• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Niki72 - специалист
От 2бр. едната започна да свети много по-слабо и да трепка - премигват с голяма честота всичките диоди светят като на променлив ток-няма някой който да не свети. Разглобих я, драйверът и е мисля, че е грец с 2 кондензатора и 3 резистора. Къде ли е причината за толкова слабото светене и трепкане?

Прикачен файл

e14-30smd5050.JPG
e14-30smd5050.JPG (94.5 KиБ) Видяна 5401 пъти
MamaMy - майстор
Mай кондензатора е заминал. другия вариант е част от греца
hidrazin - майстор
Смени този червения.
:partyman:
Niki72 - специалист
hidrazin написа:
Смени този червения.
Благодаря! Ще потърся същия и ще го сменя. Пропуснах да добавя, че и плавно загасва тази лампа проблемната за разлика от другата.
ditronix - специалист
Не се занимавай с кондензатори и останалите чаркалаци. Започни един по един да даваш накъсо диодите. Като окъсиш виновника,лампата ти ще светне. После търсиш такъв да го смениш.
Niki72 - специалист
ditronix написа:
Не се занимавай с кондензатори и останалите чаркалаци. Започни един по един да даваш накъсо диодите. Като окъсиш виновника,лампата ти ще светне. После търсиш такъв да го смениш.
Всички диоди светят еднакво слабо, ако има изгорял не би ли трябвали да не свети или поне някой от 3те му кристала да не свети? Как се дават накъсо - кои крачета oт тези 6те на SMD 5050 led ?

Прикачен файл

5050 led.jpg
5050 led.jpg (12.56 KиБ) Видяна 5227 пъти
ivan_v - специалист
Свързани са последователно. Затва всички светят еднакво. Окъсява се кое да е от тройката крачета от едната страна с кое да е от другата.
Напрежението на крачетата е високо, инструмента с който окъсяваш да е изолиран!!!
ditronix - специалист
Вероятно има диод с повишено съпротивление на прехода -това е често срещан дефект при китайските светодиоди.
hidrazin - майстор
Да. Възможно е и да е диод. Когато дефектират не винаги угасват напълно а остават да светят съвсем слабо. Често това е от некачествено производство
или прегряване на кристала. Провери ги като ги даваш накъсо, както казаха колегите и ако не е от диод сменяй кондензаторите. Все пак струват стотинки.
От стотина лампи дето съм сложил подобни обаче за сега съм нямал проблеми с диодите. При моите проблема винаги е бил тоя червения кондензатор.
Еднозначен отговор на въпроса няма. Пък за тази цел си има и уреди. Мериш кондензатори и резистори мериш напрежения и тоци и така.
Niki72 - специалист
С така популярния кауфландски мултицет от 4-5 лв мерих греца както се тества диод - дава там стойности - значи е ок уж, 2 от резисторите са добре, само на третия не показва нищо мултицета - извън обхвата на уреда ли е или е заминал - незнам... видимо изглежда като другите-с лупа трябва да видя какво пише на него (не ми е лампата под ръка). За кондензатори няма възможност с този мултицет-освен ако има друг начин с него да се проверят. Довечера ще пробвам диодите-става ли с мултицета или с окъсяването да пробвам и при окъсяването има ли опасност да изгорят другите светодиоди?
  • 1
  • 2

Тема "проблем с LED лампа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: