В тази тема достигнахме до извода, че моторчетата са монофазни с пускова и работна намотки - http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=36070. Пиша я само ако на някой са ми интересни подробности, но тук идваме с готовия извод. Надявам се, че на схемата се разбира кое са намотките и къде съм слагал кондензаторите. В първите 4 схеми вида на кондензаторите влияе само на скоростта на първоначалния пуск. Ясно е, че ще използвам първата или втората схема. Мога ли по някакъв начин да регулирам оборотите. С димер не стана. Намаля оборотите, но или до нула или до край. Всъщност димера го бях вързал на двете намотки. Ако го вържа само на една (и на коя от тях) дали ще стане?
В "оная" тема не се каза нищо съществено.Може да му регулираш оборотите с честотен инвертор - цена от 150$ и доста нагоре в зависимост от мощността на електродвигателя.По друг начин (кондензаторчета, съпротивлвнийца) не става.
Някой поне да си беше направил труда да прочете малко за асинхронния двигател.
n=60.f/p p-броя чифтове магнитни полюси на намотката на статора , f-честотата на захранващото напрежение
И тъй като броя на полюсите не можеш да променяш - променяш честотата с честотен ивертор.
Нещо друго?
И щях да забравя - с димер може да регулираш само нагреватели и универсални (четкови) двигатели - дрелки, миксери и други.