Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hakama - специалист
Купих един ключ на Legrand, за хола (който е за двойка по принцип). Направих така, че на пъпката (във фасумката) да е фазата - така ми е казвал специалист. Дори и на обратно като беше обаче - не се получаваше резултатът, който искам, а именно когато изпъкналата част е в долната част - тогава да е включен ключът, въртях суках, но не стама. Може да стане като завъртя ключа на 180градуса, но надписа на фирмата ще стои наобратно, не че си личи много, но някак ... ме дразни тази мисъл :x
Разглобих го да видя как е отвътре, има и трета клема, но няма винтче на нея, а и няма предвидено чукче с пъпка за контакт (дава контакт метал в метал под ъгъл...) - не исках така да го оставя и сега ще пробвам да го сменя... като стока с "дефект".

Нали стандартното положение като е прекъсната веригата е изпъкналата част да е отгоре?
А така е "включено": http://www.elektra-bg.com/thumb.php?src ... fit230x230

ПП: Може ли да се направи лампата да не светва изведнъж - а постепенно - за да не те освети изведнъж (но без потенциометри)? Това винаги ме е дразнело, по принцип се предупреждаваме, но не всеки път :supz: Също може и така да затихва :)

ПП2: Можете ли да препоръчате марка/модел ключове за около 2-3лв, които да са с голяма площ на бутона и меко щракане?
Кракра - напреднал
Привет и да ни е честита новата година на всички.
По първия въпрос-Ако не е девиатор,отваряш клуча,разменяш кабелите и това е.
Ако имаш фазомер-захранването на com и комутацията на L1.За другите въпроси,някой друг да ти помага :partyman: :partyman:
hidrazin - майстор
Както е дадено на картинката е правилният вариант на включено положение.
:partyman:
sto64 - специалист
Доколкото разбрах по описанието, трябва да завъртиш ключа така че надписа да е както е правилно и да размениш местата на кабелите му .Ако възможно завърти само рамката с надписа.
DMN - майстор
И какво ще стане като размени кабелите? Същото както си е било и през 2012г. :-D
hladnia - специалист
hakama написа:
ПП: Може ли да се направи лампата да не светва изведнъж - а постепенно - за да не те освети изведнъж (но без потенциометри)? Това винаги ме е дразнело.
Може например това, поставяш го във чашката на полюлейя на единия проводник.
Когато си сънен светването е супер.
http://hobby.neomontana-bg.com/kit23.htm
http://constructor.bg/shop/product_info ... s_id=10704
hakama - специалист
Кракра написа:
Привет и да ни е честита новата година на всички.
По първия въпрос-Ако не е девиатор,отваряш клуча,разменяш кабелите и това е.
Ако имаш фазомер-захранването на com и комутацията на L1.За другите въпроси,някой друг да ти помага :partyman: :partyman:
Ако имаш фазомер-захранването на com и комутацията на L1 Това нещо не го стоплих?! :? Имам фазомер и мултицет.

Oт кутията излизат 3 жици (едната е със синя сърцевина), строежа е от началото на 90те.
До полилея стигат 3 (но аз съм с една крушка само).

На ключа има L1 (или L беше) и 1. На недоразвитата клема - нищо.

sto64 написа:
Доколкото разбрах по описанието, трябва да завъртиш ключа така че надписа да е както е правилно и да размениш местата на кабелите му .Ако възможно завърти само рамката с надписа.
Няма рамка - едно цяло е всичко, без капака/бутона (надписа е на тялото).
DMN написа:
И какво ще стане като размени кабелите? Същото както си е било и през 2012г. :-D
Да, всякак ги въртях, само третата жица не използвах, но едва ли щеше да има ефект. След като чукчето при затворена верига - ключа ми е наобратно... няма какво да се направи - не са преценили още един клон/клема за обръщане. :evil:
Кракра - напреднал
Извинявай,не исках да те подвеждам, ама съм прочел поста ти по диагонал.
Имах впредид да преместиш комутацията от L2 na L1 без да видя, че всъщност нямаш L2.
При положение включено,изпъкналото трябва да е отгоре.Идеята е,че ключа ще събира по-малко
прах,тъй като се предполага да стои по-дълго време изключен(изпъкналото да е надолу).
Поздрави
hakama - специалист
Аз съм свкнал (а и така е по принцип) - винаги се спира надолу (шалтер, ключ)... като махна с ръката - и гася лампата...
Та, стандарт има ли или вече всичко е ... май ще си остана с този ключ (с надпис наопаки) - едва ли ще ми върнат разопакован ключ. А за прахта - колко му е да го почистиш, а и не живея в дъскорезница.
hidrazin - майстор
Добре бе човек, какъв е тоя ключ та не можещ да му завъртиш само лайсната или пластмасата?
По принцип повечето ключове позволяват обръщане на 180 градуса на пластмасовите части. Дай някоя снимка на тоя ключ.
Не е нормално ключът да е включен когато изпъкналата част е отгоре. Нормалното положение на включен ключ е както си го дал на картинката:
Изображение
Това със събирането на прах е меко казано ... Ами дай като се нахраним да си обръщаме масата с краката нагоре за да не събира прах. :)
Презумпцията за включено нагоре и изключено надолу в с цел безопасност и е свързано с физиологията на човека и земната гравитация.
Малко сложно звучи но ще се опитам да го обясня. Ако трябва да изключиш един шалтер например е по-лесно да го дръпнеш надолу.
Тогава гравитацията (тежестта на ръката) улеснява изключването. Обратното движение е по-трудно и отнема повече енергия - ръката трябва
да преодолее и земната гравитация.
Има и друго - ако един шалтер е сложен обратно (изключен е когато ръчката е нагоре) и е износен, разхлабен... е възможно макар и трудно
при някое сътресение дръжката му под собствената си тежест да падне надолу и да включи веригата. Сами се досещате какви могат да са
последиците от това. :cool: А такива разхлопани шалтери съм виждал доста по заводите - буташ го с един пръст и той пада. Пък в заводите
има много машини правещи вибрации.
Пък и до сега не съм видял дори и китайски ключ, който да е направен на се включва надолу. Винаги се казва "падна бушона" когато
се изключи и никой не казва "бушона се вдигна". Неестествено е. Винаги съм се вбесявал когато видя ключове монтирани на обратно от пишман
електротехници (дюлгери, картонаджии пък и не само такива).
:partyman:

Тема "Връзване на ключ за лампа - проблем (постепенно светване)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: