Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

ivanvasilev1970 

- специалист			

32 мнения в "LED Лампа спря да работи-нужда от помощ?"

sstefanov 

- майстор			

След като си разглобил уреда, следваш простия алгоритъм:
1. Сваляш схемата на хартия (или намираш готова)
2. Разучаваш схемата и разбираш кой елемент за какво е.
3. Предполагаш приблизително какви напрежения и токове да очакваш в ключовите възли на схемата.
4. Измерваш напреженията (или токовете) в уреда.
5. Правиш заключения къде може да е проблема.
6. Измерваш подозрителните елементи. Ако са здрави - точка 4 (или 3).
7. Заменяш повредените елементи и ако схемата не тръгне - пак т.4.

1. Сваляш схемата на хартия (или намираш готова)
2. Разучаваш схемата и разбираш кой елемент за какво е.
3. Предполагаш приблизително какви напрежения и токове да очакваш в ключовите възли на схемата.
4. Измерваш напреженията (или токовете) в уреда.
5. Правиш заключения къде може да е проблема.
6. Измерваш подозрителните елементи. Ако са здрави - точка 4 (или 3).
7. Заменяш повредените елементи и ако схемата не тръгне - пак т.4.

ivanvasilev1970 

- специалист			

Имам мултиметър, но имам нужда от разяснение по елементите в платката.
Кой за какво служи и как да го замеря?

Кой за какво служи и как да го замеря?

fox_vt 

- майстор			

То като гледам тва си е 100% китайска луничка която е със последователно свързани светодиоди.От "захранването" така като гледам няма какво да изгори и съм на 101% убеден че имаш изгорял светодиод.Лошото при тия лунички че като думне един угасва цялата
 То като гледам тва си е 100% китайска луничка която е със последователно свързани светодиоди.От "захранването" така като гледам няма какво да изгори и съм на 101% убеден че имаш изгорял светодиод.Лошото при тия лунички че като думне един угасва цялата  сега към решението на проблема ти.Разпояваш двата кабела от платката със светодиодите вземаш една батерийка 1,5 волта и и свързваш два кабела.След туй започваш да подаваш напрежение към всеки диод поотделно и така докато откриеш изгорелия,само да не забравиш да пробваш всеки светодиод и със двете кабелчета от батерийката.
 сега към решението на проблема ти.Разпояваш двата кабела от платката със светодиодите вземаш една батерийка 1,5 волта и и свързваш два кабела.След туй започваш да подаваш напрежение към всеки диод поотделно и така докато откриеш изгорелия,само да не забравиш да пробваш всеки светодиод и със двете кабелчета от батерийката.пп сега като написах тва и ми хрумна потенциално по лесен вариант-запояваш червения кабел на платката а черния го разпояваш ако не си,и подаваш на червения 30-40В може и повече прав ток само + вземаш мултицета свързваш го към - и с другата сонда започваш да търсиш до къде по платката стига ток.Малко дълго стана надявам се че си ме разбрал.

RC 

- специалист			

Ужас  

Как може да се допускат подобно направени неща на пазара 

Защо стимулирате внасянето и продажбата на подобни "изделия" купувайки ги?
Всичките 40+ светодиода са свързани последователно, което означава, че който и да е от тях ако "изгори" ефекта ще е - мрак.
Т.н. "захранвавене" е директно от мрежата.
Напрежението и тока в изхода към светодиодите са натъкмени с помоща на "големия кафяв" кондензатор и няколкото последователни резистора.
Поне част от резисторите са "fuseable" не, че това е кой знае какъв плюс в случая.
Повредата може да е в прекъснал светодиод (който и да е от последователната верига) - много вероятна причина.
Прекъснал резистор - също много вероятно.
Проблем с неелектролитния кондензатор - също вероятно.
Някой от 4-те изправителни диода - малко вероятно.
Нищо чудно и да има някоя калпава спойка като гледам как е направена цялата чудесия.

Всичките 40+ светодиода са свързани последователно, което означава, че който и да е от тях ако "изгори" ефекта ще е - мрак.
Т.н. "захранвавене" е директно от мрежата.
Напрежението и тока в изхода към светодиодите са натъкмени с помоща на "големия кафяв" кондензатор и няколкото последователни резистора.
Поне част от резисторите са "fuseable" не, че това е кой знае какъв плюс в случая.
Повредата може да е в прекъснал светодиод (който и да е от последователната верига) - много вероятна причина.
Прекъснал резистор - също много вероятно.
Проблем с неелектролитния кондензатор - също вероятно.
Някой от 4-те изправителни диода - малко вероятно.
Нищо чудно и да има някоя калпава спойка като гледам как е направена цялата чудесия.

hidrazin 

- майстор			

- На линия
Сложил съм към 50 бр подобни по оградата на една къща.За две години светене всяка вечер са дефектирали 3 бр.
Само дето моите са в херметичен корпус.
Дефектира най-често кафявия кондензатор или някой от сините резистори.
Слагал съм доста такива и при дефект никога не ми е прекъсвал светодиод или някой от диодите в захранването.
Все пак тока който дърпа от мрежата е по малък от 0,02А. Обикновено около 10-15mA.
Залагам на кондензатор.
А относно:
Определено са по-издържливи от енергоспестяващите, а посочения модел е и удобен за ремонт.
Между другото тези модели се използват повече за декоративно осветление.Ако остане време ще направя снимки на оградата с такива
лампи.Ефекта е невероятен.
Пък и цената им е доста приемлива.

Само дето моите са в херметичен корпус.
Дефектира най-често кафявия кондензатор или някой от сините резистори.
Слагал съм доста такива и при дефект никога не ми е прекъсвал светодиод или някой от диодите в захранването.
Все пак тока който дърпа от мрежата е по малък от 0,02А. Обикновено около 10-15mA.
Залагам на кондензатор.

А относно:
УжасНе виждам какъв е проблема - каквато и да е крушка (енергоспестяваща, с нажежаема жичка ...) като изгори пак е "пълен мрак".
Определено са по-издържливи от енергоспестяващите, а посочения модел е и удобен за ремонт.
Между другото тези модели се използват повече за декоративно осветление.Ако остане време ще направя снимки на оградата с такива
лампи.Ефекта е невероятен.

RC 

- специалист			

hidrazin написа:.... Не виждам какъв е проблема - каквато и да е крушка (енергоспестяваща, с нажежаема жичка ...) като изгори пак е "пълен мрак"."Въпрос на вкус", казало кучето и си ....
...
По-издръжливи от кои?
Пак от "такива" направени на друга елементна база но същия евтин боклук но от друг клас.
Убеден съм , че си наясно как се прави захранване за светодиод/и за подобни цели и това определено не е този.
По много причини.
Да се твърди, че това е верния подход и след като свети значи всичко е ОК според мен е невярно.
Както и да се изтъква като плюс факта, че като се "счупи" е удобно и ремонтопригодно.
П.П. Дори и при последователно свързване на светодиоди има начини ("смемички" за целта) при които изгаряне на светодиод да не води до "пълен мрак" (докато не изгори и посления).

RC 

- специалист			

hidrazin написа:... Давай пример - модел, цена, изпълнение...За какво ?
Ти си този който си написал това:
hidrazin написа:Определено са по-издържливи от енергоспестяващите...Така че ако някой трябва да даде пример, не съм аз.
П.П. Нямам никакво намерение да навлизам в безсмислени теми и спорове, колко са хубави защото са евтини и като се счупят (което е много вероятно) ще си ги направим като питаме из форумите.
Казах си моето мнение по поставения въпрос, както и потенциалните виновници за възникване на проблема (първия и всеки следващ). Аз съм до тук.
Тема "LED Лампа спря да работи-нужда от помощ?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература