Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bulhomes2 - майстор
В тази тема достигнахме до извода, че моторчетата са монофазни с пускова и работна намотки - http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=36070. Пиша я само ако на някой са ми интересни подробности, но тук идваме с готовия извод. Надявам се, че на схемата се разбира кое са намотките и къде съм слагал кондензаторите. В първите 4 схеми вида на кондензаторите влияе само на скоростта на първоначалния пуск. Ясно е, че ще използвам първата или втората схема. Мога ли по някакъв начин да регулирам оборотите. С димер не стана. Намаля оборотите, но или до нула или до край. Всъщност димера го бях вързал на двете намотки. Ако го вържа само на една (и на коя от тях) дали ще стане?
Прикачен файл:
Svarzvane2.jpg
hidrazin - майстор
В "оная" тема не се каза нищо съществено.Може да му регулираш оборотите с честотен инвертор - цена от 150$ и доста нагоре в зависимост от мощността на електродвигателя.По друг начин (кондензаторчета, съпротивлвнийца) не става.
Някой поне да си беше направил труда да прочете малко за асинхронния двигател.
n=60.f/p p-броя чифтове магнитни полюси на намотката на статора , f-честотата на захранващото напрежение
И тъй като броя на полюсите не можеш да променяш - променяш честотата с честотен ивертор.
Нещо друго?
И щях да забравя - с димер може да регулираш само нагреватели и универсални (четкови) двигатели - дрелки, миксери и други.
bulhomes2 - майстор
hidrazin написа:
... Някой поне да си беше направил труда да прочете малко за асинхронния двигател.
n=60.f/p p-броя чифтове магнитни полюси на намотката на статора , f-честотата на захранващото напрежение...
Не мога да се съглася, че може да стане с малко четене. Мисля, че форума е да си помагаме най-вече кой с каквото знае. За такива като мен (в оная тема разбрах, че не всички мотори са с четки)...
hidrazin - майстор
Добре , нали получи отговор.А между другото тук и преди е обсъждана такава тема:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 0%B5%D0%BB
Горе в дясно има бутон ""Searh" с една лупичка.Натискаш го и пишеш "регулиране обороти двигател".
По този начин спестяваш време на други хора и да се повтарят едни и същи работи.
И в гугъл да напишеш същото пак ти излизат много готови отговори.
rettere - специалист
hidrazin написа:
В "оная" тема не се каза нищо съществено.Може да му регулираш оборотите с честотен инвертор - цена от 150$ и доста нагоре в зависимост от мощността на електродвигателя.По друг начин (кондензаторчета, съпротивлвнийца) не става.
Някой поне да си беше направил труда да прочете малко за асинхронния двигател.
n=60.f/p p-броя чифтове магнитни полюси на намотката на статора , f-честотата на захранващото напрежение
И тъй като броя на полюсите не можеш да променяш - променяш честотата с честотен ивертор.
Нещо друго?
И щях да забравя - с димер може да регулираш само нагреватели и универсални (четкови) двигатели - дрелки, миксери и други.
Сигурно вентилаторите тип"слънчоглед" имат вграден инвертор......или какво?
Може би ако прочетем за типовете асинхронни двигатели ще видим,че има такива които могат да работят и в режим близък до к.с. и да не горят.И се ползват за вентилатори.
Поне уточнете типа на двигателя.
bulhomes2 - майстор
Никой не го знае. Купувал съм го по обява в нета. Няма табели. Даже го купих за трифазен. В "оная" тема съфорумците го разгадаха, че е монофазен с пускова и работна намотки. Четох, че имало мотори, при които пусковата се изключва с центробежен изключвател и работи само работната. На този няма никакво значение дали му работи пусковата по време на работа или не. С нея се изменя леко звука, но дебита си остава един и същ. Гледам, че в продавалника се продава един на вид същия - http://prodavalnik.com/turbinen-ventilator-i3878609, но тоя дето го продава явно и той не знае какъв е, че доскоро го продаваше за трифазен. Звънях на Елпром Тетевен - казаха, че би трябвало да е с пускова и работна, но и те бяха сигурни.
rettere - специалист
а с каква цел ще им мениш оборотите?
hidrazin - майстор
Сигурно вентилаторите тип"слънчоглед" имат вграден инвертор......или какво?
Нямат вграден инвертор.По-горе бях писал n=60.f/p - на този двигател не можем да му меним р - броя на статорните полюси.Остава честотата - честотен инвертор. При слънчогледите има няколко статорни намотки, съответно разположени в различен брой канали на статора.С елементарно превключване на тези намотки променяме оборотите на двигателя.Двигателите на старите перални бяха нещо такова - с един ротор с две статорни намотки.Една за пране и една за центрофуга.
Новите перални са с четкови мотори - позволяват плавно регулиране в широки граници.
Въпроси???
:partyman:
batkotony - специалист
Ам освен да ги светнеш и за навит ротор... :-D
:sauf:
hidrazin - майстор
Става, ама не съм стигнал до "5 дотки" , ами само до 4 водки.
А ти чувал ли си за класификация на водката в IT среда ?
0,1l - demo
0,25l - trial version
0,5l - personal edition
0,7l - professional edition
1,0l - network edition
1,75l - enterprise
3l - for small busines
5l - corporate editions
Бидон - home editions
"За из път" - Service pack
от махмурлук - Recovery tool
мезета - plugins
:partyman: :partyman: :partyman:
:gott: :gott: :gott:

Тема "Как да регулитам оборотите на малък монофазен вентилатор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: