lov написа: Ако сега е у нас ще почнат едни дебати колко е голямо и грозно и защо не е с ДТЗ-та и тем подобни.Наред си е таблото, приятелю. Неудобното е, че ако трябва да спреш тока - вложките нагарят постепенно като ги развиеш и завиеш същите 10 пъти от искрата, когато ги завиваш. А и е по-трудно, отколкото да вдигнеш/спуснеш палче. При мен смених с автомати, то не че е имало табло като хората, заради удобството. Не трябва да правя склад за вложки. Главният си стои вложка, просто тогава нямах възможност всичко да подменя. Обаче да изгърми 50А относително бавен предпазител означава АП-тата да не са сработили и нещо наистина много лошо да е станало.
Лично аз обаче съм тествал, че вложките са видимо по-бавни, отколкото АП-тата. 25А вложка не изгоря при късо съединение, където отвън падна 50А автомат, свързан на същата линия като главен. Другото е, че АП-тата по-трудно се побългаряват с тел. Обаче всяко нещо с недостатъците си. Това са електромеханични устройства. Имат и те ограничен живот - 3 сработвания при късо съединение им дава производителят гарантирани. По-скъпи са. И понеже имат движещи се части, макар и изключително рядко, според мен може да се случи дефектен предпазител. За това освен на кръгове се инсталира и главен предпазител, което минимизира риска от несработване на предпазител на конкретен токов кръг. Останал съм с впечатление, че стопяем главен е добър вариант в случая. По-латентен е и дава възможност на АП-то да сработи, преди да изключи.