Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mishoboss - специалист
Здравейте,
в момента си правя таблото в новия ми апартамент, който е с трипроводно окабеляване. Закачих всички бушони, една дефектнотокова защита за всички кръгове и малко допълнителна апаратура като електромери на отделни групи от кръгове и хардуер за комутиране на кръгове (част от система за домашна автоматизация).
Вижте схемата по-долу, за да придобиете представа какви съм ги свършил:
Прикачен файл:
tablo.png
tablo.png (10.28 KиБ) Видяна 4441 пъти
Проблемът е, че като пуснах захранването и дефектнотоковата защита започна да изключва. Откачих електромерите от уравнението и спря да изключва. Но по веригата нямам абсолютно никакви други консуматори, тоест проблема най-вероятно си остава. Виждате ли нещо нередно по схемата на таблото? Дайте идеи как да дебъгвам този проблем. :)
lubomirlz - специалист
Да неправилно свързване на ДТЗ. Входа на фазата и на нулата на ДТЗ трябва да са ти от едната страна на защитата.
Другото само една дтз за всички кръгове може да се окаже недостатъчна.
mishoboss - специалист
Благодаря за бързия отговор.

> Другото само една дтз за всички кръгове може да се окаже недостатъчна.
ДТЗ е 63А, както и главния бушон. Би трябвало да няма проблем.
lubomirlz - специалист
Всеки един консуматор дори и изправен има някакъв ток на утечка, сумарно от всички кръгове токът на отечка дори да няма проблем може да задейства защитата, сложи поне още една.
mishoboss - специалист
Разбрах те. Благодаря много за тези съвети. Имам три кръга бушони, всеки един с отделен електромер преди тях. На всеки от тези кръгове ще сложа по едно дефектнотоково.
lubomirlz - специалист
И другото при тая схема която си дал, ако си я изпълнил така, първият електромер ще отчита цялата консумация, а втория ще отчита консумацията на 2 и 3-ти, третия само на предпазителите които са вързани на него.
mishoboss - специалист
lubomirlz написа:
И другото при тая схема която си дал, ако си я изпълнил така, първият електромер ще отчита цялата консумация, а втория ще отчита консумацията на 2 и 3-ти, третия само на предпазителите които са вързани на него.
Да, сгрешил съм на чертежа. В таблото всеки от електромерите е свързан самостоятелно на ДТЗ.
Ники274 - специалист
Ако електромерите не са свързани към земята,няма как от тях да ти задейства ДТЗ.Като се спомена по-предните постове,ДТЗ следи токовете на нулата и фазата спрямо земя.
Ако не можеш да изхващаш проблема,препоръчвам ти наличното ДТЗ 63А да сложиш след единия електромер,и друго ДТЗ слагаш след другия електромер - 40А е достатъчно.
ArturDent - Почти Безобиден
lubomirlz написа:
Всеки един консуматор дори и изправен има някакъв ток на утечка, сумарно от всички кръгове токът на отечка дори да няма проблем може да задейства защитата, сложи поне още една.
Това ти е проблема.
Например ако ДТЗ задейства на 30 мА, като включиш 10 консуматора с утечка от мижавите 3 мА ще ти се задейства ДТЗ.
lubomirlz - специалист
Човека няма никакви консуматори, освен закачените електромери, дтз в случая пада поради неправилно свързване (вижте схемата в първия пост) . Проблем поради многото кръгове евентуално ще се наблюдава когато ползва повечето консуматори.

Тема "Проблем с дефектнотокав защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: