Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Chefo77 - майстор
Привет!
Преди да опиша проблема държа да отбележа, че сушилнята ще бъде посетена от майстор и в зависимост от резултата ще се ремонтира или ще бъде заменена с нова, клас А-10%, с термопомпа. Гарга - рошава, нали :) Но въпреки всичко искам ако можете, да ме насочите дали има вариант сам да видя нещо или поне още едно мнение ... 2,3 и повече глави мислят повече от една.
Та - казуса:
Имаме си AEG Lavatherm T500-W, закупена втора употреба преди повече от 4 години и служила вярно доскоро. От миналата година се появи стържене от време на време. В последствие установихме, че идва откъм казанчето, в което е водната помпа, при някоя си нейна операция. Нямаше касателство към работата, просто понякога става шумна, после мълчи. Но си сушеше. Преди 2 седмици обаче спря да грее (поне така каза жената). Идва вкъщи майстор, познат, който установи че до нагревателя не отива 220 волта. Предположи, че е програматора, свалихме го, имаше малко окис и преди да го отвори потърсих второ мнение - той обаче бил механичен и нямало нищо за прецакване по него. Както и да е.
Днес реших да сглобя машината (сам), пробвах я - ВОАЛА, тръгна! Топли, казана си се нагрява, помпата се чува ... ама не съвсем :(
Имам устройство, което се включва между щепсела и контакта и мери всичко по напрежението. Това устройство отчете пикова мощност 2500 вата (което отговаря на общата на двата нагревателя, 1.1 + 1.4), нормално си отчиташе 1.45-1.5 киловата, отчете за час и малко 1.3 киловатчаса консумирана енергия. Всичко уж е ОК, но ... кърпите, които сложих за проба, си бяха влажни. В контейнера за вода нямаше грам, но пък индикатора светеше че е пълен.
Явно че програматора работи. Питанката ми е следната: ВЪЗМОЖНО ли е нещо по водната помпа да не дава възможност на сушилнята да работи нормално. Ако не качва вода към казанчето, т.е. долното се пълни и стои така, това може ли да е причина да не може да ги изсуши? Или някакъв датчик да лъже, че е пълна и това да спира процеса на сушене?
Благодаря на тези, които ще вземат отношение и на тези, които са имали търпение да "ме" изчетат :)
VLADO66 - майстор
Колко трае един цикъл на сушене на около 5-6кг. центруфугирани дрехи?Питам щото имам Миеле 3.2kW /на изпарение/ суши това количество за час-час и десет минути та да сравня,мерси!
hidrazin - майстор
Chefo77 написа:
В контейнера за вода нямаше грам, но пък индикатора светеше че е пълен.
В инструкцията за употреба е отбелязана точно такава повреда:
EMPTY WATER indicator illuminated, even though the container has already been emptied.
Foreign bodies, e. g. animal hairs, can block the inlet nozzle as well as the valve on the end of the EMPTY WATER container.
With the container pulled out, switch on the appliance momentarily. The blockage can be removed from the container shaft or the hair cleaned out of the valve.
Ще ме извиняваш че не съм го превел ама чичо Гошо ще го свърши вместо мен. Все пак е празник. :)
:partyman:
Chefo77 - майстор
2 часа - 2 часа и 10 минути за пълна сушилня.
Аз за теста сложих 3 кърпи, леко накиснати във вода. Сушилнята си има датчик за влажността - не я интересуват килограмите.
Има ли някаква логика долното казанче да се пълни с вода, но ако помпата не я качва към горното, да се подава фалшива информация, че горното е пълно и това да спира процеса на сушене и просто да си върти? Или самия датчик да лъже, че горното е пълно и помпата изобщо да не качва и ефекта да е същия?
Хидразине, индикатора светна почти накрая. Не свети от самото начало.
Имат предвид дюзата, която е долу на помпата ли? Това "поведение" може ли да е инициирано от повреда на помпата?
Chefo77 - майстор
А ако извадя маркучето, което излиза от помпата и тръгва към казанчето, и оттам не излезе вода при работа на помпата, това означава ли че хич не иска да подкачва и със смяна на помпата има шанс всичко да заработи? И има някакъв шанс сам да я отремонтирам?
hidrazin - майстор
Не съм човъркал сушилни. Просто рова намерих. То дали помпата не работи или някъде е задръстено с космалаци ефекта май ще е един и същ.
Нищо не ти пречи да видиш дали помпата подкачва и ако подкачва търси някъде запушвания. Пише за някаква входна дюза и клапан в резервоара за вода. Нямам си идея къде са при теб и за кои става дума. Ей тука така пише на 122 страница:
http://laundry.manualsonline.com/manual ... s=16647893
Не мисля че за една помпа или запушване си заслужава да я сменяш.
Chefo77 написа:
А ако извадя маркучето, което излиза от помпата и тръгва към казанчето, и оттам не излезе вода при работа на помпата, ...
Може да не излезе и ако входа на помпата е задръстен което е и по-вероятно.
:partyman:
ivanovbg - майстор
Ей това е проблема на всички такива сложнотийки. Едно време простора за пране можеше само да се скъса, дръжката на лопатата да се счупи....Засега машинките имат само нрав. Не ми се мисли какво ще стане ако след време им сложат и чувства или пък не дай си боже и душа...? :-D :-D :-D

Пробвай да си я провериш сам, ако ли не техника ще си каже тежката дума. Ама така дистанционно... Хидразин те е насочил много правилно :partyman:
Chefo77 - майстор
Откачих двете маркучета, които излизат от помпата, надух ги и двете с уста, проходими са - бълбука в казанчето горе. При изваден изходящ маркуч пуснах сушилнята, за 6-7 минути водата се вдигна до нивото на щуцера, но не преля - не излезе нагоре. За толкова време все нещо трябваше да излезе, нали?
Консумацията е нормална - 2.5 киловата, нагревателя става горещ, но то е и нормално - все пак не съм затворил капака и няма как да се обтича от турбината отзад.
lov - майстор
Аз също не съм ровичкал много сушилни но това с надуването в обратна посока не е признак че помпата работи. Кога има налепени боклуци на входа на помпата като надуеш те пропускат ама на обратно като тръгне водичката стават пак като възвратен клапан. С една съдомиялня полудях на тая тема със същата проба. Отделно случвало ми се е турбинката да се пукне и да си превърта в оста. Да не мислиш че са нещо кой знае какво. Една най-обикновенна пластмасичка която старее със времето.

Тема "Проблем с кондензна сушилня" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: