• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 21
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mika - специалист
Правило ми е впечатление, че в страницата на OBO Bettermann всички продукти в "Заземителни системи" са от неръждаема стомана.
Последна промяна от mika на вт фев 11, 2025 11:10 am, променено общо 3 пъти.
hidrazin - майстор
вт фев 11, 2025 9:08 ambatkoce написа:
Виждал съм земно на една стара радиоуредба, което представляваше голяма медна тръба, тежаща 8 - 9 килограма...
Лично съм заравял листове медна ламарина. Цели, със стандартен размер метър на два. Тежи към 25 кила. :)
вт фев 11, 2025 9:08 ambatkoce написа:
Нужното съпротивление се докарва чрез площта, която контактува с почвата.
Точно!
Много добре се получава с поцинкован варел. От онези старите със защитно обръчи.
Изработени са от дебела и дебело поцинкована ламарина. Не от сегашните, примерно като тези от наливно масло.
Издънват му се и двете дъна и се заравя вертикално. Така има пръст и отвън, и от вътре.
Недостатъкът е че иска копане на дупка. За съжаление вече трудно се намират такива.
(става и с онези старите поцинковани варели за смет с металните капаци :-D )
:partyman:
hidrazin - майстор
вт фев 11, 2025 10:17 ammika написа:
Правило ми е впечатление, че в страницата на OBO Bettermann всички продукти в "Заземителни системи" са от неръждаема стомана.
Не всички. Имат само един заземителен кол от неръждаема стомана - кръгъл 20мм. Както вече писах по-напред.
Имат същия и от поцинкована стомана.
Профилните им заземителни колове са САМО от поцинкована стомана.
Шината също - имат неръждаема, имат и поцинкована.
Същото важи и за разните му там скоби, клеми... Имат неръждаеми, имат и поцинковани. :)
gogo7777 - майстор
вт фев 11, 2025 10:10 amhidrazin написа:
... лесно може да сравниш колко е площта на прът с диаметър 20мм и дължина 1500мм и заземителен кол 50х50мм пак с дължина 1500мм
Стоманения поцинкован кол има ТРИ ПЪТИ по-голяма площ а това е важно. :)

Даже повече от три пъти.

20х3,14х1500=94200 кв.мм.

50х2х1500х2=300000 кв.мм.
Последна промяна от gogo7777 на вт фев 11, 2025 10:42 am, променено общо 1 път.
mika - специалист
вт фев 11, 2025 10:35 amhidrazin написа:
Не всички.
Да, грешката е моя! Гледам не там където трябва:
Продукти > Продукти по отрасли > фотоволтаик > Заземителни системи
batkoce - специалист
вт фев 11, 2025 10:20 amhidrazin написа:

Много добре се получава с поцинкован варел...

...За съжаление вече трудно се намират такива...
Някои са ползвали "балон" от стар бойлер. И те бяха качествено поцинковани, но и те вече трудно се намират...

:sad: Ееее... Нема го вече "старуту мътирял"... :)
BeTaTesTeR - специалист
вт фев 11, 2025 12:18 amhidrazin написа:
Вече е "Добро Утро" чадо.
Занимавай се с каквото там разбираш. (Гледам че си активен в заваряване - ми давай там акъли, не тук.)
Не си за тая тема...
Добре, мани ме мене, обясни на човека как да си свърже генератора.

Относно заземяването, неръждаемите винкели не са чак толкова кекави колкото си представяте. Не е алуминий все пак. Ако толкова се съмнява дали ще успее да го забие, може с моторен свредел да пробие 70-80 см дупка, хем и ще разбере каква е почвата, забива го на 40-50 см след дъното на дупката и останалата част я затрупва.
Неръждавейката може да има малко по-високо съпротивление, но за сметка на това е корозионно устойчива, повърхността е чиста и не оксидира. При поцинковането всичко се крепи на един тънък слой, който като се наруши и тръгне ръждата съпротивлението отива на кино.
Медта знаете, че във влажна среда се патинира и този слой не знам как влияе на съпротивлението, наистина не намерих информация, но едва ли ще е добре.
Николов Н. - специалист
Патината по повърхноста на медта намалява проводимоста , но малко. За това за предпочитани са медни заземители или метални пръти с медно покритие..
prasse - специалист
вт фев 11, 2025 12:05 amBeTaTesTeR написа:
Относно генератора за да си го свърже към таблото естествено, че трябва да се заземи единия от изводите му за да стане нула. Този извод го закача към нулевата шина за да е гарантирано, че нулата ще си остане нула...
Колега, това сериозно ли? Кви земи, кви нули, кви пет лева???

Изображение
BeTaTesTeR - специалист
Тази схема е работеща, но само при трипроводна инсталация със заземяване, както си е и нарисувано. Трябва да си абсолютно сигурен, че в никой контакт няма мостчета към нулата и навсякъде средните пластини в контактите са свързани със заземяването.
При двупроводна инсталация е неприложима.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 21

Тема "Инсталация на селска къща! Заземяване, ДТЗ , вкопаване на кабели и друго.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: