• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 21
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Globe - специалист
Мерси за информацията :) Ще мине 1 метър в къщата , горе-долу колкото и този от електромера,защото все пак е до таблото. Ще го пази 16А АП и 90% от времето ще захранва осветление ;) :)

п.с Като обратна връзка: Закупил съм вече всичко ,та остава да положа главните трасета ,за да се върже таблото и след това - лека , полека.. :) :) .
п.с.с Хидра , тенкю :partyman:
Globe - специалист
Тази седмица успях да монтирам таблото и да пусна главните токови кръгове до него. Остава да се присъедини старата инсталация към таблото, да се подреди и навърже всичко. Двете инсталации ще работят успоредно в процеса на ремонт ,като старата ще се елиминира с времето. Първо ще се ремонтира втория етаж и за финал първия ,но това ще отнеме някоя друга година :) За мой късмет докато бях там минаха да сменят главния предпазител в таблото заради смяната на партидата и там се оказа голяма пародия.. Първо бяха разменили местата на Ап-тата преди и след електромера и реално бяха изнесли с достъп отпред този преди електромера ,а не след него.. За капак на всичко това 32А чудо което бях видял и имам достъп до него даже не е бил АП ,а товаров прекъсвач... Пълна пародия.. Сега уж всичко вече там е наред ,но напрежението на вилата се оказа доста "пияно" и най-вероятно ще имам разправии с Електрохолд... Взех 1 напреженова защита на Tomzn и я боднах в 1 контакт да следя напрежението на дисплея след като забелязах че каквото и да включа лампите мигват при старт на уреда.. Оказа се че много често сутрин напрежението е 248 или 250 волта.. , ОБАЧЕ като включа товар.. Например 2,5кв проточен бойлер - директно пада на 230-225 волта.. След това засичам напрежението в покой 225-230 волта.. Пускам проточния и пада на 203.. 205 волта... Това като се има предвид че няма абсолютно нищо и никъде включено в къщата... Само 1 светеща лед крушка.. Та хубаво увеличих партидата на 12 киловата.. ,но 1 Господ знае колко ще падне напрежението като включа 4-5 киловата уреди в еднои също време.. За сега най-ниско 201 волта го засякох. Слагам 2 снимки за цвят на процеса с таблото :) :partyman:

Прикачен файл

476993109_10213117169840018_6743565242839319818_n.jpg

Прикачен файл

477713132_10213117169360006_5621538892925841169_n.jpg
gogo7777 - майстор
Всичко е ОК за сега. Действай. Радвай се, че напрежението не пада под 200 волта.
BeTaTesTeR - специалист
Понеже сега виждам темата, ако още не си купил нещата за заземяването помисли да купиш направо неръждаеми профили вместо да се занимаваш с поцинковани и един куп абсурдни предложения, които прочетох по-напред. По-скъпи са, но не чак толкова, 200-300 лв. ще ти стигнат. Все пак веднъж го правиш и с неръждавейката си гарантираш възможно най-дълга и безпроблемна експлоатация.
Можеш спокойно да си я заваряваш, само после трябва да обработиш шевовете. Намираш си четка с въглеродни влакна, в Алиекспрес има ако не намериш в България и Орто-фосфорна киселина, продава се свободно, към 14 лв. струва литъра. Четката е с метална глава, хващаш я в щипката на електрожена, намаляваш го на минималния възможен ток, топиш с четката в киселината и мажеш шевовете. След заваряването шевовете са едни пъстри и шарени като дъга, цветовете са поради повърхностно изгорелите при заваряването легиращи елементи и в този си вид са уязвими за корозия. След минаването с киселината този слой се изчиства и метала става сребристо бял като останалата част от детайла и вече си е корозионно устойчив.
А пък в крайна сметка можеш да си купиш и неръждаеми болтове и гайки, да направиш дупки и да ги съединиш по този начин, пак ще стане добре.
Не знам откъде си, но ето ти примерен магазин в София да се ориентираш в цените, например винкел 40х40х4 е добре и шина 40х5, копваш 50-на см канал забиваш 2-3 винкела по 1.5 метра, че и по 1м да са пак ще стане, свързваш ги с шината и си готов.

Неръждаеми винкели
Неръждаеми шини

Относно генератора и там много се задълба и те филмираха с някакви допълнителни трасета резервирани уреди и т.н. Не се занимавай с такова усложняване. Просто с 3 позиционния превключвател се отделяш от енергото и свързваш генератора с таблото и така си захранваш всички кръгове и всички контакти и се съобразяваш какво включваш докато си на генератор. Но осветлението ти е захранено, всички контакти са ти захрранени и навсякъде можеш да си включваш дребни консуматори, зарядни, лаптопи, компютри, телевизорри и т.н. По-мощните уреди като бойлер, фурна и плот с котлони предполагам ще ги отделиш на отделни кръгове с предпазители и като включиш генератора от таблото можеш директно да им свалиш техните предпазители за да не ги включи някой по инерция и си готов.
hidrazin - майстор
пон фев 10, 2025 10:35 pmBeTaTesTeR написа:
Не се занимавай с такова усложняване. Просто с 3 позиционния превключвател се отделяш от енергото ...
Моля всички четящи темата да игнорират тези ... НЕЩА и да не им обръщат внимание.
ОСОБЕНО пък ако нямате собствено, локално, измерено и в параметри земно.
Това е опасно за вашите деца, за тези покрай вас и на последно място за тоя който е сътворил недоразумението.
Лично на мен не ми дреме за него.
помисли да купиш направо неръждаеми профили
Не спирам да се хиля.
Кога успееш в камънак да забиеш неръждаем профил дори 50х50х5мм (от твоя линк) с дължина 1500мм - ела и ми се обади.
Дори и един камък и си до там...
:partyman:
BeTaTesTeR - специалист
Забил съм 4 неръждаеми винкела по 1.5м в нас, даже май бяха 40х40х4. Е не е имало скали или камъни, чиста пръст си беше и си ги забих без проблем докрай. Заострих им върховете и накрая игра големия чук, но стана. Това си е най-добрия материал за тази цел. Да ги нареже на по метър винкелите тогава и ще ги забие по-лесно.
Сега ако попаднеш на скали или камъни каквото и да забиваш ще е проблем. Поцинкованите профили като ударят камъни и се надере цинковото покритие и ръждата вече чука на вратата.

Относно генератора за да си го свърже към таблото естествено, че трябва да се заземи единия от изводите му за да стане нула. Този извод го закача към нулевата шина за да е гарантирано, че нулата ще си остане нула в случай, че някъде има занулени контакти. Въпреки, че автора вече спомена, че ще прави цялата инсталация 3 проводна.
Иначе какво друго му предлагаш, да тегли нови трасета от генератора до всеки един уред в различните стаи, който смята да включи ли?
hidrazin - майстор
Вече е "Добро Утро" чадо.
Занимавай се с каквото там разбираш. (Гледам че си активен в заваряване - ми давай там акъли, не тук.)
Не си за тая тема...
gogo7777 - майстор
Сплавите имат по-голямо съпротивление. Дали ще е проблем за заземителен кол :?
При тази дължина то е много молко, но все пак....
batkoce - специалист
вт фев 11, 2025 8:25 amgogo7777 написа:
Сплавите имат по-голямо съпротивление. Дали ще е проблем за заземителен кол :?
При тази дължина то е много малко, но все пак....
Всичко е сплав. Стоманата, от която са изработени поцинкованите винкели, също е сплав.
Отдавна са отминали времената, когато са заравяли заземители от чиста мед. Виждал съм земно на една стара радиоуредба, което представляваше голяма медна тръба, тежаща 8 - 9 килограма...

Нужното съпротивление се докарва чрез площта, която контактува с почвата. По голям проблем е борбата с корозията...
hidrazin - майстор
вт фев 11, 2025 8:25 amgogo7777 написа:
Сплавите имат по-голямо съпротивление. Дали ще е проблем за заземителен кол
Не е проблем. Проблем е когато заземителния кол е от L -образен профил.
Материала е прекалено "кашкавален" за да се набива в почвата, особено когато е камениста.
По тая причина неръждаемите колове за земно основно се произвеждат от кръгли, плътни пръти с диаметър около 20мм.
Поне да имат малко здравина за набиване.
Ноооо... лесно може да сравниш колко е площта на прът с диаметър 20мм и дължина 1500мм и заземителен кол 50х50мм пак с дължина 1500мм
Стоманения поцинкован кол има ТРИ ПЪТИ по-голяма площ а това е важно. :)
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 21

Тема "Инсталация на селска къща! Заземяване, ДТЗ , вкопаване на кабели и друго.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: