Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Dare_Devil
Към новата си квартира получих и бонус гараж. В него обаче няма ток, а на мен ми се ще да имам осветление, а и да мога при нужда да си включвам някой инструмент. Планирам да го осветявам с един 150 ватов халогенен прожектор (или ако не е достатъчен - два), а най-мощните ми инструменти са май 1000 вата. Колко квадрата кабел трябва да пусна нататък, дву или три жилен и какъв точно кабел ще е удачно да ползвам, тъй като гаража е на около 8-10 метра от къщата, и съответно през това разстояние кабелът ще трябва да виси и ще е изложен на дъждове и слънце. И на последно място - удачно ли ще е да го вържа преди елтаблото в апартамента и да му направя негово си в самия гараж или ще е по-добре да го вържа след някой от предпазителите?
Leon - специалист
Отдавна се каня да пусна същата тема.

Колега, извини ме че се присъединявам към нея.

При мен разстоянието между къщата и гаража е 20 метра.

Ще бъде по въздух с носещ стоманен тел.

Защо по въздух? Не ми се разбива 6 - 8 м. настилка.

Въпросът е какъв да е кабелът. Oт една предна тема се разбра, че СВТ не ставало, обаче имало някакъв специален с UV защита.

Благодаря!
torbalan - Дървен философ
Leon, ако само 8 метра от 20 трябва да се разбият - може да си направиш свредел от две арматурни железа и да си пробиеш под терена...

лично аз тия дни под моя гараж пробих 6 дупки по 5 метра :)

Dare_Devil, ако има чалъм - мини под земята, а не по въздуха :)

за дву или трижилен кабел - зависи от това каква ти е инсталацията в апартамента
ако е без заземяване - няма особен смисъл да пускаш трижилен кабел до гаража...

колко дебел да е кабела - виж разликата в цената между 4 и 2.5 кв. мм и ако не те депресира - слагай четворка...
2.5 кв. мм ще стигне за изброените от теб неща, още повече като се има предвид, че инструмента обикновено се включва за малко...
gattaka - специалист
За тези 8-10 метра мисля,че 2,5 ще му свърши работа!Скоро видях едно изпълнение,което много ми хареса: става въпрос за трос(въздушна линия) пуснат в гофре!Интересното беше,че кабела заедно с носещата тел бяха навряни в гофрето и така хем телта не ръждясва,хем и кабела не старее от слънцето!В този случай можеш спокойно да си сложиш
СВТ,макар,че аз на едно място пуснах СВТ на открито преди може би 3 години и до сега няма проблем с изолацията!
За предпазитела според мен си го вържи след главния на къщата,сложи си един 16 ампера,дали в таблото на къщата или в самия гараж-по избор,но в гаража може би ще е по-добре понеже като ти се наложи да изключиш няма да ходиш до къщата!
Поздрави!И да пишеш как си го направил :)
torbalan - Дървен философ
дам
по-добре в гаража...
минимизира разходките в случай на отказ :)
PCL82 - майстор
За кабела може да е СВТ, но тип СВТ-С той е с черна изолация устойчива на UV лъчи. Може и кабел NYY, ако намериш такъв, той е по европейски стандарт и е с трислойна изолация, става за полагане на открито, в земя и под вода.

Задължително е в началото на линията да има предпазител, който при скъсване на кабела например да го изключи. Аз бих сложил в къщата 16А, а в гаража шалтер.

8-10м са малко разстояние. 2,5мм2 е добро решение. Даже и 1,5мм2 са напълно дастатъчни за 2кВт при това разстояние, т. е. АП 10А. 4мм2 е добре да предвидиш ако имаш мощен електрожен, но и 2,5мм2 ще издържат без проблем.

2 или 3 жила-3 жила без значение от инсталацията на къщата. Дори в къщата да е двупроводна, там ги разделяш на работна и защитна нула и ги караш отделно в гаража. Можеш да предвидиш и ДТЗ. Това са мерки за сигурност.
Dare_Devil
Благодаря много за съветите. Другия уикенд ще я свърша тая работа (този ще разчиствам гаража, че е пълен с какви ли не боклуци ;) )
fikata - майстор
Да предложа и аз нещо допълнително към казаното до тук.Каквото и осветление да монтираш вътре, в последствие ще се окаже недостатъчно. Даже и да не извършваш сериозни ремонтни работи по колата. Затова сложи и и един трансформатор 230/24V с извод контакт за подвижна лампа....
ArturDent - Почти Безобиден
gattaka написа:
Интересното беше,че кабела заедно с носещата тел бяха навряни в гофрето и така хем телта не ръждясва,хем и кабела не старее от слънцето!
А гофрето колега, а гофрето - то старее от слънцето, ще изкара година, две.
Ники274 - специалист
Виждал съм гофри след 2-3-4 години само "скелето" им останало,като пайжини са.Не устискват на външни условия.Най-добре кабела да е в някаква тръба поне за механична и UV защита.

Тема "Бърз въпрос за електрифициране на гараж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: