• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
П. Петков - специалист
С 2 леви написа:
Виж тук:
http://www.kn34pc.com/construct/v_terziev_st_mr_6.html
Поздрави на автора за усилията и резултата!
Има и по-интелигентно решение, с което някога се занимавах:
Прикачен файл:
ac.jpg
Волтодобавъчните трансформатори са свързани последователно, като вторичните им намотки са с напрежения по степените на две. Когато съответния трансформатор бива изключен, (преди окъсяването на силовото реле) високоволтовата му намотка се дава накъсо и той работи за момента като токов трансформатор. Тоест, импедансът му е нисък, тъй като токовите трансформатори са ненаситени и теоретичната им индукция е нула. Комутацията на релетата К2, К4 и К7 е почти безтокова.
При изключване първо се комутират релетата на високоволтовите намотки, а след това силовите К2 и т.н. При включване е обратното, първо се изключват силовите, а впоследствие тези, които окъсяват първичните на трафовете.
Трансформаторите Тr2 и Tr3 могат да работят и като волтоизваждащи и имат допълнителни намотки, които се свързват последователно на първичните им заради изравняване стъпалното изменение на напрежението в целия диапазон.
Идеята я заимствах от Йордан Шопов, който по това време оглавяваше катедра "Ел. апарати" в ТУ.
gogo7777 - майстор
П. Петков написа:
Има и по-интелигентно решение,.....
Което ми навя други мисли по моя "проект" :)
Тааа....Щом като ще се "боря" с някакви си 30-40 волта като волтодобавка, защо да не използвам по-малък магнитопровод и да не се занимавам с тоя туч латера :-D
Сещам се веднага за железата от серията ОСМ и по-точно ОСМ 1,6 или ОСМ 2,5. Мисля, че те бяха с П-образен вит магнитопровод и работата с тях е песен :)

Какво ще кажете по въпроса?
П. Петков - специалист
gogo7777 написа:
П. Петков написа:
Има и по-интелигентно решение,.....
Което ми навя други мисли по моя "проект" :)
Тааа....Щом като ще се "боря" с някакви си 30-40 волта като волтодобавка, защо да не използвам по-малък магнитопровод и да не се занимавам с тоя туч латера :-D
Сещам се веднага за железата от серията ОСМ и по-точно ОСМ 1,6 или ОСМ 2,5. Мисля, че те бяха с П-образен вит магнитопровод и работата с тях е песен :)

Какво ще кажете по въпроса?
Не препоръчвам разглобяване и сглобяване на трафове с вит магнитопровод. Те не са шихтовани, а челата им са шлайфани и при разглобяване много често се разлепват магнитопроводните ламелни листове. При сглобяването им това веднага предизвиква появата на въздушни междини и увеличаване на подмагнитващия ток. Същевременно трафовете с вити магнитопроводи са с гранично високи индукции и влизат в насищане. Що се отнася до регулируемия автотрансформатор, възможността за плавно регулиране на добавеното напрежение е предимство и не е за пренебрегване. Допълнително удобство е и наличието на двете колонни намотки, което дава възможност за изваждане на среден извод от връзката между тях. Тоест, може да се ползва стъпално добавено напрежение.
gogo7777 - майстор
:x
Що така веднага ми отсвирваш идеята :-D
Добре, с латера ще бъде :)
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Ел.уреди американски стандарт в БГ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: