Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Spokoiniq - майстор
Колеги, трябва да захраня машинка за централно на кола, универсална, за 5 кинта, която дърпа резе.Механичната част е готова, приятел ми обеща управлението, изрично не искам да е с дистанционно.За други цели бях дръпнал дотам телефонен кабел за видеофон, 4Х0,15 кв. но се отказах, аз не мога да тегля още, че едвам мина на някое кьоше през гофрето.Идеята ми е да ползвам 2 от 4те за импулс към управлението.Дали другите ще са достатъчни от 3 амперчасов 12V акумулатор на максимум 10м до машинката, като аварийно отключване при срив на електрониката, без риск да се запали кабела или нещо друго...
kolev_k - специалист
Кабела няма да се запали(предполагам натоварването е за кратко),но ще имаш значителен пад на напр.в-у кабела.2,3 ома му е съпротивленито при тая дължина.Ако машинката дърпа 3А,ще получи под 6V напр.и е съмнително дали ще сработи.Нищо не пречи да пробваш де.За секунда -2,нищо няма да стане.Нали говориш за тоя 4х0.15?
Spokoiniq - майстор
Тва е, че не знам колко дърпа машинката, но е на импулс, за кратко ми трябва
fox_vt - майстор
kolev_k ти сигурен ли си в това което пишеш [-X Значи според теб като добавим още 10 метра от тоя кабел въобще няма да протича ток така ли.И все пак 0.15 кв ли каза де го намери тоя кабел :lol: измери колко ток дърпа машинката и за колко време работи.
kolev_k - специалист
fox_vt написа:
kolev_k ти сигурен ли си в това което пишеш [-X Значи според теб като добавим още 10 метра от тоя кабел въобще няма да протича ток така ли.И все пак 0.15 кв ли каза де го намери тоя кабел :lol: измери колко ток дърпа машинката и за колко време работи.
Ток ще протича и при20м,но съпротивлението на кабела вече е значително по-голямо от това на машинката и почти цялата мощност се отдава от кабелаТ.Е.загуби.Автора на темата е писал че е 0.15mm.Ай кажи пич,кат много разбираш,що електропреносните мрежи работят на 20kV,110kV,400kV?
fox_vt - майстор
Разбирам те напълно колев ама така и така не мога да се отуча понякога да не влизам във форума пиян :? Пад на напрежение ще има и то доста даже бих казал че проводника ще изгори.Те по принцип тия машинки превключват доста бързо за под секунда.

пп искам да разбера как сметна че съпротивлението е 2,3 ома за 10 метра кабел 0,15кв/мм?
Gadnyara - специалист
Какво Ви спира в проблемния участък да свържете телефонния кабел в паралел?
и да управлявате с 2х0.30кв.мм към машинките. :? (0.06 Ома/м)
hidrazin - майстор
fox_vt написа:
искам да разбера как сметна че съпротивлението е 2,3 ома за 10 метра кабел 0,15кв/мм?
Горе-долу е така.
http://www.emka-bg.com/bg/main.php?id=110
И ще изгори ама ако му пуснеш към 25 ампера. Не ми се вярва машинката му да е 300W. :lol:

Изображение

:partyman:
fox_vt - майстор
Мдам грешката май ше дойде в мен като е машинка от кола по инерция смятам само един проводник ама тука ще са два че глупав ток нямало и не му се ходи по друго освен проводник :-D

Тема "Тънък проводник?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: