• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
milen1110 - напреднал
Здравейте! Имам нужда от съвет. Сложих лунички в окачения таван. Луничките са на 12 В малки тип звездно небе по 5 вата. Луничките са 16 на брой или общата мощност е 5 х 16 = 80 вата. Трафа е електронен 105 вата. RELCO. Проблема е, че трафа грее. Работят около 15 мин. и изгасват след около пет мин. тръгват отново и така. Проблема не е в пространството за трафа, защото го извадих и пак грее и същата работа. Имам още един такъв траф сложих го и него за да проверя да не е нещо дефектен предния, но отново същото. Линичките съм ги свързал паралелно. Разстоянието от трафа до последната луничка не е повече от 2,5 - 3 м. В друго помещение съм сложил същите лунички 23 бр. х 5 вата = 115 вата с траф същата марка 150 вата и няма проблеми. Някакви идеи какъв може да е проблема.
moimoimoi - майстор
relko не е от най хубавите марки
явно не му достига мощност на трафа,спрямо луничките
проблема може и да не е в трафа, а в луничките-крушките,кой ги снае 5 вата ли са 6 вата ли са, отделно зависи и колко волта ти е напрежението във вас,ако е по високо съответно и мощноста на крушките се вдига
пробвай да изключиш 3-4 луни и пак провери температурата след известно време работа
а щом имаш още един траф -сложи го и него и раздели луничките по 8 на траф
zimel - специалист
:? Сложи си тороидален трансформатор .
Аз лично нямам вяра на електрониката след като има нещо по-просто и надежно.
Kasper - специалист
Я да видим сега къде е проблема.
80W това на 12V са 6,7A ток ако разсотянието е голямо до последната крушка изобщо не стига 12V, така че е желателно да сложиш кабел 2,5квадрата а не 1квадрат или 1,5. Това ще ти спести неприятностите свързани с "изпичането" на кабелите след година две.
По въпроса за трансформатора - импулсния транформатор има теромо защита и явно сработва тя. Изходите са два - срожи си друг траф поне 150W и по-малко китайски (аз ползвам на VIVA Сливен и нямам оплаквания). Или раздели на два трафа по 8 крушки - така няма да се наложи да сменяш кабелите, защото ще намалиш тока наполовина т.е. от всеки траф по 3,3А и съответно ще намалиш греенето. Неприятната част е че ще се наложи да пуснеш кабел от захранването 220 на първия траф до захранването на втория.

Решението с тороидалния е виртуозно - няма електроника и работи безотказно!!!! тук правилото за по-дебелите кабели си важи с пълна сила!
pavelari - майстор
Някакви димери случайно да ползваш...
или има допир на кабел до профил за гипсокартон - проблема е от гледна точка претоварване а не разтоварване, че засмятахте квадратури на кабели...
Колегата да потърси хлабава връзка / лош ключ или димер /, кофти връзка в клемата на трафа /може да е поизкъртена/, при при използване на мостови кабели, те често биват нарязани и се допират в профилите.
Амперклещи или мултицет с обхват 10А могат да покажат консумацията и да се анализира
milen1110 - напреднал
Здравейте отново! Благодаря на всички отзовали се! Послушах съвета на moimoimoi - първо махнах 6 от луничките и останалите работиха по-продължително време 30 мин. и нямаше проблем сигурно щяха да работят и още доста. След това им сложих траф 150 вата и ги върнах 6 луни и нямаше проблем. Та така вече работят без проблем 16 луни х 5 вата = 80 вата с траф 150 вата. И аз немога да си обясня какъв им е проблема да работят с траф 105 вата, но важното е че поне сега работят.
DMN - майстор
Няма въобще, какво да се чудиш. На пазара днес се предлагат някои стоки с параметри далеч от това, което пише в техническите им характерестики.
Хич не се знае тези 5 ватови крушки, колко са 5 ватови и този траф, колко е 105 ватов( може и да е бил с водно охлаждане, което са забравили да ти дадат :lol: ). То човек вече трябва да ходи с една чанта уреди за проверка и чук за приспиване на продавача, като реши да купува нещо. :)
vk - специалист
Ето една картинка, която показва че не трябва разтоянието от трафа до всяка лампа да е повече от 2 м. (за Osram Halotronic се отнася, но предполагам е същото и за relco)
Изображение
valentino76bs - майстор
moimoimoi написа:
relko не е от най хубавите марки
явно не му достига мощност на трафа,спрямо луничките
проблема може и да не е в трафа, а в луничките-крушките,кой ги снае 5 вата ли са 6 вата ли са, отделно зависи и колко волта ти е напрежението във вас,ако е по високо съответно и мощноста на крушките се вдига
пробвай да изключиш 3-4 луни и пак провери температурата след известно време работа
а щом имаш още един траф -сложи го и него и раздели луничките по 8 на траф
Коя е хубава марка трафове?
moimoimoi - майстор
по принцип всички неелектрони са хубави-т.е. нормалните трафове с първична и вторична- понеже понасят претоварване и реално ако товара им е в нормата няма проблеми с тях
а от електроните ползвам едно 250 вата марка не знам каква е ,италианска няква беше, като клемата за 12 волта е голяма/огромна/,което е голям плюс понеже на 12 волта тока е по голям и съответно кабелите трябва да са с по голямо сечение
  • 1
  • 2

Тема "Траф за лунички грее" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: