Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
monti_2003 - помощник
Здравейте, моля за съвети за пускането на ИЧ светодиоди за подпомагането на охранителни камери. Разполагам със 125бр. светодиоди модел tsal 6200. Има много статии със интеграли NE555 или транзистори - котешки очи..но нищо като краен резултат. Приемам всякакви съвети, освен тези с отказването или готови продукти...а и не е в стила на форума :) . Хайде да пуснем осветлението :idea:
sstefanov - майстор
Няма никаква разлика от обикновените диоди.
ivanovbg - майстор
http://www.vishay.com/docs/81010/tsal6200.pdf Тези ли ?

С какво захранване разполагаш?
monti_2003 - помощник
Разполагам с 12V стабилизирано, както и от тези адаптери с настройка на напрежението - мисля нестабилизирано. Светодиодите са точно тези. Не ми е ясно с какво напрежение и ток да ги пусна. Един познат ми каза да ги пусна с мултивибратор за да светят по -силно , но от него така и не разбрах какво да направя за да пусна схемата.
В интернет намерих следната схема но не знам дали е подходяща:

Прикачен файл

407-c4541fa689.gif
407-c4541fa689.gif (21.03 KиБ) Видяна 6026 пъти
sstefanov - майстор
Колко диода на камера искаш да пуснеш?
monti_2003 - помощник
ами не съм сигурен колко ще са ми необходими за да се вижда добре на камерата...ако трябва всички за едната. При успех ще си взема и за 2-рата камера. Да вметна че камерата е с 24 ИЧ светодиода ден/нощ, няма друго осветление в двора.
Светодиодите са с малък ъгъл и смятах предварително да ги наклоня в страни един от друг.
ivanovbg - майстор
със IF = 100 mA, tp = 20 ms при 25 херца мисля че ще светят добре. Схемата ще стане но трябва да се добави и крайно стъпало.

За всеки случай пробвай как ще свети един през съпротивление 200 ома директно на 12 волта.
monti_2003 - помощник
Да питам 25 Hz няма ли да се забелязва от камерата? За 25 Hz мисля че беше с пуснат J1. А усилвателя как да го свържа и диодите съответно?
Ще пробвам един да видя дяли ще го изгоря..
Не ми е ясно от какво зависи тока в диодите да е 100mA за 20 ms
Дайте мнение за следващата схема, тя е подобна само че има и транзистор, предполагам за усилвател за който говореше колегата. За моите диоди какъв транзистор да ползвам и какво да променя в схемата?

Прикачен файл

flashing-led-lights-550x528.png
lov - майстор
Зависи на каква дължина на вълната е чувствителна камерата. Малка е разликата ама нищо не става ако ги размениш. Основно се ползват излъчватели на 850nm и 940nm.
ivanovbg - майстор
monti_2003 написа:
Да питам 25 Hz няма ли да се забелязва от камерата? За 25 Hz мисля че беше с пуснат J1. А усилвателя как да го свържа и диодите съответно?
Ще пробвам един да видя дяли ще го изгоря..
Не ми е ясно от какво зависи тока в диодите да е 100mA за 20 ms
Дайте мнение за следващата схема, тя е подобна само че има и транзистор, предполагам за усилвател за който говореше колегата. За моите диоди какъв транзистор да ползвам и какво да променя в схемата?
Дали ще се забелязва не знам, опита ще покаже. Тока през диодите зависи от R5 и R14 на тази схема, а времето през което тече е 20милисекунди и още толкова почива. Съответно се получава честота от 25 херца повторение на импулсите. Транзистора ще издържи. Трябва само да се коригира честотата на тази схема. Тя зависи от R1,R2 и C1.

Всъщност не знам дали си заслужава усилието. Може би ще е по добре да се свържат на постоянен ток директно. Иначе има и готови http://shop.ilink.bg/%D0%98%D0%BD%D1%84 ... 1/~d2uv0z/

Тема "Инфрачервено осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: