• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ktamen - специалист
Хубави картинки, графиките не ми изглеждат правоъгълни, това май говори, че КПДто не е високо, поне докато диодите не са на мах.
Нямаш ли и някакви ЛЕДове по тавана, да видим и техните графики.
DMN - майстор
ktamen написа:
Нямаш ли и някакви ЛЕДове по тавана, да видим и техните графики.
Очакван въпрос :) това, което пиша сега го пробвах по-рано през деня, но имах други задачи, та чак сега ми остана време да го повторя и постна, разбира се, че пробвах и ЛЕД лампи, и сега пак за да го покажа. Това е ЛЕД лампа 220-240V(от Кауфландските ширини :-D ):
Прикачен файл:
2016-05-04_232426.jpg
2016-05-04_232426.jpg (89.45 KиБ) Видяна 1206 пъти
а това е от ЛЕД лампа 100-240V:
Прикачен файл:
2016-05-04_232700.jpg
2016-05-04_232700.jpg (90.1 KиБ) Видяна 1206 пъти
при втората се очаква да има някакъв по-качествен драйвер тъй като е "Осрам",а и диапазона на работното й напрежението го доказва. Осцилограмите обаче са почти еднакви, явно тук от значение е филтрацията(така си мисля аз :) ). :?
Има и леки подробности при експеримента, при лампите елементчето го насочих така, че да хваща отразена светлина, а не директно от лампата(не ме питайте защо, аз съм просто любител, ако някой повтори експериментите, ще разбере защо :) ).
DMN - майстор
ktamen написа:
графиките не ми изглеждат правоъгълни
Това може да е от инертността на светодиодите или на фотоелементчето, или....от някоя индуктивност или капацитивност в драйвера :) . Най-добре е всичко това да се измери на крачетата на светодиода, ама както казах това няма как да стане, ако не разглобя нещо, за момента нямам такава оправдана възможност.
ktamen - специалист
Честотата и на двете лампи, май си е мрежовата, 50 херца през грец? Или нещо не съм разбрал?
Графиката няма начин да е наистина правоъгълна (с вертикали), ама все пак очаквах по-стръмни линии.
Светодиодите май са без инертни, ама за светочувствителното ти панелче нямам представа. Ако то закъснява с реакцията, значи на графиките може да се вярва само за честотата.
А графика от 12 волтова луничка имаш ли?
DMN - майстор
ktamen написа:
Честотата и на двете лампи, май си е мрежовата, 50 херца през грец?
Ахам...така излиза- мрежова е, но след греца по принцип честотата си става 100 херца(на пулсациите), а тия "вълнички" от осцилограмата на лампите са от не идеалното филтриране(според мен) . Аз точно затова хващам отразената светлина, щото от директната светлина си показва права линия, ама не ми се обяснява защо е така - просто пулсациите са много малки и се хващат при по-малък интензитет на светлината(в случая от отразената светлина) :) .
Нямам 12V лунички. За интертността на светодиодите не споря, и аз мисля, че е пренебрежимо малка и не оказва влияние в случая при тази честота.
ktamen - специалист
А случайно да имаш прецакана 50херцова лампа да я отвориш и да ни покажеш кво има вътре? По точно колко диода са вързани последователно и има ли си трафче?
DMN - майстор
ktamen написа:
А случайно да имаш прецакана 50херцова лампа да я отвориш и да ни покажеш кво има вътре?
Случайно имам две, едната я намерих, другата не :-D . Едната има грец, кондензатор(сигурно гасящ) и два резистора, другата по спомен не е по-различна. На мен по-ми е интересно какво има в тези, на които пише 100-240V, там със сигурност има повече неща, ама засега светят пустиите - като спрат тогава ще ги отворя :-D .
И сега най-приятелски - останах с впечатление, че доста ЛЕД лампи минават през ръцете ти :) ., по-скоро би трябвало около теб да има такива лампи, които да ни покажеш ти на нас - дефектирали и отворени. Какво имаш предвид като казваш - 50 херцови лампи :? .
ktamen - специалист
Наистина са минали доста лампи, ама нови, изправни, скъпи и чужди. Конфискувам някоя, само ако не бачка и не може да се върне на доставчика. Така, че реално не съм отварял много видове лампи. Такава с грец и резистор досега мислех, че има само за 12В.
В луничка, на която пише 220В, 4х1Вт освен 4 бели диода има и малка платка. На входа има един диод после кондензатор 4,7 микрофарада 400В, някви дребни дребосъци, един не толкова дребен транзистор, трафче, диод и пак кондензатор 22 микрофарада 25В. С други думи тока влиза и се изправя, после дребните го правят променлив, прекарват го през трафчето, пак се изправя и отива към светодиодите. Поне на мен ми се струва, че така се случва, може и да греша.
Консумацията на луничката от мрежата е малко над 6 вата. До самите диоди стигат около 200мА (токът е стабилизиран, независимо от това какъв е товара), 12,5В тоест около 2,5 вата. Напрежението без светодиодите е около 14,5В.
Тези 4 вата, които са отбелязани на самата луничка, сигурно са средното аритметично. Или са по някаква китайска измерителна система.
Лампа, на която пише 100 - 240В не съм отварял, предполагам, че има почти същите чаркове, ама дребните дребосъци са няколко пъти повече. Тоест струва ми се задължително да има ШИМ.
50 херцова - демек без импулсно захранване, трафчето на моите лунички сигурно е поне за 20кХц.
sardaesox - напреднал
Здравейте! Напоследък се зачетох във статиите за Шим или pwm захранването на дисплеи, лампи и т.н източници на светлина.Лаик съм в тази област и нямам осцилоскоп естествено, но прочетох за фотодатчик, свързан с аудиовхода на добра звукова карта (тук предполагам се визира латенцията на аудиодрайвъра) и софтуерен осцилоскоп(предполагам програма). Въпроса ми е, може ли да се "изработи" такова устройство от непрофесионалист и как би изглеждало? Ако има такава тема във форума, извинявам се и ако може линк към нея. Освен това, бих помолил за информация за различните видове осветление, такива с шим и без - например имам 220v лед лунички, енергоспестяващи крушки, лед ленти и т.н. :)
hidrazin - майстор
sardaesox написа:
...софтуерен осцилоскоп(предполагам програма). Въпроса ми е, може ли да се "изработи" такова устройство от непрофесионалист и как би изглеждало? Ако има такава тема във форума, извинявам се и ако може линк към нея...
http://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?t=40513
https://www.zeitnitz.eu/scope_en
http://www.analog.com/library/analogDia ... dcard.html
Общо взето нещата при тези "осцилоскопи" са отчайващи.
Плюс риска да си изгориш звуковата карта или цялото дъно.
:partyman:
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Нула на 12v DC към нула на 220v AC?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: