Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
rap66 - специалист
Взех си нов пасатор, с който ще се разбиват само пюретата на бебето. Но... всяко 2-3 включване задейства ДТЗ. Пасатора няма защитен проводник (не е шуко), свичко е пластмаса. Единственото което ми дойде на ум е че вътре има някой голям кондензатор, който при зареждане лъже ДТЗ-то. И тьй като е на 3 дни, реших да го върна на Технополис за рекламация. И почна един цирк... Отивам в магазина, и 4-ма върху мен да ми предлагат кредит. Не-казвам, идвам за рекламация. От информация ме пращат в сервиза (който е в магазина !). Не, тук само телевизори, вие сте за гише Рекламации. От сервиза на гише рекламации и 45 мин. чакам някой да дойде. Идва една мома, и пита какво му има на пасатора. Изключва ДТЗ. Ааа ?. Изключва дефектнотоковата защита. Аааа ? Изключва бушона. А, добре. Пуска уреда и той си работи естествено. Работи-казва, нашия бушон не го изключва. :-D. 5 мин. обяснявам какво е ДТЗ, ама май не разбра. Накрая написа един протокол, в който пише "Изключва токовата защита" и после дописа с химикала "дефектно" по мое настояване, прибра си уреда и каза да чакам до 1 месец отговор от сервиза. Почти съм сигурен какъв ще е отговора.
Та въпроса е : Как да тестваме уредите преди да ги купим и какво да правим в случая, освен да пием една студена ...
niki_sap - специалист
Ако не бъркам по нови закон имаш право да върнеш уреда в определен срок без да е необходимо да се обясняваш = просто не го искаш и да ти върнат парите. Слушах нещо наскоро по телевизията, но не съм проверявал какъв е точно закона - предполагам от Комисия за защита на потребителя ще имат най-пълна информация.
Ники274 - специалист
Ако няма защитен проводник на щепсела на пасатора вероятността да изключи дтз е нулева.По скоро да има някаква утечка към нещо заземено-плот,мивка и т.н. :)
fikata - майстор
Включи друг уред в същия контакт,но пак без щепсел щуко и виж дали ще ти изключи ДТЗ.
rap66 - специалист
Ники274 написа:
Ако няма защитен проводник на щепсела на пасатора вероятността да изключи дтз е нулева.По скоро да има някаква утечка към нещо заземено-плот,мивка и т.н. :)
И аз си мислех че е нулева но е факт. Изключва си. Съмнявам се за утечка, защото връзката двигател-нож е пластмасова, корпуса също, а жената ходи с гумени чехли по сух под (сух в смисъл посипка+фибран+гипсфазер). В Инсталацията съм сигурен 99.999999999 %. А си изключва и на други контакти.
fikata написа:
Включи друг уред в същия контакт,но пак без щепсел щуко и виж дали ще ти изключи ДТЗ.
Това не схванах защо. ДТЗ-то сигурно 2 г. не е изключвало. И винаги е имало дефектен уред. Последния направо ми разказа играта, чак смених ДТЗ-то. А се оказа че лампата за остатъчна топлина на единия котлон на плота се откачила и единия цокъл (нулата) се допира до корпуса. И си изключваше непредсказуемо и случайно.

Имаше подобен случай навремето с една стара руска кафемелачка, но тогава го реших като я изхвърлих .
rap66 - специалист
Обадиха се от Технополис с резултат от сервиза - пасатора е в изправност :? Сега съм подготвил опитна установка - Щепцел-ДТЗ-Контакт за демонстрация.
Ники274 - специалист
Дтз не може да изключи когато има само фаза и нула,по простата причина,че следи токовете между двата проводника,а в случая те са еднакви.Трябва да има утечка за да сработи,такъв и е принципа просто ;)
sian - специалист
Някои машинки с колекторен електродвигател имат кондензатор с три извода.Единият е на фазата вторият на нулата а тртия е на магнитопровода на статора. Предполагам че това е изкуствено зануляване.
rap66 - специалист
Взех си "изправния уред". Бях си написал вече жалбата до КЗП с мисълта на връщане да мина да я подам. Показвам я на момата която ми върна уреда и тя ми се изсмя - "Тая комисия разглежда жалби само на частни лица, а вие имате фактура на юруидическо лице :lol:". И след като се прибрах го изкормих. Резнах му големия жълт кондензатор между фазата и нулата, и 2 сини между четките и корпуса (тия последните за какво ли са ги сложили) и вече няма "ЦЪК" (засега)

Прикачен файл

11092010376-1.jpg
11092010376-1.jpg (95.7 KиБ) Видяна 5011 пъти
ESPACE - майстор
rap66 написа:
Резнах му големия жълт кондензатор между фазата и нулата, и 2 сини между четките и корпуса (тия последните за какво ли са ги сложили) (засега)
Значи да очакваме тема №2 "Защо се появяват смущения в телевизора, когато включа пасатора" :)

Тема "ДТЗ срещу Пасатора - 0/1" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: