Имам траф с изгоряла и размотана вторична,за първичната знам само съпротивлението и че е здрава.Магнитопровода е 18х25 мм,R=59 ohm.Може ли да се навие вторична/колко навивки,какво ф на проводник/за да докара 12 V,около 2A.
Навий 10 намотки с произволен проводник и сглоби трафа. Пусни го и премери какво напрежение има в края на тази намотка (примерно има 1,5 волта). Смяташ така 220/1,5/10. Получава се 14,66, това са броя навивки за 1 волт. За да получиш 12 волта умножаваш 12х14,66=175,92......това са броя навивки за 12 волта приблизително. Препоръчвам ти да навиеш примерно 195 броя като изкараш междинни изводи на 165-та, 175-та и 185-та. Така ще имаш повече вариянти да натамъниш нужното ти напрежение. За 2 ампера е достатъчно 0,75 кв.мм. проводник.
Според таблицата за изчисление на мрежови трансформатори от макара със сечение (1,8см х 2,5см = 4,5 кв.см) 4,6 квадратни сантиметра може да се получи 10 вата вторична мощност; 9,8 са навивките за волт.
Григоров, ти искаш да извадиш почти два пъти и половина повече мошност (12 волта х 2 ампера = 24 вата), което ме навежда на мисълта, че трафа ще "клекне" и ще грее.
От таблицата за медни проводници избирам проводник за вторичната -"допустим товар /А/ при плътност на ток 2,5 А/кв.мм", за 2 ампера отговаря фи 1.00.
Т.е. : За 12 волта х 9,8 нав./волт = 117.6 са навивките за вторичната намотка, хубаво е да ги завишиш с 10 процента, което прави общо 130 намотки от проводник с диаметър 1.00 мм. .
Малко ме съмнява, че ще ги събереш на свободното пространство върху макарата, ето ти жокер - брой навивки в 1 кв.см. за 1 мм. проводник е 83.
Общо взето е безмислено да се прави за такава мощност освен АКО твафа работи под този товар /2А/ за кратко време.
Всичко това е при условие, че първичната намотка ти е за 220 волта. Ако ли не, и нея трябва да пренавиеш.
проблема е ,че не знам нищо за първичната освен,че със сигурност е за 220,трафа е от стар руски пирограф/за рисуване по дърво/.С цялата история искам да захраня изработени от мен Dark senzor,сензор за движение/от аларма на кола/ и реле за време с NE555/за лампа в двора/.Със 12в траф 750мА релето за време не работи.Работи добре на 12в 2А/зарядно за винтоверт/.
Съжалявам,че пуснах темата,но има моменти когато човек изключва и точно в този момент писах.Всичко което трябваше да направя е изглаждане на 12в с 3300 мФ/такъв имам/.Имах сглобени отделно споменатите схеми и си направих лампата без 15 лв. и 20 лв. за гориво до Бриколаж.Благодаря на всички.
ПП Между другото си поиграх с трафа и навих проводник приблизително 0,5 мм.12в се получиха от 90 навивки.
Витият магнитопровод, който има е достатъчен за да изкара нужната му мощност. Даже ще има и малко запас. Навивай смело до към 15 волта (ако има място), като оставаш междинни изводи през 10 навивки.