• 1
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
drastar написа:
nikolov333 написа:
jekasus написа:
Как си със руския? - http://www.svetmontage.ru/dopolnitelnay ... tencialov/
Благодаря. Точно това търсих.. Завършил съм руска гимназия. :supz:
А, френска :-D :-D :-D
https://vivreensecurite.vincotte.be/fr/ ... lectricite
френския ми беше втори език, но там редовно бягах от час :lol: та не мога да кажа, че го чета като руския, но виждам тук там познати думи :D и забелязах, че дават ДТЗ за банята 10mA :shock: ..иначе е интересно, благодаря. Ще трябва да си опреснявам знанията :cool:
FM STEREO - специалист
От това,което се вижда на снимката,входа на водопровода е ПВЦ после е медната тръба и след нея отново ПВЦ,тоест целият водопровод не може да се заземи,с тая тръбичка и заземлението към нея само може да "заземиш" водата,но по нея трудно би протекла фаза,тя има известно съпротивление,най добре е да заземиш металните части на крановете и сифона както е дадено на руската схема,по имало ефект отколкото тази медна тръба Това е мое мнение,нека и други се изкажат.
jekasus - майстор
FM STEREO написа:
както е дадено на руската схема,
Всъщност, всичко, что е метално в банята се заземява + контакти - Изображение
nikolov333 написа:
и забелязах, че дават ДТЗ за банята 10mA
В Русия е по същия начин.
nikolov333 - майстор
Смятам, че в общи линии изчерпихме темата и съм благодарен на всички, които се включиха с полезна информация.
Остана само да избера производител и марка на АП и ДТЗ, с добро съотношение цена качество и наличност, понеже примерно 10мА ДТЗ Шнайдер има само два модела 2Р/10мА/10 и 16А от серията iID и не намирам трифазна ДТЗ 10мА, освен този модул на на NOARK http://www.filkab.com/files/category_fi ... 849_bg.pdf. Цитирам http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 11&t=48722"Напоследък се появи Noark, собственост на Шнайдер и отлично съотношение цена-качество."Някой има ли впечатления от марката.
FM STEREO - специалист
Прикачен файл:
oie_transparent (5).png Отговора е: ДА
Junak написа:
Прочети за TN-C, TN-S и за TN-C-S и ще си отговориш. :)
Последна промяна от FM STEREO на чет мар 05, 2015 9:57 pm, променено общо 1 път.
kozl - майстор
От личен опит като монтирах бойлерно табло Легранд и съм натиснал кабел "нула" за към бойлера с винта за капачката. И така земното закачено към металния корпус, в който е резбата на винта се съединява с нулата, при което при включен контакт нулата и земното се окъсяват. При това положение с изключени предпазители към фазата след ДТЗ при включване на бойлерното табло защитата сработваше. Явно някакъв достатъчен ток е протичал м-у нулата и земното и защитата сработва.
Е не замерих, какъв е тока м-у нула и земно, по-лесно бе да си поправя прещипания проводник.
FM STEREO - специалист
Да ако се обединят земното и нулата ДТЗ-то сработва,а това вече не е земно,а си е чисто зануляване :wink:
PCL82 - майстор
FM STEREO написа:
Да ако се обединят земното и нулата ДТЗ-то сработва,а това вече не е земно,а си е чисто зануляване :wink:
Сработва ако се обединят след ДТЗ. Ако се обединят преди ДТЗ няма да има проблем с работа на ДТЗ.
В случая на независим заземител има система на заземяване ТТ, а в случая на повторно заземена нула имаме система TN-C-S. Чистата система TN-S се среща по-рядко ни и при нея е същото.

Когато имаме система TN-C-S имаме едновременно заземяване и зануляване, но зануляването в случая е "без ток" по защитния проводник, за разлика от класическото зануляване при двупроводна инсталация.

Важно е в едно помещение да няма части които са само занулени а други само заземени. Има риск от потенциална разлика между тях и токов удар.

Системата ТТ има предимства, но изисква редовно контролиране на земното, което не е за всеки.
При TN-C и TN-C-S земното се осигурява преди обекта от ЕРП-то и е тяхна грижа.
FM STEREO - специалист
Прикачен файл:
oie_transparent (5).png
Е тогава този Х от снимката не трябва да го има. Благодаря колега,точно това исках да си изясня!
Последна промяна от FM STEREO на чет мар 05, 2015 9:54 pm, променено общо 1 път.
FM STEREO - специалист
PCL82 написа:

Когато имаме система TN-C-S имаме едновременно заземяване и зануляване, но зануляването в случая е "без ток" по защитния проводник, за разлика от класическото зануляване при двупроводна инсталация.
Да,така нареченият потенциал на нулата спрямо земя,който почти всеки е усещал при система TN-C.
  • 1
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: