Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stevebradata - специалист
Привет сега монтирам едно бойлерче и искам да направя заземяване мисля да забия един кол в мазето и да вържа земното към него , но до колкото си спомням по наредба земното трябва да е под 4 ома за да е ок всичко това което ме притеснява че като забия кола няма как да премеря дали съм в граница хехе имам един мултицет има мерене на омове , но минся че с него няма да стане :)( трябва ми маи оммер с още два кола метода на 3 те кола ) тряба да търся някакъв по съвременен инструмен та идеята ми е дали с един кол които мисля че беше май с размери 1.5 или се бъркам :? дали ще може да се ползва за земно на бойлерчето и ако не някакви идеи как да замеря земното с подръчни средства :) :-D
PCL82 - майстор
Земното си е земно и трябва да се върже при главното табло към нулата, а не направо за бойлера. Иначе е възможно при авария кабелът на бойлера да пламне. Бойлерът трябва да се захрани с трижилен кабел, като третото жило хем го заземява, хем го занулява.

Да вържеш бойлера само към кола е много опасно решение!!!!

Ако имаш връзка на земното при главното табло и трипроводен кабел до бойлера, то можеш да направиш допълнителн връзка между бойлера и земното.
stevebradata - специалист
идеята ми е следната къщата е със стара 2 проводна инсталация но покрай бойлера искам да заземя да забия кол до бойлера ще доиде фаза и нула и там ще забия и земята а може и да направя мост между нулата и земното допълнително ? но мися ще се обезсмисля ако заземя да правя мост , а другото решение е маи да направя мост между земното на бойлера и нулата на мрежата то нали сме с TN-C мрежа :) за това се чудя а може и да сложа една ДЗ преди бойлера и да подригуря още.

ако направя това връзване ще получа мрежа тип TN-S отделна връзка ще имам фаза нула и земно няма ли да е правилно ? :?
Амога и също така като заземя да направя и мост между земното и нулата на кабела е по инсталацията и отива към главното табло
:?
PCL82 - майстор
От това което пишеш не ми вдъхваш доверие, че разбираш как се прави инсталация и имаш опасни идеи.

Основаната защита е предпазителят/ автоматтичният прекъспач. За него е необходим голям ток на късо съединение, което се постига чрез ЗАНУЛЯВАНЕ (по новите изисквание с трети проводник).
Дефектнотоковата защита е допълнителна защита от директен, индиректен допир и пожар.
Заземяването е мярка за изравняване на потенциала на защитния проводник с този на земята под къшата. Снижава доприното напрежение спрямо земя при късо съединение.

TN-S Система не можеш да постигнеш, защото уличната мрежа е четирипроводна, с комбиниран неутрален проводник. Можеш или досегашната TN-C или от главното табло (от апартаментното или от бойлерното поне) да модернизираш на TN-C-S. Ако инсталацията е в тръби това не е никак трудно.
lubomirlz - специалист
..
Последна промяна от lubomirlz на чет юли 23, 2009 7:50 pm, променено общо 1 път.
pac_ - специалист
Ако Си със стара ВиК инсталация,нямаш проблем и имаш много стабилно заземяване!!!Това е! :2thumbs:
В. Петров - специалист
pac_ написа:
Ако Си със стара ВиК инсталация,нямаш проблем и имаш много стабилно заземяване!!!Това е! :2thumbs:
Заземяване, което може да запали къщата ти. ;)
lenko71 - специалист
Не мога да разбера толкова ли съм невежа по електротехника или пропускам нещо като чета...Човека казва че до бойлера отива и фаза и нула. Какъв му е проблема да забие колче в земята и да го върже с корпуса на бойлера. Макар че една ДТЗ му върши идеална работа (и без колче).
Милен - майстор
Проблема е че при прекъсване на нулата в таблото например цялата къща ще вземе нула от бойлера с неговото колче и ще му се стопят кабелите. А може и комшиите да си харесат колчето му :lol: ако прекъсването е по нагоре по веригата и тогава става страшно.
lubomirlz - специалист
Така е Милене прав си , затова си иска 3 проводника.

Тема "Заземителни колове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: