Колеги, трябва да захраня машинка за централно на кола, универсална, за 5 кинта, която дърпа резе.Механичната част е готова, приятел ми обеща управлението, изрично не искам да е с дистанционно.За други цели бях дръпнал дотам телефонен кабел за видеофон, 4Х0,15 кв. но се отказах, аз не мога да тегля още, че едвам мина на някое кьоше през гофрето.Идеята ми е да ползвам 2 от 4те за импулс към управлението.Дали другите ще са достатъчни от 3 амперчасов 12V акумулатор на максимум 10м до машинката, като аварийно отключване при срив на електрониката, без риск да се запали кабела или нещо друго...
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Spokoiniq
- майстор
10 мнения в "Тънък проводник?"
kolev_k
- специалист
Кабела няма да се запали(предполагам натоварването е за кратко),но ще имаш значителен пад на напр.в-у кабела.2,3 ома му е съпротивленито при тая дължина.Ако машинката дърпа 3А,ще получи под 6V напр.и е съмнително дали ще сработи.Нищо не пречи да пробваш де.За секунда -2,нищо няма да стане.Нали говориш за тоя 4х0.15?
kolev_k
- специалист
fox_vt написа:kolev_k ти сигурен ли си в това което пишешТок ще протича и при20м,но съпротивлението на кабела вече е значително по-голямо от това на машинката и почти цялата мощност се отдава от кабелаТ.Е.загуби.Автора на темата е писал че е 0.15mm.Ай кажи пич,кат много разбираш,що електропреносните мрежи работят на 20kV,110kV,400kV?Значи според теб като добавим още 10 метра от тоя кабел въобще няма да протича ток така ли.И все пак 0.15 кв ли каза де го намери тоя кабел
измери колко ток дърпа машинката и за колко време работи.
fox_vt
- майстор
Разбирам те напълно колев ама така и така не мога да се отуча понякога да не влизам във форума пиян
Пад на напрежение ще има и то доста даже бих казал че проводника ще изгори.Те по принцип тия машинки превключват доста бързо за под секунда.
пп искам да разбера как сметна че съпротивлението е 2,3 ома за 10 метра кабел 0,15кв/мм?

пп искам да разбера как сметна че съпротивлението е 2,3 ома за 10 метра кабел 0,15кв/мм?
hidrazin
- майстор
- На линия
fox_vt написа:искам да разбера как сметна че съпротивлението е 2,3 ома за 10 метра кабел 0,15кв/мм?Горе-долу е така.
http://www.emka-bg.com/bg/main.php?id=110
И ще изгори ама ако му пуснеш към 25 ампера. Не ми се вярва машинката му да е 300W.

Тема "Тънък проводник?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература