• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kirofabv - специалист
Наскоро се заслушах, че при включване на щепсел в един от контактите вкъщи се чува едно пукане - като искра. Мисля, че и преди съм го забелязвал, та не знам дали винаги е било така или е станало от скоро.

Понеже там се включва най-често един уред се загледах в щепсела и по върха на контактната повърхност имаше нагоряла е силно казано, но потъмняла част. Вероятно от искрата, която прескача точно на върха при допирането.

Някакви идеи от какво може да е?
VLADO66 - майстор
Разхлабени пластини на контакта и включване на щепсела под товар.
sstefanov - майстор
Искрата е от зареждане на филтровите кондензатори (ако има такива, разбира се).
kirofabv - специалист
Какво значи включване на щепсела под товар?.. по-скоро как може да се включи щепсел без товар?
Пластините не са разхлабени - отварях го понеже и аз предположих това първо.
Тези филтрови кондензатори по мрежата ли са някъде или из консуматора?

Всъщност може би е полезно да поясня, че става въпрос за включване на зарядно на лаптоп.
Не съм пробвал с други консуматори, а май е добре да опитам.
VLADO66 - майстор
Вътре във зарядното са тези кондензатор(и), работата им е да стабилизират напрежението.След като изключиш зарядното те се разреждат и обратно като го включиш се зареждат и това е въпросния товар.
radius - майстор
С други думи е нормално да се чува леко пукване при включване и да има лек нагар. Това са преходни процеси ( ТЕ- втора част :) )
kirofabv - специалист
radius написа:
С други думи е нормално да се чува леко пукване при включване и да има лек нагар.
Ясно. Мерси да не се притеснявам значи :wink: :partyman:
naskov - майстор
kirofabv написа:
radius написа:
С други думи е нормално да се чува леко пукване при включване и да има лек нагар.
Ясно. Мерси да не се притеснявам значи :wink: :partyman:
За твое и мое успокоение-и при моя лаптоп нещата стоят така :)
piron45 - майстор
Провери дали пука и на други контакти. Аз мисля че контакта ти е за смяна. Консумацията на зарядното е мижава за да има искрене и да ти почернява щепсела.
kirofabv - специалист
Да, пука и на други контакти.
Контактите са сменяни преди 4-5 месеца всички.
  • 1
  • 2

Тема "Пукане от контакта при включване на щепсел." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: