порцеланова основа са така направени, че да те е яд за похабения материал.

По онова време нещата са се правили по един начин, а сега по друг.
Ако си гледал още по-стара инсталация, например от 30-40 години на миналия век, ще се шашнеш още повече.

Примерно най-дебелият кабел е 1.5 кв.мм., защото тогава хората са се топлили с печки на дърва и въглища.
Ток са ползвали за котлона/печката, ютията и радиото. За осветление са се ползвали още по тънки кабели, но всички са били калайдисани. Изолацията е с конец пропит от битумна смола и са се полагали в оловни канали, изолирани от вътре с хартия пропита от същата тази смола. Черната, кутия която виждаш на снимката е правена по същата технология и е черна защото цвета на битума е такъв, а не защото е горяла.
Ами аз не виждам проблем в 1.5 кв кабел стига да е подсигурен с подходящ предпазител и да не е побългарен предпазителя.Аз от няма на къде научих комшиите на село да слагат от 2-3 жички от многожилен кабел в предпазителите,понеже при авария падаше предпазителя в едно от новите табла на улицата.А сиромах човек жив дявол и никой не му се ходи до железарията пък и да дава пари за такива излишни работи,най-сигурния който съм виждал беше с навряна шпилка 5мм,даже беше пилена за да влезе точно,за мен това е основния недостатък на тези предпазители-побългаряването.А 1,5кв за тези инсталации са даже много виждал съм и с кабели под 1 квадрат с точно тази текстилна изолация,но ако е защитен с малък предпазител,дори да си включи бойлер на него не виждам проблем.
toolegittoquit - майстор
Kirilpm написа:
Ами аз не виждам проблем в 1.5 кв кабел стига да е подсигурен с подходящ предпазител..
Аз от няма на къде научих комшиите на село да слагат от 2-3 жички от многожилен кабел..
...най-сигурния който съм виждал беше с навряна шпилка 5мм,даже беше пилена за да влезе точно
1.5mm2 трябва да е "подсигурен" с максимум 16А предпазител. А знам хора, които са се подпалвали, поради побългарени вложки. Като постоянно ти гори предпазителя или претоварваш кръга, или не са ти завити хубаво проводниците за основата, или ти е нагоряла основата.
Това за 5mm шпилка няма какво да го коментирам като дебилизъм и малоумщина, който го е правил. Като не искаш да купуваш вложки, слагаш автомати. Във всички случаи първо си оправяш инсталацията, защото предпазители току-така не падат и не горят.
В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЕ ПОБЪЛГАРЯВАТ ВЛОЖКИ!!!! Освен ако не искаш жив да изгориш. На когото му се виждат много пари 80 стотинки за вложка, има автоматични предпазители на Е27. Имаше полски, сега масово са плъзнали китайски. Те не че не сработват, след продължителна употреба обаче сработват при малък товар, дефектират по-често с постоянни изключвания. Ако не - подмяна на табло и слагане на АП-та.
Нямам нищо против вложките, докато някой не почне да мушка пирони, тел, шпилки, парчета арматура и други неща, което е откровено малоумно поведение. С 5мм шпилка ще се запали изолацията на кабела и ще стане пожар, но няма да изгори предпазителя в никакъв случай. Другото е, че във вложките има пясък, който охлажда жичката и поддържа определено температурно равновесие, така че да се знае кога да гори и предпазителят да не грее толкова.
FM STEREO - специалист
Има едно предимство на влошката, има сигурно прекъсване,сваляш патрона и го слагаш в джоба и спокойно си работиш,докато при АП-то ако не си извадил проводника от него има вероятност някой да го вдигне и тогава става страшно! При претоварване предпазителя с влошка изгаря много по бързо от автоматичния. Пробвал съм 25А-мперов винтов и автоматичен,автоматичния изключи след 7минути при натоварване 35А,докато винтовия изгоря веднага.
И нещо което ми се случи зимата,тогава таблото ми беше само с предпазители с влошки ,при късо в един полюлей вместо да изгори предпазителя на кръга на осветлението,там беше поставен 16А-мперов (вероятно по погрешка) изгоря главният,който беше с оригинален патрон 50А.
nikolovvd - майстор
Споко, аз като правех апартамента миналата година три пъти направих "късо" и слизах долу до главното табло на улицата, за да вдигна предпазителя, защото този в апартамента "чака" да падне главния в таблото. :-D
DundyTheCroc - майстор
Ето кратко ръководство за алтернативни вложки за винтови предпазители :-D
Изображение
toolegittoquit - майстор
FM STEREO написа:
Има едно предимство на влошката..
Приятелю, какво ми пречи като развиеш вложката аз да отида с отвертката да я мушна вместо вложка? Другото е - вложката е сигурно, че ще изгори, но често гори по-бавно, отколкото автоматичният. Аз лично съм го виждал. Н
FM STEREO - специалист
При късо АП изключва по бързо,но при претоварване,тоест когато номиналният ток на предпазителя се превиши този с влошката реагира по бързо от АП-то,поне при мен така се получи.
  • 1
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 216

Тема "ЕЛ. АБСУРДИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: