Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivanvasilev1970 - специалист
Здравейте,
ЛЕД лампата ми (220 Волта, 3 Вата) не работи.
Разглобих я. Има относително просто устройство.
Дайте ми съвет какво да проверя в нея за да разбера какво е изгоряло.
Ето я и лампата общ поглед:
Прикачен файл:
IMG_6583.JPG
платка:
Прикачен файл:
IMG_6580.JPG
Светлинки:
Прикачен файл:
IMG_6581.JPG
Благодаря.
Иван
velas - специалист
Най-често изгаря захранването.
sstefanov - майстор
След като си разглобил уреда, следваш простия алгоритъм:

1. Сваляш схемата на хартия (или намираш готова)
2. Разучаваш схемата и разбираш кой елемент за какво е.
3. Предполагаш приблизително какви напрежения и токове да очакваш в ключовите възли на схемата.
4. Измерваш напреженията (или токовете) в уреда.
5. Правиш заключения къде може да е проблема.
6. Измерваш подозрителните елементи. Ако са здрави - точка 4 (или 3).
7. Заменяш повредените елементи и ако схемата не тръгне - пак т.4.
ivanvasilev1970 - специалист
Имам мултиметър, но имам нужда от разяснение по елементите в платката.
Кой за какво служи и как да го замеря?
fox_vt - майстор
:lol: То като гледам тва си е 100% китайска луничка която е със последователно свързани светодиоди.От "захранването" така като гледам няма какво да изгори и съм на 101% убеден че имаш изгорял светодиод.Лошото при тия лунички че като думне един угасва цялата :-D сега към решението на проблема ти.Разпояваш двата кабела от платката със светодиодите вземаш една батерийка 1,5 волта и и свързваш два кабела.След туй започваш да подаваш напрежение към всеки диод поотделно и така докато откриеш изгорелия,само да не забравиш да пробваш всеки светодиод и със двете кабелчета от батерийката.

пп сега като написах тва и ми хрумна потенциално по лесен вариант-запояваш червения кабел на платката а черния го разпояваш ако не си,и подаваш на червения 30-40В може и повече прав ток само + вземаш мултицета свързваш го към - и с другата сонда започваш да търсиш до къде по платката стига ток.Малко дълго стана надявам се че си ме разбрал.
RC - специалист
Ужас :!:
Как може да се допускат подобно направени неща на пазара :?
Защо стимулирате внасянето и продажбата на подобни "изделия" купувайки ги?

Всичките 40+ светодиода са свързани последователно, което означава, че който и да е от тях ако "изгори" ефекта ще е - мрак.
Т.н. "захранвавене" е директно от мрежата.
Напрежението и тока в изхода към светодиодите са натъкмени с помоща на "големия кафяв" кондензатор и няколкото последователни резистора.
Поне част от резисторите са "fuseable" не, че това е кой знае какъв плюс в случая.

Повредата може да е в прекъснал светодиод (който и да е от последователната верига) - много вероятна причина.
Прекъснал резистор - също много вероятно.
Проблем с неелектролитния кондензатор - също вероятно.
Някой от 4-те изправителни диода - малко вероятно.
Нищо чудно и да има някоя калпава спойка като гледам как е направена цялата чудесия.
hidrazin - майстор
Сложил съм към 50 бр подобни по оградата на една къща.За две години светене всяка вечер са дефектирали 3 бр.
Само дето моите са в херметичен корпус.
Дефектира най-често кафявия кондензатор или някой от сините резистори.
Слагал съм доста такива и при дефект никога не ми е прекъсвал светодиод или някой от диодите в захранването.
Все пак тока който дърпа от мрежата е по малък от 0,02А. Обикновено около 10-15mA.
Залагам на кондензатор. :partyman:
А относно:
Ужас :!:
Как може да се допускат подобно направени неща на пазара :?
Защо стимулирате внасянето и продажбата на подобни "изделия" купувайки ги?
Всичките 40+ светодиода са свързани последователно, което означава, че който и да е от тях ако "изгори" ефекта ще е - мрак.
Не виждам какъв е проблема - каквато и да е крушка (енергоспестяваща, с нажежаема жичка ...) като изгори пак е "пълен мрак".
Определено са по-издържливи от енергоспестяващите, а посочения модел е и удобен за ремонт.
Между другото тези модели се използват повече за декоративно осветление.Ако остане време ще направя снимки на оградата с такива
лампи.Ефекта е невероятен.
Пък и цената им е доста приемлива.
RC - специалист
hidrazin написа:
.... Не виждам какъв е проблема - каквато и да е крушка (енергоспестяваща, с нажежаема жичка ...) като изгори пак е "пълен мрак".
Определено са по-издържливи от енергоспестяващите, а посочения модел е и удобен за ремонт.
...
Пък и цената им е доста приемлива.
"Въпрос на вкус", казало кучето и си ....
По-издръжливи от кои?
Пак от "такива" направени на друга елементна база но същия евтин боклук но от друг клас.
Убеден съм , че си наясно как се прави захранване за светодиод/и за подобни цели и това определено не е този.
По много причини.
Да се твърди, че това е верния подход и след като свети значи всичко е ОК според мен е невярно.
Както и да се изтъква като плюс факта, че като се "счупи" е удобно и ремонтопригодно.

П.П. Дори и при последователно свързване на светодиоди има начини ("смемички" за целта) при които изгаряне на светодиод да не води до "пълен мрак" (докато не изгори и посления).
hidrazin - майстор
Пак от "такива" направени на друга елементна база но същия евтин боклук но от друг клас.
Давай пример - модел, цена, изпълнение.
:partyman:
RC - специалист
hidrazin написа:
... Давай пример - модел, цена, изпълнение...
За какво ?
Ти си този който си написал това:
hidrazin написа:
Определено са по-издържливи от енергоспестяващите...
Така че ако някой трябва да даде пример, не съм аз.

П.П. Нямам никакво намерение да навлизам в безсмислени теми и спорове, колко са хубави защото са евтини и като се счупят (което е много вероятно) ще си ги направим като питаме из форумите.
Казах си моето мнение по поставения въпрос, както и потенциалните виновници за възникване на проблема (първия и всеки следващ). Аз съм до тук.

Тема "LED Лампа спря да работи-нужда от помощ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: